Spektr-RG: Εκτοξεύτηκε μια από τις σημαντικότερες ρωσικές διαστημικές αποστολές μετά την πτώση της ΕΣΣΔ

Το διαστημικό τηλεσκόπιο θα μελετά την ακτινοβολία Χ.
Open Image Modal
Reuters

Επιτυχώς εκτοξεύτηκε το Σάββατο από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ το διαστημικό τηλεσκόπιο Spektr-RG: Όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ρωσικές διαστημικές επιστημονικές αποστολές από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά- ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που θα χαρτογραφήσει την ακτινοβολία Χ ανά τον ουρανό με άνευ προηγουμένου επίπεδο λεπτομέρειας.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα σε συνεργασία με τη Γερμανία, και θεωρείται πως θα παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τη δομή του Σύμπαντος και τη διαστολή του. Επίσης, αναμένεται να εντοπίσει έναν σημαντικό αριθμό πηγών ακτίνων Χ, όπως οι μαύρες τρύπες που βρίσκονται σε κέντρα γαλαξιών. Το Spektr-RG αναμένεται να εντοπίσει ακόμη και τρία εκατομμύρια υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες κατά τη διάρκεια της αποστολής του.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε με πύραυλο Proton από το Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν το Σάββατο, ωστόσο θα χρειαστεί να περάσουν πρώτα αρκετές εβδομάδες μέχρι να αρχίσει κανονικά η αποστολή, καθώς το σκάφος θα πρέπει πρώτα να πάει σε ένα σημείο σε απόσταση περίπου 1,5 εκατ. χλμ από τη Γη, γνωστό ως Σημείο Λαγκράνζ 2, όπου θα βρίσκεται σε ένα σταθερό περιβάλλον, ανεπηρέαστο από τις σκιάσεις και τις μεταβολές θερμοκρασίας που θα βίωνε εάν επιχειρούσε κοντά στη Γη.

Το Spektr-RG είναι ένα τηλεσκόπιο «δύο σε ένα», καθώς περιλαμβάνει το γερμανικό σύστημα eRosita και το ρωσικό ART-XC.

Για την ανάπτυξη του Spektr-RG χρειάστηκαν δεκαετίες, καθώς οι Ρώσοι επιστήμονες αντιμετώπιζαν προβλήματα χρηματοδότησης, και ,ως εκ τούτου, το σκάφος που εκτοξεύτηκε είναι διαφορετικό από αυτό που σχεδιαζόταν αρχικά- παρόλα αυτά, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα στον χώρο της αστροφυσικής στη μετασοβιετική Ρωσία.