Το μοιραίο λάθος που κάνουμε φτιάχνοντας σπιτικό καφέ και μας στοιχίζει την αληθινή απόλαυσή του

Συν μερικές σημαντικές συμβουλές καθώς κάνουμε την παρασκευή του.
Open Image Modal
Nico De Pasquale Photography via Getty Images

Καθώς μεγαλώνω, παρατηρώ ότι οι συνομήλικοί μου ενδιαφέρονται λιγότερο για το φθηνότερο κρασί που εξακολουθεί να έχει καλή γεύση, ενώ δείχνουν να ενθουσιάζονται για τον σπιτικό καφέ που παρασκευάζεται σε όλο και πιο εντυπωσιακές μηχανές.

Ωστόσο, η συλλογική μας ... ενοχή είναι ότι δεν είμαστε πραγματικά σίγουροι ότι το κάνουμε σωστά. Ναι, μπορεί να είμαστε πιο ώριμοι τώρα, αλλά το να φτιάχνουμε καφέ από κόκκους στο σπίτι μπορεί συχνά να μας κάνει να νιώθουμε εντελώς ερασιτέχνες. 

Για να το διορθώσουμε και να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όλοι λίγο πιο ενήμεροι γύρω από το συγκεκριμένο - και ιδιαίτερα κρίσιμο - θέμα, η HuffPost UK μίλησε με τον Ράσελ Τζένκινς, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Thomsons Coffee, για να ανακαλύψει ποιο είναι το πιο συνηθισμένο λάθος όταν πρόκειται για την παρασκευή καφέ..

Ο Τζένκινς λέει: «Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν παρασκευάζουν καφέ στο σπίτι είναι ότι χρησιμοποιούν λάθος μέγεθος άλεσης για κάθε μέθοδο παρασκευής. Ένα πολύ λεπτό άλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε ... ένα πικρό και δυσάρεστο φλιτζάνι».

Σίγουρα μπορώ να ομολογήσω ότι έχω φτιάξει ένα (ή και δέκα!) πικρά και δυσάρεστα φλιτζάνια καφέ. Και προσθέτει: «Αντίθετα, ένα πολύ χοντρό άλεσμα μπορεί να μας κάνει τον καφέ ... αδύναμο και ξινό. Η αντιστοίχιση του μεγέθους άλεσης με τη μέθοδο παρασκευής μας - είτε είναι εσπρέσο, είτε γαλλικός στην πρέσα είτε φίλτρου, διασφαλίζει ότι οι γεύσεις είναι ισορροπημένες και ο καφές έχει την καλύτερη δυνατή γεύση. Η προσαρμογή του μεγέθους άλεσης είναι μια εύκολη λύση που μπορεί να βελτιώσει δραματικά το φλιτζάνι μας».

Κι αν δεν αλέθουμε τους κόκκους στο σπίτι, αλλά αγοράζουμε αλεσμένο καφέ από κατάστημα, μπορούμε να αναφέρουμε για ποιο είδος καφέ τους θέλουμε.

Οι συμβουλές δεν ολοκληρώθηκαν εδώ, όμως. Ακολουθούν πολύ σημαντικές όπως:

Ας δώσουμε χρόνο για ξεκούραση

«... Ας αφήσουμε τους κόκκους να ξεκουραστούν για τέσσερις έως δέκα ημέρες. Αυτό επιτρέπει στα αέρια να απελευθερωθούν και στις γεύσεις να αναπτυχθούν σωστά. Η ζυθοποίηση πολύ νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε ένα ”επίπεδο” ή μη ισορροπημένο φλιτζάνι, οπότε λίγη υπομονή θα μας προσφέρει μια πολύ καλύτερη εμπειρία».

Η κατάψυξη κόκκων καφέ είναι δυνατή — με ορισμένες προειδοποιήσεις

«Ας βεβαιωθούμε ότι οι κόκκοι καφέ αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο και ότι τους βγάζουμε μόνο για άμεση χρήση – επιτρέποντάς τους, ωστόσο, να επιστρέψουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν αλεστούν», εξηγεί, μεταξύ άλλων.

Ας επενδύσουμε σε έναν ποιοτικό μύλο 

Ο Τζένκινς συνιστά μύλους με γρέζια - έναν μύλο που χρησιμοποιείται για την άλεση σκληρών, μικρών προϊόντων μεταξύ δύο περιστρεφόμενων λειαντικών επιφανειών που χωρίζονται από μια απόσταση που συνήθως ορίζει ο χρήστης. 

Ας πραγματοποιήσουμε τολμηρές προσαρμογές κι ας κάνουμε αλλαγές

Εάν είμαστε λάτρεις του να πειραματιζόμαστε λίγο με τις συνταγές καφέ στο σπίτι, ο Τζένκινς μας προτρέπει να μην φοβόμαστε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στις αναλογίες, το μέγεθος άλεσης ή τον χρόνο παρασκευής.

και τέλος:

Ας εμπιστευθούμε το γούστο μας. Είναι ο καλύτερος κριτής