Smartphones και ανεμογεννήτριες: Αν όχι στην αυλή μου...τότε πού;

Ως λαός, αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαϊκοί λαοί, πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε. Αν θέλουμε να λεγόμαστε «οικολόγοι», αν θέλουμε «πράσινη ενέργεια», κινητά τηλέφωνα, ανεμογεννήτριες, έγχρωμες τηλεοράσεις, υβριδικά/ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, αξονικούς τομογράφους, tablets, smartphones, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, flat screens και εκατοντάδες άλλα προϊόντα στα οποία δεν πάει ο νους μας τότε θέλουμε και τις εξορύξεις.
|
Open Image Modal
altrendo images via Getty Images

Ζούμε σε μία χώρα στην οποία εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης/ύφεσης η ζήτηση σε smartphones υπερκαλύτπει την προσφορά! Για όσους δεν γνωρίζουν, όλα τα κινητά τηλέφωνα, όχι μόνο τα smartphones, περιέχουν σπάνιες γαίες.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το 2014 ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως ξεπέρασε τον παγκόσμιο πληθυσμό και έφτασε περίπου στις 7.3 δισ. συσκευές. Αυτό αντιστοιχούσε σε μία ποσότητα 730 τόνων νεοδυμίου/έτος (κάθε κινητό περιέχει και άλλες σπάνιες γαίες).

Σύμφωνα με συγκεκριμένη γνωστή εταιρεία κατασκευής smartphones το 2012 η εταιρεία πούλησε περισσότερα από 125 εκατ. συσκευές . To 2011 είχε πουλήσει περίπου 72 εκατ. συσκευές smartphones.

Κάθε κινητό τηλέφωνο υπολογίζεται πως περιέχει περίπου 0.1 γραμμάρια νεοδυμίου. Δηλαδή τα 125 εκατομ. συσκευές smartphones απαίτησαν περίπου 12,5 τόνους νεοδυμίου. Οι καταναλωτές όταν αγοράζουν ένα πανέμορφο κινητό τηλέφωνο να θυμούνται πως αυτό περιέχει ορυκτά τα οποία από κάπου πρέπει να εξορυχθούν...

Το κόστος του νεοδυμίου το 2012 υπολογίζεται στα $135,000/τόνο. Δηλαδή ο συνολικός παγκόσμιος τζίρος από το νεοδύμιο ως ορυκτό ήταν $1,687,500.

Με μέση τιμή πώλησης των συγκεκριμένων smartphones στα $400 (υπήρχαν και υπάρχουν smartphones με τιμή πάνω από $700) τότε ο μέσος τζίρος της συγκεκριμένης εταιρείας μόνο από τα smartphones υπολογίζεται στα $50 δισ.

Δηλαδή συνολικά για τις παγκόσμιες πωλήσεις των συγκεκρμένων smartphones η διαφορά από-τα-ορυχεία-στην-τελική-τιμή-των-προϊόντων προκύπτει μία υπεραξία της τάξης 35,518 (χιλιάδες φορές!).

Με λίγα λόγια, για κάθε $1 που μπορεί να εισπράτουν τα ορυχεία εξόρυξης νεοδυμίου η εταιρεία (υπάρχουν πολλές άλλες...) εισπράτει περίπου $35,518 (τριανταπέντε χιλιάδες δολάρια).

Δηλαδή υπάρχει μία άνιση σχέση μεταξύ της εξορυκτικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας τελικών προϊόντων. Ποιος κλάδος της βιομηχανίας (πλην της Κίνας;) θα μπορούσε να το αντέξει αυτό;

Έχουν όλα αυτά σημασία για τον τελικό καταναλωτή; Μάλλον όχι.

Έχουν όμως σημασία για τις εξορυκτικές εταιρείες οι οποίες υφίστανται διαρκή πόλεμο από διάφορες πλευρές. Καθώς οι περισσότεροι θέλουν την τεχνολογία και τα gadgets, αλλά ταυτόχρονα, εν είδει lifestyle και mainstream (sic), δεν θέλουν τις εξορύξεις (το λεγόμενο σύνδρομο Not-In-My-Back-Yard, NIMBY). Από κάπου όμως πρέπει να εξορυχθούν όλα αυτά τα ορυκτά τα οποία είναι απαραίτητα σε πολλά προϊόντα, όχι μόνο στα gadgets, πχ. κάθε υβριδικό/ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο περιέχει περίπου 27 Kg σπάνιων γαιών εκ των οποίων τα 2 Kg βρίσκονται στην μπαταρία NiMH (όσοι έχετε ασύρματο τηλέφωνο στο σπίτι σας ή στο γραφείο τότε προφανώς χρησιμοποιείτε μπαταρίες NiMH...).

Αν αναλογιστεί κανείς πως οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων/υβριδικών αυτοκινήτων στην ΕΕ το 2014 ανήλθαν στα 75.331 οχήματα (αύξηση 36.6% σε σχέση με το 2013) τότε μπορεί να διαπιστώσει πως απαιτήθηκαν μόνο για αυτά τα «πράσινα»-«οικολογικά» αυτοκίνητα που ήδη κυκλοφορούν στην ΕΕ περίπου 2033 τόνοι νεοδυμίου...Ας σημειωθεί πως το πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε και άλλη αύξηση πωλήσεων υβριδικών αυτοκινήτων στην ΕΕ κατά 117.9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014...

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, γίνεται μία προσπάθεια στροφής προς τη χρήση τεχνολογιών «πράσινης ενέργειας» πχ. τις ανεμογγενήτριες. (Οι ανεμογεννήτριες περιέχουν και αυτές μεγάλες ποσότητες σπάνιων γαιών. Μία ανεμογεννήτρια των 2MW εκτιμάται πως περιέχει περίπου 340-420 κιλά σπάνιων γαιών. Μία ανεμογεννήτρια των 3MW περιέχει περίπου 1 τόνο σπάνιων γαιών). Αυτό το διαπιστώνει κανείς σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων ανεξαρτήτως της ιδεολογίας τους. Όλα! Καθώς αυτό «πουλάει» και προσελκύει ψήφους. Κι όμως! Σε αρκετές περιπτώσεις, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται ευρέως, στην Ελλάδα, όσο και να κόπτονται ορισμένοι για τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες, στο τέλος επικρατεί το σύνδρομο NIMBYκαι αντιδρούν στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών (πχ. στην Κρήτη).

Ως λαός, αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαϊκοί λαοί, πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε. Αν θέλουμε να λεγόμαστε «οικολόγοι», αν θέλουμε «πράσινη ενέργεια», κινητά τηλέφωνα, ανεμογεννήτριες, έγχρωμες τηλεοράσεις, υβριδικά/ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, αξονικούς τομογράφους, tablets, smartphones, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, flat screens και εκατοντάδες άλλα προϊόντα στα οποία δεν πάει ο νους μας τότε θέλουμε και τις εξορύξεις.

Ο στρουθοκαμηλισμός και η υποκρισία είναι βλαπτικά συστατικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.