Η γένεση του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος σε εικόνες: Φωτογραφίες από βάση της ΕΣΣΔ

Η γένεση του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος σε εικόνες: Φωτογραφίες από βάση της ΕΣΣΔ
Open Image Modal
mil.ru

Το Καπουστίν Γιαρ (γνωστό σήμερα ως Ζναμένσκ) ήταν μία από τις πρώτες βάσεις έρευνας και ανάπτυξης της Σοβιετικής Ένωσης: Δημιουργήθηκε στις 13 Μαΐου 1946 και ήταν για πολλά χρόνια «καρδιά» του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της ΕΣΣΔ στο πλαίσιο της «Κούρσας του Διαστήματος» κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την ίδρυση της βάσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποχαρακτήρισε σειρά φωτογραφιών από την άλλοτε ιδιαίτερα σημαντική βάση, η οποία βρίσκεται στη νότια Ρωσία, στα ανατολικά του Βόλγκογκραντ. Αν και οι δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα εκεί καλύπτονταν από πέπλο μυστικότητας, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmodo, ήταν η μόνη γνωστή σοβιετική βάση δοκιμών πυραύλων μέχρι το 1959, και πολλοί δυτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εκτοξεύσεις των Sputnik 1 και 2 είχαν γίνει από εκεί- μέχρι που επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του κοσμοδρομίου στο Μπαϊκονούρ.

Η βάση είναι ακόμα σε χρήση σήμερα. Εκεί δοκιμάζονται νέα οπλικά συστήματα και διεξάγονται έρευνες στον τομέα της αεροδιαστημικής, ενώ υπάρχει και κέντρο εκπαίδευσης. Οι φωτογραφίες, που ανάγονται στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, δίνουν μια γεύση των πρώτων ηρωικών ετών του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος.