«Μαύρες» μνήμες από τα παλιά ξύπνησε η έκδοση του 57χρονου Κώστα Σπινάρη στην Ελλάδα από την Τουρκία όπου ήταν φυλακισμένος.
Οι αστυνομικοί τον περιέγραφαν τη δεκαετία του 90’ ως στυγνό δολοφόνο. Ο Κώστας Σπινάρης είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της δολοφονικής απαγωγής του 17χρονου Γιάννη Τσατσάνη, γνωστού ως «Μαρσελίνο» ή «Μαραντόνα του Αιγάλεω».
Χθες Τετάρτη, ανακοινώθηκε η έκδοσή του στη χώρα μας. Ο κατηγορούμενος είχε παραβιάσει τακτική άδεια την 1η Νοεμβρίου 2005 από φυλακές της Ελλάδας και είχε βρει καταφύγιο στην Τουρκία, όπου συνελήφθη στις 10 Μαρτίου 2006 για υποθέσεις ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα βρισκόταν στις τουρκικές φυλακές εκτίοντας ποινή κάθειρξης 12 ετών και έξι μηνών.
Ο Σπινάρης, ένας εκ των δραστών της πρώτης απαγωγής που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δις ισόβια και κάθειρξη 25 ετών για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία, καθώς και για παραβάσεις περί ναρκωτικών.
Ο 17χρονος Γιάννης Τσατσάνης, γνωστός και ως «Μαραντόνα του Αιγάλεω» λόγω της πολύ πετυχημένης συμμετοχής του στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, εξαφανίστηκε στις 18 Μαρτίου του 1990.
Λίγες ημέρες αργότερα άγνωστος τηλεφώνησε στον πατέρα του, «Εδώ ιταλιάνο, καλό παιδί» του είπε και ζήτησε ως λύτρα 150.000.000 δραχμές για να τον απελευθερώσει. Ο Γιώργος Τσατσάνης, πατέρας του θύματος, ασχολούταν με το εμπόριο ηλεκτρικών ειδών και είχε μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Ο μονάκριβος γιος του ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και λόγω των ικανοτήτων του όλοι τον φώναζαν με το παρατσούκλι του, «Μαρσελίνο» (Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που εκείνη την περίοδο μεσουρανούσε). Τα τηλεφωνήµατα συνεχίστηκαν και στις 21 Μαΐου ο πατέρας του κατάφερε να συγκεντρώσει 50 εκατομμύρια δραχμές και να κλείσει ραντεβού µε τους απαγωγείς. Παράλληλα, είχε µιλήσει και µε την Αστυνομία. «Εσύ πολύ µιλάς» του είπαν, αφού τον έστησαν στο ραντεβού.
Στις 20 Ιουνίου, το πτώµα του «Μαρσελίνο» βρέθηκε θαµµένο σε µία στάνη στα Σκούρτα Βοιωτίας. Το είχαν ξεθάψει τα τσοπανόσκυλα ενός βοσκού. Οι γονείς τον αναγνώρισαν από μία χρυσή αλυσίδα που φορούσε στο λαιμό του και τα κλειδιά του αυτοκινήτου.
Όπως προέκυψε, τον ανήλικο απήγαγε συμμορία που αποτελείτο από συμπαίκτες του και τον 19χρονο ξάδελφο του Βασίλη Βασιλείου ή «Τζίνο». Τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας ήταν οι Δημήτρης Αγαπητός, Σταμάτης Γριπαίος, ο φίλος του Κώστας Σπινάρης και ο αδελφός του γνωστού από υποθέσεις εκβιασμών Γιάννη Σκαφτούρου, Δημήτρης. Ο τελευταίος δεν είχε συλληφθεί και για 18 χρόνια καταζητούταν. Στις 30 Μαΐου του 2008, ο ∆ηµήτρης Σκαφτούρος, ο εγκέφαλος της απαγωγής και της δολοφονίας του Μαρσελίνο, συνελήφθη στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσι και εκδόθηκε στη χώρα μας.
Πρωτόδικα οι Γριπαίος (ο άνθρωπος που πυροβόλησε και σκότωσε το θύμα), Αγαπητός και Σπινάρης καταδικάστηκαν σε δις ισόβια. Ο Γριπαίος με επιπλέον 18 χρόνια κάθειρξη, ο Αγαπητός με 17 και ο Σπινάρης με 25 χρόνια. Όλοι οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 10 μέχρι 15 χρόνια και μέχρι τον Ιανουάριο του 1999 που έγινε η δίκη στο Εφετείο είχαν αποφυλακιστεί. Εκεί τα επεισόδια αποφεύχθηκαν όταν το δικαστήριο δεν μετέτρεψε τις ποινές των βασικών κατηγορούμενων και τις άφησε ίδιες.