Σπρέι μύτης κατά του κορονοϊού σε κλινικές δοκιμές

Για χρήση στο σπίτι.
Open Image Modal
SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Ένα σπρέι μύτης κατά του κορονοϊού για χρήση στο σπίτι δοκιμάζεται από ερευνητές στη Μελβούρνη, καθώς το University of Melbourne και το Monash University λαμβάνουν χρηματοδότηση 4,2 εκατ. δολαρίων για μια κλινική δοκιμή έξι μηνών της οποίας ηγείται το Northern Hospital σε συνεργασία με το Oxford University.

Βάση της συγκεκριμένης θεραπείας με σπρέι είναι η ηπαρίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως κατά θρόμβων αίματος. Η χορήγηση του σπρέι είναι εύκολη, ενώ η ηπαρίνη είναι σταθερή σε θερμοκρασία δωματίου και διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο.

Ο καθηγητής Γκάρι Άντερσον, διευθυντής του Lung Health Research Centre στο University of Melbourne είπε ότι η χρήση του σπρέι θα είναι εύκολη, με δύο ψεκασμούς σε κάθε ρουθούνι, τρεις φορές την ημέρα.

«Βασικές επιστημονικές μελέτες αποκάλυψαν πως η ηπαρίνη από τη μύτη μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για πρόληψη της μόλυνσης και εξάπλωσης της Covid-19. H Covid-19 μολύνει πρώτα τα κύτταρα στη μύτη και για να το κάνει αυτό ο ιός πρέπει πρώτα να προσδεθεί στη θειική ηπαρίνη στην επιφάνεια των ρνικών κυττάρων στη μύτη» είπε ο καθηγητής Άντερσον. «Η ηπαρίνη – το ενεργό συστατικό στο σπρέι μας- έχει μια δομή που είναι πολύ παρόμοια στη θειική ηπαρίνη, οπότε συμπεριφέρεται ως “δόλωμα” και μπορεί να τυλιχτεί γρήγορα γύρω από την πρωτεΐνη- ακίδα του ιού σαν πύθωνας, εμποδίζοντάς τον να σας μολύνει ή να εξαπλωθεί σε άλλους. Είναι επίσης σημαντικό πως αυτό το ρινικό σπρέι θα έπρεπε να αποδειχθεί αποτελεσματικό για όλες τις παραλλαγές της Covid-19 επειδή το σημείο πρόσδεσης της θειικής ηπαρίνης είναι απαραίτητο για τη μόλυνση, και πιθανότατα θα ισχύει αυτό και για τις νέες παραλλαγές. Η ηπαρίνη προσδένεται “αχόρταγα” στην παραλλαγή Όμικρον που πλέον σαρώνει τη χώρα».

Η αποτελεσματικότητα του σπρέι θα δοκιμαστεί εκτενώς, και αν αποδειχθεί πως αποδίδει ως προς την αποτροπή της εξάπλωσης, αναμένεται να προωθηθεί σε ευπαθείς ομάδες και υγειονομικούς.