Στην Αθήνα δυο Ελληνες από την αποκλεισμένη λόγω κορονοϊού Γουχάν - Σε απομόνωση για 14 μέρες

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας.
|
Open Image Modal
Φωτό αρχείου
EUROKINISSI

Στο νοσοκομείο Σωτηρία βρίσκονται από το απόγευμα της Κυριακής οι δύο Έλληνες πολίτες που επαναπατρίστηκαν από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, από την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη.

Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο. Επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό και προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε επίσημη ενημέρωση του, «παρότι οι δύο Έλληνες πολίτες δεν παρουσιάζουν καμία συμπτωματολογία, μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου ’Αμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής, και θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες».

Τέλος το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, επαναπατρίστηκαν σήμερα δύο Έλληνες πολίτες, που βρίσκονταν στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, από την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι.

Έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη.

Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο. Επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό και προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Παρότι οι δύο Έλληνες πολίτες δεν παρουσιάζουν καμία συμπτωματολογία, μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής, και θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.

Το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός δύο Ελλήνων από την Κίνα», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με σχετική ανάρτησή του στο twitter. «Ευχαριστούμε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για την υποστήριξή τους για την ασφαλή επιστροφή τους».

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε στενό συντονισμό με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, καθώς και με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον επαναπατρισμό των δύο αυτών Ελλήνων, οι οποίοι βρίσκονταν σε περιοχές της Κίνας που τελούν υπό καραντίνα λόγω των κορονοϊού.

Από το πρωί της Κυριακής βρισκόταν στην Ιταλία ένα ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος C27 το οποίο επιστρατεύτηκε για να παραλάβει τους δύο Έλληνες που έφτασαν στη χώρα με επίσης ειδική πτήση από την αποκλεισμένη, εξαιτίας της επιδημίας κορονοϊού, Γουχάν. 

Ωστόσο υπήρξαν ερωτήματα καθώς το αεροσκάφος παρέμεινε στη Ρώμη επί αρκετές ώρες και δεν υπήρχε ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για το πότε ακριβώς θα επιστρέψει με τους δυο Έλληνες. Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι το υπουργείο Εξωτερικών ανέμενε από τον Οργανισμό συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να δοθεί εντολή για να επιστρέψει στην Αθήνα το αεροπλάνο.

Ταυτόχρονα υπήρξαν ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να υπήρξε αστοχία στην οργάνωση της αποστολής. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost , η γυναίκα που μεταφέρθηκε στη Ρώμη χωρίς συμπτώματα ήταν για κάποια στιγμή εμπύρετη. 

Ως αποτέλεσμα, ένα σοβαρό ερώτημα που ετίθετο και χρήζει απάντησης, είναι εάν υπάρχει δυνατότητα να επαναπατριστεί υπό συνθήκες ασφάλειας για την ίδια και για το πλήρωμα του αεροσκάφους, ή υπήρξαν παραλείψεις στον ειδικό εξοπλισμό, που με ευθύνη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, φορτώθηκε στο στρατιωτικό αεροσκάφος. Δηλαδή μπορεί ή όχι το συγκεκριμένο αεροσκάφος με τον εξοπλισμό που επέλεξε ΕΟΔΥ να μεταφέρει τους δυο Έλληνες πίσω στην Αθήνα; 

Δεδομένου ότι το ζευγάρι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, προέρχονται από την Γουχάν η επιβίβασή τους στο αεροσκάφος, η παραμονή τους σε αυτό κατά τη διάρκεια της πτήσης και η αποβίβασή τους προβλέπει σε κάθε περίπτωση ειδικά πρωτόκολλα αφού και οι δύο θεωρούνται δυνητικοί φορείς του κορονοϊού. 

Εξάλλου και μετά την αποβίβασή τους η διαδικασία, που τηρείται σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα περιστατικά, προβλέπει να τεθούν σε καραντίνα για διάστημα έως και 15 ημερών- όσες ημέρες δηλαδή εκτιμάται ότι είναι ο μέγιστος χρόνος επώασης του κορονοϊού.