Σουηδία: Φυλλάδιο της κυβέρνησης συμβουλεύει τους πολίτες πώς να ετοιμαστούν για πόλεμο

Σουηδία: Φυλλάδιο της κυβέρνησης συμβουλεύει τους πολίτες πώς να ετοιμαστούν για πόλεμο
|
Open Image Modal
Reuters

Η Σουηδία πρόκειται να αποστείλει την επόμενη εβδομάδα οδηγίες στους πολίτες της σχετικά με το πώς να διαχειριστούν το ξέσπασμα ενός πολέμου, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ρωσική επιθετικότητα στη Βαλτική.

Στο 20 σελίδων φυλλάδιο με τίτλο «Αν έρθει κρίση ή πόλεμος» δίνονται συμβουλές για το πώς θα έχουν καθαρό νερό, πώς θα αντιλαμβάνονται την προπαγάνδα, πώς θα βρίσκουν καταφύγια σε βομβαρδισμούς κ.α. στην πρώτη καμπάνια τέτοιου είδους από τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου.

Επίσης υπενθυμίζει στους Σουηδούς ότι έχουν καθήκον να δράσουν εάν απειληθεί η χώρα τους. «Αν η Σουηδία δεχτεί επίθεση από μια άλλη χώρα, δεν θα το βάλουμε κάτω ποτέ» είναι γραμμένο στο φυλλάδιο. «Όλες οι πληροφορίες ότι η αντίσταση θα παύσει θα είναι ψεύτικες».

Το φυλλάδιο εξέδωσε η σουηδική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, και δεν αναφέρεται από πού θα μπορούσε να προέλθει μια επίθεση. «Ακόμα και αν η Σουηδία είναι πιο ασφαλής από τις πιο πολλές χώρες, υπάρχουν απειλές» είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Νταν Ελίασον.

Ωστόσο η Σουηδία και άλλες χώρες στην περιοχή είναι σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία τον Μάρτιο του 2014. Επίσης έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για επανειλημμένες παραβιάσεις των εναερίων χώρων τους- ισχυρισμοί στους οποίους η Μόσχα δεν έχει απαντήσει.

Το Κρεμλίνο στο παρελθόν είχε επιμείνει πως δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών και έχει κατηγορήσει τις δυτικές χώρες πως υποδαυλίζουν «ρωσοφοβία».

Η Στοκχόλμη έχει επανειλημμένα επικαλεστεί τη ρωσική επιθετικότητα ως αιτία για μια σειρά μέτρων ασφαλείας από πλευράς της, όπως την επαναφορά της στράτευσης και την εγκατάσταση δυνάμεων στη νήσο Γκότλαντ στη Βαλτική. Επίσης, η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες από το 2016, μετά από χρόνια μειώσεων.

Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο εδώ και 200 χρόνια, από τον πόλεμό της με τη Νορβηγία το 1814. Κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ουδέτερη.