Σουδάν: Εκλεισε λόγω του εμφυλίου το ελληνικό ξενοδοχείο στο Χαρτούμ μετά από 71 χρόνια

«Είναι σαν να μου πήραν ένα κομμάτι του εαυτού μου», είπε στο Reuters ο 79χρονος Θ. Παγουλάτος από την Αθήνα, με τη φωνή του να ραγίζει από την συγκίνηση.
Open Image Modal
Άποψη του ξενοδοχείου Acropole στο Χαρτούμ, Σουδάν, 28 Απριλίου 2023. Παύλος Παγουλάτος/Φυλλάδιο μέσω REUTERS
PAVLOS PAGOULATOS via Reuters

Ο Θανάσης Παγουλάτος κράτησε ανοικτό το οικογενειακό ξενοδοχείο “Acropole” στο Χαρτούμ κατά τη διάρκεια όλων τα πραξικοπημάτων, πολέμων και εξεγέρσεων που έχει υποστεί κατά καιρούς το Σουδάν - μέχρι που ο εμφύλιος που έπληξε την πρωτεύουσα του Σουδάν αυτόν τον μήνα τον ανάγκασε τελικά να φύγει και να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη.

«Είναι σαν να μου πήραν ένα κομμάτι του εαυτού μου», είπε ο 79χρονος συμπατριώτης μας στο Reuters από το σπίτι του στην Αθήνα, με τη φωνή του να τρέμει από την συγκίνηση.

«Είμαι σχεδόν 80 ετών. Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή εκεί, οπότε το Χαρτούμ -ή το Σουδάν- είναι μέρος της ζωής μου».

Μεταξύ των παλαιότερων ξενοδοχείων της πόλης, το “Acropole” άνοιξε το 1952 από τον πατέρα του κ. Παγουλάτου, Παναγή, ο οποίος πήγε στο Χαρτούμ από την Ελλάδα το 1944, τις τελευταίες ημέρες του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Open Image Modal
O κ. Θανάσης Παγουλάτος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Acropole" στο Χαρτούμ δίνει συνέντευξη στο Reuters από το σπίτι του στην Αθήνα καθώς αναγκάστηκε να φύγει από το Σουδάν εξαιτίας του πολέμου.
ALKIS KONSTANTINIDIS via Reuters

Το λιτό ξενοδοχείο στο κέντρο του Χαρτούμ έχει φιλοξενήσει ξένους δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, διπλωμάτες και επιχειρηματίες καθ′ όλη τη διάρκεια της 71χρονης ιστορίας του.

«Δεν ήταν ποτέ εντπωσιακό», λέει ο κ. Παγουλάτος. «Ήταν πάντα, από την αρχή, μια απλή οικογενειακή επιχείρηση».

Ο Θανάσης και τα μικρότερα αδέλφια του, ο Γιώργος και ο Μάκης -ο οποίος γεννήθηκε στο Ακροπόλ- διευθύνουν το ξενοδοχείο εδώ και δεκαετίες, και η ζεστή φιλοξενία τους αλλά και η προσεκτική εξυπηρέτηση που πρόσφεραν, τους έχουν χαρίσει μια θρυλική φήμη μεταξύ της ξένης πελατείας τους.

 

Open Image Modal
O Θανάσης Παγουλάτος με την σύζυγό του, Αγγέλα.
ALKIS KONSTANTINIDIS via Reuters

Όταν οι μάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού και μιας αντίπαλης παραστρατιωτικής ομάδας, των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), εντάθηκαν στο Χαρτούμ αυτή την εβδομάδα, ο κ. Παγουλάτος και η κουνιάδα του κρύφτηκαν στο “Acropole Hotel” μαζί με τέσσερις επισκέπτες και τρεις υπαλλήλους για 10 ημέρες χωρίς ρεύμα ή τρεχούμενο νερό.

Όταν οι μαχητές των RSF τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο, διέφυγαν με τα πόδια, μέσα από δρόμους που σύμφωνα με τον Παγουλάτο ήταν γεμάτοι πτώματα, παίρνοντας μόνο τα διαβατήριά τους, το φορητό του υπολογιστή και μια αλλαξιά ρούχα.

«Είχαμε δει πολλά πραξικοπήματα στο παρελθόν, πολλές αλλαγές, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Παγουλάτος, που έφτασε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα ως μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης εξόδου ξένων υπηκόων. «Αυτό ήταν κάτι πραγματικά εξωπραγματικό».

Τα τελευταία χρόνια, καθώς το Χαρτούμ κατακλύστηκε από έναν αυξανόμενο αριθμό διαδηλώσεων, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να μετακομίσουν στο ξενοδοχείο. Και ακόμη και τώρα, ο Παγουλάτος δήλωσε ότι το να φύγει από το Σουδάν, ήταν ένα ενδεχόμενο που δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του.

«Ακόμα και τις τελευταίες στιγμές προσπάθησα να βρω ένα ασφαλές μέρος για να μείνω... ώσπου να ηρεμήσει η κατάσταση και μετά να συνεχίσω τη δουλειά μου», είπε. «Αλλά να φύγω από το Σουδάν; Όχι ποτέ».

 

Open Image Modal
ALKIS KONSTANTINIDIS via Reuters

Το ξενοδοχείο είναι πλέον κλειστό και δεν είναι ασφαλές για κανέναν φίλο στο Χαρτούμ να ελέγξει τις εγκαταστάσεις του. Αλλά και πάλι ο κ. Παγουλάτος ελπίζει ότι ίσως μπορέσει να επιστρέψει κάποια μέρα.

«Να επισκεφθώ για άλλη μια φορά το Σουδάν, ίσως για τελευταία φορά - θα γίνει. Πρέπει. Γιατί όλα, η δουλειά μας, τα υπάρχοντά μας, ό,τι μας ανήκει είναι εκεί. Φύγαμε με τίποτα, απολύτως τίποτα».