Την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η ακραία πρόκληση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία».
Η Αθήνα διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις».
«Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Υπογραμμίζεται δε πως «η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».
Η νέα πόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, κατά την ορκωμοσία της στη Βουλή το πρωί της Κυριακής (12/5) και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία» επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία», με αποτέλεσμα η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στην τελετή, να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας την να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε.
Μητσοτάκης: «Θα έχουμε ζητήματα»
Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες Σάββατο (11/5), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πρόσφατη επικράτηση του εθνικιστικού VMRO στις εθνικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για κάποιες δηλώσεις από τη γειτονική χώρα, τονίζοντας πως θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για την ονομασία της χώρας του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως είχε διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως τελικά τη δέχθηκε στο πλαίσιο της συνέχειας του Κράτους, κάτι που περιμένει να κάνει και η νέα ηγεσία της Β. Μακεδονίας. «Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους βόρειους γείτονες.