Bρήκαν κατά τύχη θαμμένους δεινόσαυρους στην Κίνα

Bρήκαν κατά τύχη θαμμένους δεινόσαυρους στην Κίνα
Open Image Modal

Στην κινεζική πόλη Yanji όπου η δόμηση ψηλών κτηρίων ανθεί, ένα μεγάλο οικόπεδο στις πλαγιές ενός λόφου έχει γεμίσει από παλαιοντολόγους και εργαλεία ανασκαφής. Εδώ τελικά δεν θα χτιστεί ουρανοξύστης, καθώς όταν τα συνεργεία έσκαβαν στο έδαφος, ανακάλυψαν τυχαία απολιθώματα και οστά δεινοσαύρων, όπως αναφέρει το Associated Press.

Open Image Modal

Κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την επιστημονική ευκαιρία περισσότερο από τον Xu Xing, έναν παλαιοντολόγο, ο οποίος αγωνίζεται για τη συλλογή απολιθωμάτων δεινοσαύρων και έχει ασχοληθεί εκτενώς με την έρευνα πάνω στα προϊστορικά ζώα.

Όταν ο Xu έφτασε στην πόλη Yanji, αναγνώρισε ότι το σημείο που βρέθηκαν τα απολιθώματα θα μπορούσε βοηθήσει στην έρευνα για τη μετά-Κρητιδική περίοδο, η οποία ήταν περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια πριν. Μια ανάλυση των στρωμάτων της ηφαιστειακής τέφρας αποκάλυψε την ηλικία του τόπου.

Ο Xu εποπτεύει τώρα μια ομάδα επιστημόνων που χρησιμοποιούν βίδες, σμίλες και χαλύβδινες βελόνες για να μελετήσουν την πλαγιά.

Open Image Modal

Η πόλη διευκολύνει τώρα το έργο του Χυ, και μάλιστα τα απολιθώματα προστατεύονται από αστυνομικές δυνάμεις ώστε να μην κλαπούν. Μόλις ολοκληρωθεί η ανασκαφή, σχεδιάζεται ένα μουσείο για την έκθεση των απολιθωμάτων αλλά και των φωτογραφιών που έχει τραβήξει η ομάδα του Xu.

Open Image Modal

Με εκσκαφές στη Μογγολία και σε πολλές κινεζικές επαρχίες, ο επιμονος παλαιοντολόγος επιτηρεί υπομονετικά τις ανασκαφές, μερικές φορές σμιλεύει ακόμα για χρόνια, μέχρι να καταλάβει την απόλυτη σημασία τους.

Μεγάλο μέρος της έρευνάς του έχει επικεντρωθεί στο πώς οι δεινόσαυροι εξελίχθηκαν σε πουλιά. Πριν από δύο δεκαετίες, σπάνια απολιθωμένα από δεινόσαυρους που είχαν ίχνη φτερών εντοπίστηκαν σε λίμνες της βορειοανατολικής Κίνας. Αυτή η ανακάλυψη, η οποία βοήθησε τους επιστήμονες να αποδείξουν ότι τα πτηνά προέρχονται από δεινοσαύρους.

 

Open Image Modal

 

Το 2000, ο Xu περιέγραψε έναν περίεργο δεινόσαυρο σε μέγεθος περιστεριού, με τέσσερα φτερωτά άκρα. Το 2012, ο Κινέζος επιστήμονας μίλησε λεπτομερώς έναν σαρκοβόρο τυραννόσαυρο, ο οποίος είχε επίσης ίχνη φτερών.

Πηγή: Associated Press