Ένα σπάνιο ρωμαϊκό νόμισμα με το πορτρέτο του Βρούτου, του δολοφόνου του Ιουλίου Καίσαρα, πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Γενεύη έναντι 1,98 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον διοργανωτή του πλειστηριασμού Numismatica Genevensis.
Ο aureus αγοράστηκε από έναν «Ευρωπαίο συλλέκτη μετά από έντονες προσφορές μεταξύ οκτώ διαδικτυακών πλειοδοτών», ανέφερε ο έμπορος σε ανακοίνωσή του.
Η αρχική τιμή του είχε κοστολογηθεί σε περισσότερα από 800.000 ευρώ.
Με βάρος οκτώ γραμμάρια και μέγεθος παρόμοιο με αυτό του νομίσματος του ενός ευρώ, είναι «ένα κομμάτι της ιστορίας» που σηματοδοτεί τα τελευταία κεφάλαια της ρωμαϊκής δημοκρατίας, δήλωσε ο διευθυντής της Numismatica Genevensis, Frank Baldacci, πριν από την πώληση.
Το νόμισμα κόπηκε το 43-42 π.Χ.,πιθανότατα στη Μακεδονία από τον Βρούτο και τους υποστηρικτές του, οι οποίοι δολοφόνησαν τον Ιούλιο Καίσαρα τον Μάρτιο του 44 π.Χ., εξήγησε. Ο Βρούτος μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρώμη και αποσύρθηκε στη Μακεδονία μαζί με τον Κάσσιο και τους κύριους συνωμότες. Ηττήθηκε το 42 π.Χ. από τον Οκταβιανό και τον Μάρκο Αντώνιο στη μάχη των Φιλίππων στη Μακεδονία και κατόπιν επέλεξε να αυτοκτονήσει.
Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται το προφίλ του Βρούτου που περιβάλλεται από δάφνινο στεφάνι και στην οπίσθια όψη το νόμισμα φέρει πολεμικά σύμβολα για να γιορτάσει τις στρατιωτικές του νίκες.
Ειδικά το στεφάνι αποτελεί σημάδι κάποιου που ήθελε να προωθήσει τον εαυτό του ως αυτοκράτορα, είπε ο Baldacci, και η κυκλοφορία του προσέφερε προπαγανδιστική αξία για τον Βρούτο.
Σύμφωνα με τη Numismatica Genevensis, «το πορτραίτο του Βρούτου εμφανίζεται απρόσμενα σε αυτό το σπάνιο νόμισμα που κόπηκε λίγο πριν από τη μάχη των Φιλίππων. Αν και η προσωποποίηση των νομισμάτων του δεν φαίνεται να συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες που ενσάρκωνε, ήταν αναμφίβολα απαραίτητη για να συσπειρώσει τα στρατεύματα στον αγώνα του. Ο Publius Servilius Casca Longus, το όνομα του οποίου αναγράφεται στην οπίσθια όψη, συμμετείχε επίσης στη συνωμοσία κατά του Καίσαρα- ήταν μάλιστα ο πρώτος που τον σκότωσε. Η οπίσθια όψη συμβολίζει τις πρόσφατες στρατιωτικές νίκες του Βρούτου στη Θράκη και τη Λυκία και τη ναυτική νίκη του Κάσσιου επί των Ροδίων».
Είναι ένα από τα μόλις 17 γνωστά αντικείμενα του είδους του, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.
Εμφανίστηκε ξανά στη δεκαετία του 1950, δημοσιεύτηκε σε κατάλογο ιδιώτη συλλέκτη και αργότερα εμφανίστηκε σε δημοπρασία του 2006 στη Ζυρίχη, όπου πωλήθηκε σε άλλον ιδιώτη συλλέκτη για 360.000 ελβετικά φράγκα (386.500 ευρώ).
Με πληροφορίες από Guardian