Η Σομαλία ανακοίνωσε την Τετάρτη μια αμυντική συμφωνία με την Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει υποστήριξη για τα θαλάσσια μέσα της χώρας στο Κέρας της Αφρικής και η οποία φαίνεται να αποσκοπεί στην αποτροπή των προσπαθειών της Αιθιοπίας να εξασφαλίσει πρόσβαση στη θάλασσα μέσω της αποσχισθείσας περιοχής της Σομαλιλάνδης.
Η Αιθιοπία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη Σομαλιλάνδη την 1η Ιανουαρίου. Το έγγραφο αυτό έχει θορυβήσει τη Σομαλία, η οποία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πόλεμο γι′ αυτό, επειδή θεωρεί τη Σομαλιλάνδη μέρος της επικράτειάς της. Η Σομαλιλάνδη λέει ότι η Αιθιοπία συμφώνησε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της με αντάλλαγμα ένα ναυτικό λιμάνι.
Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Χάμζα Άμπντι Μπάρε χαρακτήρισε την αμυντική και οικονομική συμφωνία με την Τουρκία ως μια «ιστορική ημέρα για τη χώρα», μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο.
«Η Σομαλία θα έχει έναν πραγματικό σύμμαχο, έναν φίλο και έναν αδελφό στη διεθνή σκηνή», δήλωσε.
Οι λεπτομέρειες της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά η Σομαλία θεωρεί μια τέτοια συμφωνία ως πράξη επιθετικότητας, παρόλο που η Σομαλιλάνδη απολαμβάνει de facto ανεξαρτησία εδώ και τρεις δεκαετίες.
Ο πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού της Αιθιοπίας βρίσκονταν στη Σομαλιλάνδη «προετοιμάζοντας το έδαφος» για την προσάρτηση της περιοχής.
Η Αιθιοπία δεν έχει απαντήσει στους ισχυρισμούς, αλλά ο πρωθυπουργός της Άμπιι Αχμέτ έχει υποβαθμίσει τον φόβο της σύγκρουσης, λέγοντας στους βουλευτές νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν είχε «καμία πρόθεση» να πάει σε πόλεμο με τη Σομαλία.
Με πληθυσμό άνω των 120 εκατομμυρίων, η Αιθιοπία είναι η πολυπληθέστερη περίκλειστη χώρα στον κόσμο.
Η Τουρκία είναι βασικός παίκτης στη Σομαλία κι ένα από τα πολλά κράτη που διεκδικούν επιρροή σε μια χώρα που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Άντεν - μια διαδρομή προς την Ερυθρά Θάλασσα.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η Τουρκία θα παρέχει εκπαίδευση και εξοπλισμό στο ναυτικό της Σομαλίας, ώστε να μπορεί να προστατεύει καλύτερα τα χωρικά της ύδατα από απειλές όπως η τρομοκρατία, η πειρατεία και οι «ξένες παρεμβάσεις».
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη για πρώτη φορά από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών στις 8 Φεβρουαρίου, θα ισχύει για μια δεκαετία, σύμφωνα με τις σομαλικές αρχές.
«Για την Σομαλία, προσφέρει κρίσιμη υποστήριξη για την ασφάλεια και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ενώ για την Τουρκία αποτελεί μια ευκαιρία να επεκτείνει την επιρροή της και να εμβαθύνει την εμπλοκή της στην Αφρική», δήλωσε ο Μοχάμεντ Χ. Γκάας, αναλυτής που διευθύνει τη δεξαμενή σκέψης Raad Peace Research Institute στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας.