Η προσθήκη των ρεβιθιών και γενικά των οσπρίων στη κανονική διατροφή μας είναι το άλφα και το ωμέγα για τη διαχείριση του βάρους μας, σύμφωνα με έρευνα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal, βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2001 έως το 2018. Για την έρευνα, οι επιστήμονες συνέκριναν το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την περιφέρεια της μέσης των ατόμων που:
Έτρωγαν τακτικά όσπρια, χύμα ή σε κονσέρβα
Εκείνων που ούτε τα πλησίαζαν
«Όσοι ακολουθούν μια διατροφή όπου τα όσπρια - και κυρίως τα ρεβίθια -, διαθέτουν εξέχουσα θέση, σημειώνουν πολύ υψηλότερες βαθμολογίες σε ό,τι αφορά την ποιότητα της διατροφής και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Ακόμη, όσοι έτρωγαν τακτικά ρεβίθια έκαναν σημαντική πρόοδο και στην προσπάθεια απώλειας βάρους», τονίζουν οι ίδιοι.
Αλλά είναι όντως τα ρεβίθια τόσο «θαυματουργά»;
Από ό,τι φαίνεται ναι!
«Τα ρεβίθια αποτελούν μια απίστευτη πηγή υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Όταν μάλιστα συνδυάζονται με άλλων ειδών πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και λαχανικά, τα ρεβίθια συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Παράλληλα, υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και πράγματι, κάνουν πιο εύκολη την απώλεια βάρους», υπογραμμίζει η πιστοποιημένη διαιτολόγος Μιράντα Γκαλάτι.
Προηγούμενες έρευνες συν τοις άλλοις έχουν αποδείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης ρεβιθιών και της πρόληψης:
Της φλεγμονής του παχέος εντέρου
Του καρκίνου του παχέος εντέρου
Και των καρδιακών παθήσεων
Υπάρχει κάποιο «σκοτεινό σημείο» στα ρεβίθια και τα όσπρια εν γένει;
Ορισμένοι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας αποτρέπουν από το να καταναλώνουμε όσπρια με τον ισχυρισμό ότι περιέχουν λεκτίνες και άλλα αντιθρεπτικά συστατικά. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες, που περιέχονται σε τροφές όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι μελιτζάνες, οι ντομάτες, οι πατάτες, οι πιπεριές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά. Η υψηλή πρόσληψη λεκτινών θεωρείται ότι ευνοεί τις φλεγμονές. Mα ισχύει όντως αυτό για τα ρεβίθια και τα όσπρια;
Πράγματι τα όσπρια περιέχουν έναν αριθμό λεκτινών. Ωστόσο, τα οφέλη από την κατανάλωση οσπρίων υπερτερούν σε σύγκριση με αυτόν τον μικρό κίνδυνο για φλεγμονή. Και εκτός αυτού, το μαγείρεμα των οσπρίων «απενεργοποιεί» τις λεκτίνες, περιορίζοντας στο ελάχιστο παρενέργειες όπως το φούσκωμα, η δυσπεψία και η φλεγμονή. Οπότε απολαμβάνουμε ελεύθερα.
(Με πληροφορίες από usatoday).