Σπάνια ροζ δελφίνια απολαμβάνουν την ησυχία των νερών στο Χονγκ Κονγκ

Σταμάτησε η λειτουργία των φέριμποτ λόγω της πανδημίας και άφησαν χώρο σε αυτά τα υπέροχα θηλαστικά.
Open Image Modal
AFP via Getty Images

Σπάνια ροζ δελφίνια επέστρεψαν στα νερά μεταξύ Χονγκ Κονγκ - Μακάο μόλις εξαφανίστηκαν τα φέριμποτ, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανησυχούν για τη μακροχρόνια επιβίωσή τους, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους δίαυλους του κόσμου.

Οι ειδικοί, όπως η Ναόμι Μπρέναν, έχουν μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν το υπέροχο αυτό θηλαστικό ζώο.  Πάνω σε βάρκες στο Δέλτα του ποταμού Περλ, εξετάζουν τα δελφίνια, γνωστά για το εντυπωσιακό ροζ χρώμα τους, αν είναι καλά.

«Σήμερα συναντήσαμε τρεις διαφορετικές ομάδες δελφινιών - έξι ενήλικες και δύο μικρότερα», εξήγησε.

Εδώ και χρόνια η παρακολούθηση των δελφινιών ήταν μια δύσκολη υπόθεση.

Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 70-80% τα τελευταία 15 χρόνια σε μια από τις πιο βιομηχανικές εκβολές του κόσμου.

Φέτος, όμως, έχουν ανακάμψει - και πρέπει να ευχαριστήσουν την πανδημία γι’ αυτό.

Τα πλοία μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Μακάο έχουν σταματήσει να λειτουργούν από τον Φεβρουάριο, παρέχοντας στους τοπικούς επιστήμονες της θάλασσας την ευκαιρία να μελετήσουν πώς τα θηλαστικά έχουν προσαρμοστεί σε αυτή την «άνευ προηγουμένου παύση».

Open Image Modal
PETER PARKS via Getty Images

«Βλέπουμε πολύ μεγαλύτερες ομάδες, καθώς και πολύ πιο κοινωνική και αναπαραγωγική συμπεριφορά, την οποία δεν είχαμε δει τα τελευταία πέντε χρόνια», λέει η Δρ Λίντσεϊ Πόρτερ, μία θαλάσσια βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της Πόρτερ, ο αριθμός των ροζ δελφινιών αυξήθηκε κατά περίπου 30% στην περιοχή από τον Μάρτιο.

«Αυτές οι περιοχές φαίνεται να είναι σημαντικές για τη διατροφή και την κοινωνικοποίηση. Άρα είναι υπέροχο που υπάρχει αυτό το καταφύγιο για αυτά», πρόσθεσε η Μπρέναν, μέλος της ομάδας της Πόρτερ.

Open Image Modal
MAY JAMES via Getty Images

Σύμφωνα με τη WWF, έχουν απομείνει μόνο 2.000 ροζ δελφίνια στο Δέλτα του ποταμού Περλ - ο ελάχιστος αριθμός δηλαδή που εκτιμάται ότι χρειάζεται για τη διατήρηση του είδους. «Τα δελφίνια, και ειδικά αυτά τα δελφίνια, έχουν αργό ρυθμό γεννήσεων, αργό ρυθμό ανάπτυξης, αργό ρυθμό αναπαραγωγής», λέει η Λόρενς Μακούκ, επικεφαλής της προστασίας των ωκεανών στη WWF-Χονγκ Κονγκ.

Η παύση της λειτουργίας των πλοίων είναι ευπρόσδεκτη αλλά δυνητικά σύντομη ανάσα για τα δελφίνια. Ο θόρυβος από τα σκάφη διαταράσσει την ηρεμία τους και την επικοινωνία τους, καθώς βασίζονται πολύ στον υποβρύχιο ήχο για την πλοήγηση και την επικοινωνία.