Ο Σπύρος Καπράλος, υποδέχθηκε σπουδαίους Ολυμπιονίκες, παράγοντες του αθλητισμού και φίλους που τον στήριξαν, όχι μόνο στα 16 χρόνια της θητείας του ως Πρόεδρο της ΕΟΕ, αλλά και ως αθλητή στην μακρά διαδρομή του από το 1972 και έπειτα. «Μέσα από τον αθλητισμό διαμόρφωσα την προσωπικότητά μου, τις αντοχές μου, συνειδητοποίησα τις αξίες και την αίσθηση δικαίου, την άμιλλα και την αξιοκρατία», ανέφερε ο κ. Καπράλος στην ευχαριστήρια ομιλία του. «Τεράστιο ευχαριστώ από καρδίας σε όλους τους αθλητές, στην κόρη μου Δανάη και στον παιδικό μου φίλο, Olympian, Πέτρο Παππά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΟΕ.
Σπουδαίοι αθλητές, άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι, όλοι έδωσαν το παρόν στην ομιλία του Σπύρου Καπράλου για τα 16 χρόνια στην Προεδρία της ΕΟΕ. Λευτέρης Πετρούνιας, Απόστολος Χρήστου, Δώρα Γκουντούρα, Άννα Κορακάκη, Πέτρος Παππάς, Έμη Λιβανίου, Γιάννης Βρούτσης, Γιώργος Μαυρωτάς, Δημήτρης Μελισσανίδης, ήταν μόνο μερικά από τα πρόσωπα που τίμησαν τον κ. Καπράλο. «Δύσκολο να μιλήσω τώρα. Δεν το φανταζόμουν αυτό σήμερα. Βρίσκομαι εδώ πάνω, μαζί σας, μπροστά σας και είναι τόση η χαρά μου και βέβαια η τιμή που μου κάνετε, που τα λόγια φοβάμαι ότι φεύγουν από το μυαλό μου», ανέφερε ο κ. Καπράλος στην ομιλία του.
Η σπουδαία σταδιοδρομία του Σπύρου Καπράλου ως αθλητή - «Πίστεψα ότι μπορώ να αλλάξω τον κόσμο»
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ ήταν πρωταθλητής Ελλάδος στην κολύμβηση και Βαλκανιονίκης. Το όνειρό του ήταν ανέκαθεν η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ότι δεν πέτυχα με το κολύμπι, το 1972, για πολύ λίγο, για μόλις 2 δέκατα του δευτερολέπτου - για να καταλάβετε τι χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία - το κατάφερα μετά, το 1980 και 82 με την Εθνική Ομάδα της Υδατοσφαίρισης». Ο επικεφαλής στην ΕΟΕ συμμετείχε 2 φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη Μόσχα και το Λος Άντζελες. «Έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα», υποστήριξε στην ομιλία του. «Ο αθλητισμός έγινε για μένα πάθος μεγάλο. Πάθος με το οποίο πίστεψα ότι μπορώ, αν όχι να αλλάξω τον κόσμο, να αφήσω το αποτύπωμά μου με το να βοηθήσω την Ελλάδα, ώστε οι επόμενοι αθλητές να έχουν καλύτερες συνθήκες και ευκαιρίες από αυτές που είχαμε εμείς», τόνισε.
Η μεταβατική περίοδος στην ΕΟΕ - «16χρόνια τεράστιας τιμής, ευθύνης και αφοσίωσης»
Επιστρέφοντας από το εξωτερικό όπου εργαζόταν, ο κ. Καπράλος μπήκε στην Ολυμπιακή Επιτροπή το 1993, και το 1996 έγινε αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Στη συνέχεια, μέλος της επιτροπής διεκδίκησης Αθήνα 2004 και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, καθώς και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, έζησε εκ των έσω την «τρομερή προετοιμασία και διοργάνωση», όπως ανέφερε, των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004, ως Γενικός Γραμματέας των Αγώνων.
