Σωματοφύλακες εκπαιδευμένους (και) στις «ψηφιακές σκοτεινές τέχνες» αναζητούν οι πλούσιοι της Κίνας

Σημαντικές απειλές πλέον μπορεί να προέρχονται από χάκερ.
Open Image Modal
Jasmin Merdan via Getty Images

Στη σύγχρονη εποχή οι απειλές κατά ενός «VIP» ατόμου μπορεί να προέρχονται όχι μόνο από τον «φυσικό» κόσμο, αλλά και από τον ψηφιακό (χάκερ)- και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο εκπαιδεύονται οι σπουδαστές στη «Genghis Security Academy» στην Κίνα, όπως αναφέρει το AFP.

Κάθε μέρα σπουδαστές με μαύρα κοστούμια εκπαιδεύονται από το πρωί μέχρι το βράδυ στη σχολή στην Τιαντσίν, όπου οι ψηφιακές άμυνες έχουν την ίδια έμφαση με άλλα πιο παραδοσιακά αντικείμενα σωματοφυλάκων, όπως η ένοπλη και άοπλη μάχη και η οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες.Περίπου χίλιοι αποφοιτούν κάθε χρόνο, επιδιώκοντας να πιάσουν δουλειά ως σωματοφύλακες των αυξανόμενων πλουσίων και διασήμων της Κίνας, σε θέσεις με παχυλούς μισθούς, της τάξης των 70.000 δολαρίων το έτος, πολύ περισσότερο από έναν κανονικό ετήσιο μισθό για δουλειά γραφείου. Παρόλα αυτά, η σχολή λέει πως δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, λόγω της ταχύτητας με την οποία αυξάνονται οι εκατομμυριούχοι της χώρας.

 

 

Τα δίδακτρα φτάνουν τα 3.000 δολάρια ανά σπουδαστή, και αν και ακυρώθηκαν οι εκπαιδεύσεις από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο λόγω κορονοϊού, δεν έχει πληγεί η ζήτηση. Ο ιδρυτής, Τσεν Γιονγκτσίνγκ, λέει πως βγαίνουν μόνο οι καλύτεροι και ότι τα στάνταρ είναι αυστηρότερα από ό,τι στον στρατό. «Είμαι πολύ απαιτητικός» είπε στο AFP ο πρώην στρατιωτικός από την περιοχή της Εσώτερης Μογγολίας. «Μόνο αν είμαστε αυστηροί μπορούμε να φτιάξουμε καλά σπαθιά. Αν δεν το σφυρηλατήσεις καλά, θα σπάσει».

Οι μισοί σπουδαστές είναι πρώην στρατιωτικοί. Κάποια μαθήματα γίνονται σε μια μεγάλη αίθουσα, με μπλε πλαστικά όπλα και ταχεία απομάκρυνση των «VIP» σε αυτοκίνητα με σπασμένα παράθυρα. Άλλα γίνονται σε γυμναστήρια ή τάξεις. Τα κινητά τηλέφωνα αφαιρούνται και τα γεύματα λαμβάνονται σε σιωπή. Για εκπαίδευση με πραγματικά όπλα, πηγαίνουν στο Λάος.

Ωστόσο σε μια χώρα με τόσο πολλή παρακολούθηση, που συνεπάγεται χαμηλή εγκληματικότητα στους δρόμους, οι σωματοφύλαξες πρέπει να έχουν εκπαίδευση και απέναντι στην παρακολούθηση από το κράτος ή επαγγελματίες χάκερ. «Τα αφεντικά στην Κίνα δεν σας χρειάζονται για να μάχεστε» λέει ο Τσεν στους σπουδαστές του, που προέρχονται από μια βάση η οποία περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας και ακινήτων της χώρας. Η αντιμετώπιση «χακαρισμάτων» σε κινητά, η ασφάλεια δικτύων, ο εντοπισμός υποκλοπών και η διαγραφή δεδομένων περιλαμβάνονται στο «οπλοστάσιο» των σωματοφυλάκων. «Τι θα κάνατε εάν το αφεντικό ήθελε να καταστρέψετε άμεσα ένα αρχείο βίντεο;» ρωτά στην τάξη του.

Φυσικά υπάρχουν πάντα και οι «παλιάς σχολής» απειλές, όπως οι απαγωγές: Νωρίτερα μέσα στο έτος απήχθη ο Χε Σιανγκτζάν, ιδρυτής της Midea και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Επίσης, η ακαδημία προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, όπως η συνοδεία παιδιών πλουσίων στο σχολείο- ενώ οι σωματοφύλακες πρέπει να μαθαίνουν και τις παραξενιές των πελατών τους: Κάποιοι εμπιστεύονται μόνο σωματοφύλακες με το ίδιο ζώδιο, ενώ, σύμφωνα με έναν εκπαιδευτή, άλλος ένας ήθελε να πάρει μόνο άτομα από τη γενέτειρά του. Άλλος ρώτησε έναν σωματοφύλακα τι βιβλία του άρεσε να διαβάζει (προσελήφθη όταν είπε πως του άρεσαν τα στρατιωτικά μυθιστορήματα). Οι καλύτεροι βγάζουν πολλά στην Κίνα, αλλά κάποιοι κοιτούν πλέον και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες ή η Μιανμάρ.