Ο στρατός του Σουδάν είπε το Σάββατο ότι συμφώνησε να βοηθήσει στην εκκένωση ξένων πολιτών, καθώς πυρά και αεροπορικά πλήγματα ακούγονταν ανά την πρωτεύουσα, Χαρτούμ, κατά τις υποσχέσεις από τις δύο πλευρές για κατάπαυση πυρός για τρεις ημέρες μετά από συγκρούσεις μιας εβδομάδας που έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παγουλάτο, επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στο Χαρτούμ: «οι Έλληνες είναι όλοι ασφαλείς στα σπίτια τους με ό,τι είχαν από τρόφιμα, νερό και πετρέλαιο από τις γεννήτριες από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες». Ωστόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους δύο Έλληνες τραυματίες που κατάφεραν να φύγουν από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο όπου βρίσκονταν. Ο ένας χρειάζεται «άμεση βοήθεια, γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κοινότητα και τα παιδιά που έχουν την ευθύνη να βρεθούν κάποια φάρμακα, κάποιο νοσοκομείο να τους δεχτεί, η κυκλοφορία δεν είναι εύκολη, τα νοσοκομεία σχεδόν τα μισά έχουν κλείσει», πρόσθεσε ο κ. Παγουλάτος. Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, 120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία εκκένωσης.
Η ανακοίνωση περί εκκένωσης επικαλείται τον Αμπντέλ Φατέχ αλ Μπουρχάν, αρχηγό του στρατού, μετά από υποσχέσεις από τον αρχηγό των αντιμαχόμενων RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης), Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό (γνωστό ως Χεμέντι), για άνοιγμα αεροδρομίων για εκκενώσεις.
Κάτοικοι των κοντινών πόλεων Ομντουρμάν και Μπάχρι είπαν πως οι συγκρούσεις εντάθηκαν αργά το πρωί του Σαββάτου μετά από μια ανάπαυλα. Εικόνες από την τηλεόραση έδειχναν πυκνούς μαύρους καπνούς να υψώνονται πάνω από το αεροδρόμιο του Χαρτούμ, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί και πυρά πυροβολικού.
Ο ΠΟΥ είπε την Παρασκευή πως 413 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.551 έχουν τραυματιστεί από τότε που άρχισαν οι συγκρούσεις.
Με πληροφορίες από Reuters, ΕΡΤ