«Από κάπως …διστακτικός στο ξεκίνημα, ενθουσιώδης στη συνέχεια, ρομαντικός αθλητής, εκλέχθηκα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2019 και Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών το 2021. Και για 16 ολόκληρα χρόνια, μέχρι σήμερα - τουλάχιστον, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Για μένα είναι 16 χρόνια τεράστιας τιμής, ευθύνης και αφοσίωσης. Δέσμευσης και εμπιστοσύνης. Αγάπης μεγάλης και προσφοράς. Σκληρής δουλειάς και αποτελεσμάτων. 16 χρόνια με όραμα να αναβαθμίσουμε και να στηρίξουμε το σύγχρονο ελληνικό αθλητισμό, με γνώμονα την ενίσχυση των Ελλήνων αθλητών σε όλα τα αθλήματα, με συνέπεια πάντα στο ολυμπιακό ιδεώδες», υπογράμμισε στην ομιλία του.
“Για μένα είναι 16 χρόνια τεράστιας τιμής, ευθύνης και αφοσίωσης. Δέσμευσης και εμπιστοσύνης. Αγάπης μεγάλης και προσφοράς. Σκληρής δουλειάς και αποτελεσμάτων. 16 χρόνια με όραμα να αναβαθμίσουμε και να στηρίξουμε το σύγχρονο ελληνικό αθλητισμό...”
Τα χρόνια της κρίσης και το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή» της ΕΟΕ
«Η συστηματική ενίσχυση των αθλητών και αθλητριών, καθώς και η ανταπόκρισή τους, έφερε υψηλότατες επιδόσεις, ρεκόρ και διακρίσεις σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, προκρίσεις, εξαιρετικές συμμετοχές και μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και κίνητρα για ακόμη περισσότερα νέα παιδιά να κυνηγήσουν το όνειρό τους», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΟΕ. «Δεν ήταν εύκολο, ούτε αυταπόδεικτο, ούτε μία διαδικασία χωρίς αντιστάσεις. Όταν μειώθηκαν κατακόρυφα οι κρατικές επιχορηγήσεις στην Ολυμπιακή Επιτροπή και οι αθλητές μας βρέθηκαν κυριολεκτικά μετέωροι, ξεκινήσαμε μία πρωτοβουλία που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό», πρόσθεσε στην συνέχεια.
Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της ΕΟΕ, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν Αθλητή», προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο εταιρίες, φορείς και ιδιώτες, που ανέλαβαν απευθείας την προετοιμασία ενός ή περισσοτέρων αθλητών σε κάθε επίπεδο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε οικονομική ενίσχυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γυμναστήρια, εργομετρικούς ελέγχους, αλλά και δυνατότητα φοίτησης με υποτροφία σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε οι αθλητές να αποκτήσουν εφόδια για την ζωή τους.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Καπράλος στάθηκε στην δημιουργία της Ψηφιακής Έκθεσης, που φιλοξενείται στο κτίριο της ΕΟΕ και αναδεικνύει όλους τους Έλληνες Ολυμπιονίκες από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερα σημαντική, κρίνεται κατά τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια με τους Έλληνες αθλητές. Ακόμα, το άνοιγμα στο Καλλιμάρμαρο, Παναθηναϊκό Στάδιο, που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2010, αποτέλεσε μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην 16χρονη θητεία του κ. Καπράλου, στην Προεδρία της ΕΟΕ.
«Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ καρδιάς σε όλους τους αθλητές που μου χάρισαν έμπνευση και σκοπό, τις αθλητικές ομοσπονδίες, τους ερασιτέχνες παράγοντες που προσφέρουν με συνέπεια, τις εκάστοτε ηγεσίες των υπουργείων αθλητισμού, πολιτισμού και παιδείας, τους συνεργάτες του «υιοθετήστε έναν αθλητή», τους χορηγούς μας, τους συναδέλφους στην Ολυμπιακή Επιτροπή, τους εργαζόμενούς μας. Και θα μου επιτρέψετε… στην οικογένειά μου για την αστείρευτη αγάπη και ενθάρρυνση, στους φίλους μου – σας βλέπω όλους εδώ - στον αδελφικό, παιδικό μου φίλο, Olympian, Πέτρο Παππά, που μου δίνει το χώρο, το χρόνο και την εμπιστοσύνη να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, και στην κόρη μου Δανάη που μοιράζεται το πάθος μου για τον αθλητισμό και προχωράμε μαζί», είπε ο κ. Καπράλος.
Ο Σπύρος Καπράλος έκλεισε την ομιλία του συγκινημένος και καταχειροκροτούμενος, λέγοντας «θα συνεχίσω, για πάντα στην καρδιά ένας ρομαντικός, έφηβος αθλητής».