Σκόνη και θρύψαλα: «Ακτιβιστής» κομμάτιασε γλυπτό του Ai Weiwei σε εγκαίνια έκθεσης στην Ιταλία

Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης και φωτογραφίες του έργου, πριν και...μετά!
Open Image Modal
Αυτή η φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το OperaLaboratori Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 δείχνει το έργο τέχνης Porcelain Cube του καλλιτέχνη Ai Wei Wei που καταστράφηκε από έναν Τσέχο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης «Ai Weiwei, Who am I?», στο Palazzo Fava, στη Μπολόνια, Ιταλία, Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024. (OperaLaboratori via AP)
Associated Press

 

Ένας άνδρας έσπασε γλυπτό του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei κατά τη διάρκεια των ιδιωτικών εγκαινίων σε έκθεσή του στην Μπολόνια της Ιταλίας, σε μια πράξη βανδαλισμού που ο επιμελητής της παράστασης περιέγραψε ως «απερίσκεπτη και παράλογη πράξη».

Ο μεγάλος γαλανόλευκος «Κύβος Πορσελάνης» (Porcelain Cube) ήταν μέρος της έκθεσης «Who am I?» (Ποιός είμαι;) που εγκαινιάστηκε στο Palazzo Fava της Μπολόνια το Σάββατο.

Open Image Modal
Αυτή η φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το OperaLaboratori Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 δείχνει το έργο τέχνης Porcelain Cube του καλλιτέχνη Ai Wei Wei που καταστράφηκε από έναν Τσέχο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης "Ai Weiwei, Who am I?", στο Palazzo Φάβα στη Μπολόνια, Ιταλία, Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024. (OperaLaboratori via AP)
Associated Press

 

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τοπική αστυνομία συνέλαβε έναν 57χρονο Τσέχο, ο οποίος δήλωσε πως είναι καλλιτέχνης. Είναι ήδη γνωστός για τη στοχοποίηση σημαντικών έργων τέχνης στο παρελθόν.

Δεν είναι ακόμη σαφές με ποιο τρόπο αυτός ο άνδρας απέκτησε πρόσβαση στην εκδήλωση, αλλά το μουσείο επιβεβαίωσε ότι η έκθεση άνοιξε για το κοινό, όπως είχε προγραμματιστεί από την αρχή, δηλαδή το Σάββατο.

Σύμφωνα με την επιθυμία του Ai Weiwei, τα θραύσματα του έργου καλύφθηκαν με ένα πανί και αφαιρέθηκαν. Θα αντικατασταθούν από μια εκτύπωση φωτογραφίας σε φυσικό μέγεθος και μια ετικέτα που θα εξηγεί τι συνέβη.

Open Image Modal
Αυτή η φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το OperaLaboratori Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 δείχνει το έργο τέχνης Porcelain Cube του καλλιτέχνη Ai Wei Wei που καταστράφηκε από έναν Τσέχο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης "Ai Weiwei, Who am I?", στο Palazzo Fava στο Μπολόνια, Ιταλία, Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024. (OperaLaboratori via AP)
via AP

 

Ο Ai Weiwei μοιράστηκε πλάνα της επίθεσης από κάμερα ασφαλείας στον λογαριασμό του στο Instagram, όπου φαίνεται ο δράστης της επίθεσης να τριγυρίζει το έργο πριν κινηθεί ξαφνικά πίσω από αυτό για να το σπρώξει έτσι ώστε να σπάσει στο πάτωμα της γκαλερί.

Στη συνέχεια, ο άνδρας σήκωσε ψηλά ένα σπασμένο κομμάτι, σε μια χειρονομία «θριάμβου», πριν τον ακινητοποιήσει η ασφάλεια του μουσείου, ρίχνοντάς τον στο πάτωμα.

Βίντεο: Η στιγμή της επίθεσης

 

«Η πράξη βανδαλισμού εναντίον του έργου του Ai Weiwei «Porcelain Cube» είναι ακόμη πιο συγκλονιστική αν σκεφτούμε ότι πολλά από τα έργα που εκθέτει, εξερευνούν ως θέμα την ίδιας την καταστροφή», δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Arturo Galansino.

«Η καταστροφή που απεικονίζει ο Ai Weiwei στα έργα του είναι μια προειδοποίηση ενάντια στη βία και την αδικία που διαπράττουν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία και δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη βίαιη, δυνητικά επικίνδυνη, απερίσκεπτη και παράλογη πράξη», πρόσθεσε.

Ο Galansino περιέγραψε τον δράστη ως «συνήθη ταραχοποιό που αναζητά την προσοχή καταστρέφοντας καλλιτέχνες, έργα, μνημεία και ιδρύματα».

Βίντεο: Ο δράστης και η σύλληψη