Έναν τρόπο μετατροπής καρκινικών κυττάρων σε αποτελεσματικούς αντικαρκινικούς παράγοντες αναπτύσσουν επιστήμονες στο Brigham and Women’s Hospital.
Ερευνητές στο εργαστήριο του Καλίντ Σαχ ανέπτυξαν μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξόντωση όγκων και την πρόκληση μακρoπρόθεσμης ανοσίας, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να αποτρέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου. Η ομάδα δοκίμασε το διπλής χρήσης, αντικαρκινικό εμβόλιό της σε ένα προηγμένο μοντέλο ποντικιού για γλοιοβλάστωμα, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Science Translational Medicine.
«Η ομάδα μας έχει κυνηγήσει μια απλή ιδέα: Να πάρουμε καρκινικά κύτταρα και να τα μεταμορφώσουμε σε φονιάδες καρκίνου και εμβόλια» είπε ο Καλίντ Σαχ, διευθυντής στο Center for Stem Cell and Translational Immunotherapy. «Χρησιμοποιώντας γενετική μηχανική, αλλάζουμε τον σκοπό των καρκινικών κυττάρων για να αναπτύξουμε μια θεραπεία που σκοτώνει τα κύτταρα των όγκων και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο για να καταστράφει πρωταρχικούς όγκους όσο και να αποτρέπει τον καρκίνο».
Τα αντικαρκινικά εμβόλια αποτελούν αντικείμενο ερευνών πολλών εργαστηρίων, μα η προσέγγιση του Σαχ και των συναδέλφων του έχει διαφορές. Αντί να χρησιμοποιούνται απενεργοποιημένα κύτταρα όγκων, αυτό που γίνεται είναι να αλλάζει ο σκοπός/λειτουργία ζωντανών κυττάρων όγκων, που έχουν ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό: Όπως τα περιστέρια που βρίσκουν τον δρόμο και επιστρέφουν στον περιστερώνα τους, τα ζωντανά κύτταρα θα ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις ανά τον εγκέφαλο για να επιστρέψουν στην περιοχή όπου βρίσκονται τα άλλα καρκινικά κύτταρα. Αξιοποιώντας αυτή τη μοναδική ιδιότητα, η ομάδα του Σαχ τροποποίησε ζωντανά κύτταρα όγκων χρησιμοποιώντας το γνωστό πλέον εργαλείο CRISPR-Cas9 και τους άλλαξε τη λειτουργία, ώστε να απελευθερώνουν παράγοντα καταστροφής κυττάρων όγκων. Επιπλέον, τα τροποποιημένα κύτταρα σχεδιάστηκαν να εκφράζουν παράγοντες που θα έκαναν εύκολο για το ανοσοποιητικό σύστημα να τα εντοπίζει, να τα «μαρκάρει» και να τα θυμάται, ρυθμίζοντάς το κατάλληλα για να αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα καλύτερα τους όγκους.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν τα θεραπευτικά κύτταρα όγκων (ThTC) σε διαφορετικά στελέχη από ποντίκια, προσομοιώνοντας το ανθρώπινο ανοσολογικό μικροπεριβάλλον. Η ομάδα του Σαχ δημιούργησε επίσης έναν «διακόπτη ασφαλείας» στο καρκινικό κύτταρο, που, μόλις ενεργοποιηθεί, εξοντώνει το ThTC. Η θεραπευτική αυτή μέθοδος αποδείχτηκε ασφαλής και αποτελεσματική. Αν και χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές, η ομάδα του Σαχ επέλεξε συγκεκριμένα αυτό το μοντέλο και χρησιμοποίησε ανθρώπινα κύτταρα για να διευκολύνει τον δρόμο της αξιοποίησης των ευρημάτων της για ασθενείς.
«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια καινοτόμα προσέγγιση που μπορεί να “μεταφραστεί”, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα θεραπευτικό, φονικό για τον καρκίνο εμβόλιο, που θα επηρεάσει σημαντικά την Ιατρική» είπε χαρακτηριστικά ο Σαχ.