Σκίτσο Ιταλού προσκυνητή αποκαλύπτει πώς έμοιαζε η Βενετία τον 14ο αιώνα

Η εικόνα που ανακάλυψε ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αγίου Ανδρέα.
|
Open Image Modal
Βενετία
Istvan Kadar Photography via Getty Images

Η δρ.Σάντρα Τόφολο, ερευνήτρια και καθηγήτρια στη Σχολή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αγιος Ανδρέας (University of St Andrews) στη Σκωτία, ανακάλυψε ένα σκίτσο που απεικονίζει τη Βενετία στην αρχαιότερή της μορφή.

Η εικόνα αποτελεί μέρος ενός χειρόγραφου του Ιταλού προσκυνητή Νικολό ντα Πογκιμπόνσι ο οποίος πραγματοποίησε ένα περιπετειώδες ταξίδι στην Ιερουσαλήμ από το 1346 εως το 1350. Το χειρόγραφο πιθανόν να δημιουργήθηκε όταν επέστρεψε στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με σκοπό το προσκύνημα, ο Νικολό πέρασε από τη Βενετία και η περιγραφή της πόλης συνοδεύεται από ένα σκίτσο του με πένα. Σύμφωνα με την έρευνα, ο προσκυνητής εμπνεύστηκε από τις βάρκες της πόλης, τις εκκλησίες, τα κτίρια. 

Η δρ.Τόφολο που ειδικεύεται στην ιστορία της Βενετίας στην Αναγέννηση, ανακάλυψε το σκίτσο τον Μάιο του 2019 κατά τη διάρκεια έρευνας για τη συγγραφή της μονογραφίας της, στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας. «H ανακάλυψη αυτής της εικόνας έχει ύψιστη σημασία καθώς διευρύνει τις γνώσεις μας όσον αφορά την απεικόνιση της Βενετίας και κυρίως την αρχιτεκτονική της. Από την Πρώιμη Αναγέννηση, η πόλη ήταν πολύ γοητευτική», δήλωσε η ερευνήτρια σε ανακοίνωσή της.

Οταν η δρ.Τόφολο είδε για πρώτη φορά το σκίτσο είπε ότι ήξερε πως πρόκειται για την αρχαιότερη εικόνα της Βενετίας, με εξαίρεση τους χάρτες και τα διαγράμματα ιστιοπλοΐας, μετά από πολύμηνη έρευνα. Ο παλαιότερος - όπως καταγράφηκε στα πρακτικά - χάρτης της Βενετίας σχεδιάστηκε από τον Γάλλο μοναχό Φρα Παολίνο, με καταγωγή από τη Βενετία, μερικές δεκαετίες αργότερα, το 1330. 

Επίσης, παρατήρησε ότι πάνω στο αρχική χειρόγραφο υπάρχουν μικρές τρυπούλες, γεγονός που μαρτυρά ότι το σκίτσο πολύ πιθανόν να πέρασε από πολλά χέρια και να αντιγράφηκε. «Η παρουσία της τρύπας είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι έχουν υπάρξει αντίγραφα του σκίτσου και πράγματι, υπάρχουν σε πολλά παλαιά χειρόγραφα και βιβλία, εικόνες βασισμένες στο χειρόγραφο από τη Φλωρεντία», πρόσθεσε η ερευνήτρια.