Τέσσερα προϊόντα που οι ειδικοί μας προτρέπουν να αποφύγουμε πάση θυσία στο σούπερ μάρκετ

SOS: Σαλμονέλα και E. Coli καραδοκούν. Κι αν μας αρέσουν; Να πώς θα ενδώσουμε με ασφάλεια.
|
Open Image Modal
milorad kravic via Getty Images

Οι Υπηρεσίες Τροφίμων και Φαρμάκων έχουν την υποχρεώση να διασφαλίζουν σε εμάς τους καταναλωτές, ότι τα προϊόντα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, πληρούν κάποια πολύ συγκεκριμένα πρότυπα ασφαλείας.

Ωστόσο, κανένας οργανισμός δεν επιτηρεί το πώς συσκευάζονται, αποθηκεύονται και ταξιδεύουν τα προϊόντα για να διανεμηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά-πυκνά αποσύρονται από την αγορά προϊόντα εξαιτίας κρουσμάτων σαλμονέλας ή μολύνσεων από το E. coli.

Kαι επειδή δεν μπορούμε να βασίζουμε την ασφάλειά μας στις διάφορες επωνυμίες, αν θέλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο δηλητηρίασης, θα πρέπει να μείνουμε μακριά από ένα μικρό σύνολο ειδών παντοπωλείου.

Προκειμένου να μας βοηθήσουν, οι ειδικοί στον τομέα των τροφίμων αποκαλύπτουν στη HuffPost τις 4 πιο ύπουλες κατηγορίες προϊόντων διατροφής.

1. Το μη παστεριωμένο γάλα γνωστό και ως νωπό 

Μη παστεριωμένο είναι το γάλα που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, η οποία σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, παρατείνει τη διάρκεια ζωής και κάνει το προϊόν ασφαλέστερο προς κατανάλωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο νωπό γάλα να αναπτύσσονται επιβλαβή μικρόβια όπως η σαλμονέλα, το E. coli, η λιστέρια, η βρουκέλλα και άλλα. 

«Παρά τα όποια οφέλη του για την υγεία, το παστεριωμένο γάλα δεν αξίζει να πάρουμε το ρίσκο, γιατί μέσα του παραμένουν ζωντανοί πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί», προειδοποιεί ο χημικός τροφίμων δρ Μπράιαν Κοκ.

2. Oι ωμές φύτρες 

Φύτρες ή αλλιώς φύτρα, είναι οι σπόροι που μόλις έχουν βλαστήσει και ξεφυτρώνουν από διάφορους καρπούς με τη βοήθεια του νερού. 

Και ενώ οι φύτρες, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των υγιεινών τροφών, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό επιβλαβών βακτηρίων, όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Για αυτό και είναι τρομερά σημαντικό να τα πλένουμε σχολαστικά προτού τα βάλουμε στο πιάτο μας. 

Open Image Modal
NoDerog via Getty Images

3. Oι προ-κομμένες σαλάτες και φρουτοσαλάτες

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το άτομο που έχει κόψει την έτοιμη σαλάτα εφαρμόζει όλους τους κανόνες υγιεινής. Παρόλο που τα συσκευασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να περάσουν από μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου.

Και εκτός αυτού, τα κομμένα φρούτα και λαχανικά εκ φύσεως, ευνοούν την ταχύτατη αναπαραγωγή των βακτηρίων. Σε αυτό συμβάλλει το υγρό περιβάλλον τους, που φυλακίζει τα μικρόβια, τα οποία σιγά-σιγά από την επιφάνεια, διεισδύσουν και στο εσωτερικό των καρπών.

Αν λοιπόν είναι ανάγκη να ψωνίζουμε προκομμένες σαλάτες, θα πρέπει να τις πλένουμε και αυτές σχολαστικά και να τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Μάλιστα, δεν είναι κακή ιδέα να μαγειρέψουμε τα προκομμένα λαχανικά αντί να τα φάμε ωμά.

Τέλος, εννοείται ότι δεν τα αγγίζουμε αν περάσει η προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης.

4. Tα έτοιμα γεύματα σε πακέτο

Όταν το σούπερ μάρκετ διαθέτει πάγκο με ζεστά φαγητά, έχει σημασία να τηρούνται ορισμένοι κανόνες.

Αρχικά, όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται σε ζεστή θερμοκρασία, 50 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη ή κάτω από τους 5 βαθμούς εάν μιλάμε για κρύα πιάτ, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων. Αν το σύστημα θέρμανσης είναι αμφισβητήσιμο, καλύτερα να προτιμήσουμε να φάμε κάτι άλλο.

Επιπλέον, τα φαγητά θα πρέπει να προστατεύονται αεροστεγώς από τα μόρια σάλιου ή φτερνισμάτων στον αέρα και οι λαβίδες να είναι καθαρές, πράγμα σπάνιο.