Σολτς: Συνεργασία με την Ελλάδα για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεσμεύεται για την αντικατάστασή τους παρέχοντας νέα άρματα μάχης στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
|
Open Image Modal
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρευρίσκεται σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια μιας συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να συμφωνήσουν για ρωσικές κυρώσεις πετρελαίου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 31 Μαΐου 2022.
Johanna Geron via Reuters

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Γερμανός Καγκελάριος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι είδους οχήματα μάχης πεζικού θα παραδώσει το Βερολίνο στην Ελλάδα - ή τι είδους όπλα θα παραδώσει η Αθήνα στο Κίεβο.

Προσέθεσε ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν από τα υπουργεία ’Αμυνας των δύο χωρών. Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, σημείωσε.

Το Υπουργείο Αμυνας της χώρας μας με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