Σουδάν: Άκυρη η κατάπαυση πυρός, εισβολές σε σπίτια και σεξουαλικές επιθέσεις σε προσωπικό του ΟΗΕ

Επιθέσεις και σε άλλα μέλη διεθνών οργανώσεων και αναφορά για τουλάχιστον έναν βιασμό. Στους 270 οι νεκροί άμαχοι και τουλάχιστον 2.600 οι τραυματίες. Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι.
|
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Σφοδρές μάχες διέλυσαν κάθε ελπίδα που υπήρχε για μια 24ωρη κατάπαυση πυρός στο Σουδάν, η οποία υποτίθεται πως θα ετίθετο σε ισχύ από το απόγευμα της  Τρίτης και κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές: στρατού και πανίσχυρης παραστρατιωτικής οργάνωσης RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης). 

Ο δε αριθμός των νεκρών αμάχων έχει φτάσει τους 270 ενώ έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το Σάββατο που άρχισαν οι εχθροπραξίες. 

Στα ρεπορτάζ αραβικών τηλεοπτικών δικτύωνα από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, αντηχούσαν δυνατοί πυροβολισμοί, ενώ πολεμικά αεροσκάφη έσχιζαν τον ουρανό ενώ δημοσιογράφος του Reuters άκουγε τον ήχο αρμάτων μάχης ενώ κάτοικος ανέφερε αεροπορική επιδρομή στο Ομντουρμάν, την αδελφή πόλη του Χαρτούμ στην απέναντι όχθη του ποταμού Νείλου. Αρκετοί μάρτυρες ανέφεραν ότι μια μεγάλη χερσαία δύναμη του στρατού εισήλθε στην πόλη από τα ανατολικά.

Ο τακτικός στρατός και οι RSF εξέδωσαν ανακοινώσεις αλληλοκατηγορούμενοι για την παραβίαση της συμφωνίας ενώ η ανώτατη διοίκηση του στρατού είπε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις για την ασφάλεια της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών. ”Δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη ότι έχει σταματήσει οι μάχες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντουζάρικ σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 

Αναφορές για σεξουαλικές επιθέσεις και βία κατά διπλωματικών αποστολών 

Στο μεταξύ υπάρχουν αναφορές για μαχητές που επιτέθηκαν σε  εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων, νοσοκομεία και διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη της ΕΕ που δέχθηκε επίθεση μέσα στο σπίτι του και μιας αμερικανικής αυτοκινητοπομπής.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς ανέφερε  πως εργαζόμενοι και εγκαταστάσεις ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθούν να γίνονται στόχος και πως”λαμβάνουν αναφορές για επιθέσεις και σεξουαλική βία εναντίον εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας...Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μάλιστα το CNN επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ αναφέρει πως ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτια εργαζομένων αυτου όπως και υπαλλήλων άλλων διεθνών οργανισμών, στο κέντρο του Χαρτούμ. Φέρονται να  επιτέθηκαν σεξουαλικά σε γυναίκες και να έκλεψαν αντικείμενα και αυτοκίνητα. “Στο Χαρτούμ ένοπλο ένστολο προσωπικό, που φέρεται να ανήκει στην RSF, εισέρχεται στις κατοικίες των ομογενών, χωρίζει άνδρες και γυναίκες και τους παίρνει μακριά”, αναφέρεται στην έκθεση. Αναφέρθηκε επίσης ένα περιστατικό βιασμού.

Open Image Modal
EL TAYEB SIDDIG via Reuters
Open Image Modal
MAXAR TECHNOLOGIES via Reuters

Οι RSF αρνούνται τις κατηγορίες λέγοντας ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο, και κατηγορούν το αντίπαλο στρατόπεδο του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν για προβοκάτσια.

Επίσης λεηλατήθηκε το γραφείο βοήθειας του ΟΗΕ στο Νότιο Νταρφούρ λεηλατήθηκε ενώ τρεις εργαζόμενοι για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σκοτώθηκαν στις μάχες  ενώ ένα αεροσκάφος του ΟΗΕ χτυπήθηκε σε διασταυρούμενα πυρά στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ. 

Εγκλωβισμένοι, κατεστραμμένα νοσοκομεία

Στο μεταξύ οι επιθέσεις του πυροβολικού, τα πλήγματα από μαχητικά αεροσκάφη και οι οδομαχίες έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατες τις μετακινήσεις  στο Χαρτούμ, παγιδεύοντας ντόπιους κατοίκους και αλλοδαπούς, όπως οι 150 Έλληνες και συνολικά περίπου 1.000 Ευρωπαίοι στα σπίτια τους.

Οι δυνατότητες απομάκρυνσης πολιτών από τη χώρα επίσης είναι μηδαμινές αφού η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, τα μέσα για μία τέτοια επιχείρηση δεν είναι διαθέσιμα και απαιτούνται πολλές διευθετήσεις ενώ, όπως αποδείχθηκε και το τελευταίο 24ωρο, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν είναι αξιόπιστες σε ό,τι αφορά την τήρηση μια κατάπαυσης πυρός για διάστημα επαρκές να οργανωθεί μια υψηλών απαιτήσεων επιχείρηση. 

Επίσης ,το κύριο διεθνές αεροδρόμιο έχει δεχτεί επίθεση, διακόπτοντας τις εμπορικές πτήσεις.

Η Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να παράσχουν  ανθρωπιστικές υπηρεσίες σε όλη την πρωτεύουσα. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι το σύστημα υγείας του Σουδάν κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 

Ήδη  “16 νοσοκομεία έχουν τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας” ενώ ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατήγγειλε τις ”λεηλασίες δομών υγεία”» και την ”χρήση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς”. Ακόμη βέβαια και όσα ακόμη λειτουργούν αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

Ελλείψεις όμως σε τρόφιμα αντιμετωπίζουν πλέον και οι κάτοικοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους ενώ τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Ακόμη βέβαια και εάν άνοιγαν δεν θα είχαν δυνατότητα παραλαβής νέου εμπορεύματος. Πρόσθετο δε πρόβλημα αποτελεί η διακοπή παροχής ρεύματος και νερού σε πολλές περιοχές και της πρωτεύουσας. 

Το ξέσπασμα των συγκρούσεων ακολούθησε τις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με ένα σχέδιο για την ένταξη των RSF στον τακτικό στρατό και την μετάβαση σε μία δημοκρατική διακυβέρνηση. 

Οι μάχες έχουν επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας από το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής ερήμου περιοχής του Νταρφούρ, που συνορεύει με το Τσαντ και υπέστη πόλεμο από το 2003 που σκότωσε έως και 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε 2,7 εκατομμύρια.