Οι δράστες των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών, προέρχονταν από εύπορες οικογένειες και είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Ενας εκ των βομβιστών είχε σπουδάσει στη Βρετανία και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό του στην Αυστραλία, πριν επιστρέψει στη Σρι Λάνκα» τόνισε ο αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως όλοι οι δράστες ήταν «μορφωμένοι και οικονομικά ανεξάρτητοι, όπως και οι οικογένειές τους».
Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στην ασφάλεια κατονόμασαν τον άνδρα που σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 2006-2007. Πρόκειται για τον Αμπντούλ Λατίφ Τζαμέελ Μοχάμεντ.
Εννέα οι δράστες
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν 9, εκ των οποίων οι 8 έχουν ταυτοποιηθεί. Ανάμεσά τους πιστεύεται πως ήταν και μια γυναίκα αλλά και δύο αδέρφια, ο πατέρας των οποίων είναι πλούσιος έμπορος μπαχαρικών στην πρωτεύουσα Κολόμπο.
Ο αριθμός των θυμάτων του μακελιεού έχει ανέβει στους 359 και οι τραυματίας ξεπερνούν τους 500, ενώ η Αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 60 υπόπτων, εκ των οποίων οι 32 παραμένουν υπό κράτηση.
Υπεράνω υποψίας
Η νοικοκυρά Φατίμα Φάζλα πίστευε ότι οι γείτονές της, στο πολυτελές, τριώροφο σπίτι στην απέναντι πλευρά του δρόμου, ήταν οι πλούσιοι διάσημοι αυτής της φτωχογειτονιάς του Κολόμπο. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποια μέρα θα γίνονταν διαβόητοι σε όλον τον κόσμο.
Δύο αδελφοί που ζούσαν στο λευκό σπίτι, στους Κήπους Μαχαβέλα, θεωρούνται οι βασικοί πρωταγωνιστές των βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη Σρι Λάνκα, την περασμένη Κυριακή, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών. Την ευθύνη για τη συντονισμένη επίθεση σε τρεις εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Ινσάφ Ιμπραχίμ, ένας 33χρονος ιδιοκτήτης χαλκουργείου, πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε ενώ βρισκόταν στο πολυτελές ξενοδοχείο Shangri-La, στον μπουφέ του πρωινού. Οταν, λίγο αργότερα, η αστυνομία πήγε να ερευνήσει το σπίτι της οικογένειας, ο νεότερος αδελφός του, ο Ιλχάμ Ιμπραχίμ, πυροδότησε μια βόμβα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους, σύμφωνα με μια πηγή, προσκείμενη στην οικογένεια, που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters.
«Έμοιαζαν καλοί άνθρωποι», είπε η Φάζλα, από το ταπεινό σπίτι της, απέναντι από το τριώροφο των Ιμπραχίμ, που τώρα φρουρείται από την αστυνομία.
Οι αρχές της Σρι Λάνκα δεν έχουν ανακοινώσει τις ταυτότητες των βομβιστών, όμως τα ονόματα των αδελφών αναφέρονται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο πατέρας τους, ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, έχει συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών. Ο Ιμπραχίμ, ένας εύπορος έμπορος μπαχαρικών και στυλοβάτης της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, είχε έξι γιους και τρεις κόρες – και έχαιρε μεγάλου θαυμασμού απ′ όσους τον γνώριζαν.
«Ηταν διάσημος στην περιοχή επειδή βοηθούσε τους φτωχούς, έδινε τρόφιμα και χρήματα. Είναι αδιανόητο που τα παιδιά του έκαναν κάτι τέτοιο. Εξαιτίας αυτού που έκαναν, όλοι οι μουσουλμάνοι αντιμετωπιζόμαστε ως ύποπτοι» σχολίασε η γειτόνισα.
Ο Ιλχάμ Ιμπραχίμ, 31 ετών, εξέφραζε ανοιχτά την εξτρεμιστική ιδεολογία του και είχε συμμετάσχει σε συναντήσεις της τοπικής ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheed Jamath, σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Ο επιχειρηματίας αδελφός του ήταν πολύ πιο μετριοπαθής. Ήταν επίσης γνωστό σε όλους ότι ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος: έδινε δώρα στους υπαλλήλους του και σε νοικοκυριά που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Ο Ινσάφ είχε παντρευτεί την κόρη ενός πλούσιου χρυσοχόου και δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
«Σοκαρίστηκα. Ούτε που μας περνούσε από το μυαλό ότι ήταν τέτοιου είδους άνθρωποι», είπε ο 38χρονος Σαντζίβα Τζαγιασίνγκε, ένας τεχνικός δικτύων που εργάζεται στο διπλανό κτίριο.
Ετοίμαζαν και δεύτερο μπαράζ πιθέσεων
Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται ανώτατες κυβερνητικές πηγές της Σρι Λάνκα, η τρομοκρατική οργάνωση National Tawheed Jamath (NTJ), που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από το αιματοκύλισμα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σχεδίαζε και δεύτερο κύμα επιθέσεων στη χώρα.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής και πρώην επικεφαλής του στρατού της Σρι Λάνκα, Μάρσαν Σάραθ Φοσνέκα, υποστηρίζει πως χρειάστηκαν 7-8 χρόνια για να σχεδιαστεί η συγκεκριμένη επίθεση.
Στο μεταξύ, η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, δεν βλέπει καμία σύνδεση μεταξύ του χτυπήματος στην ασιατική χώρα με τα αντίστοιχα στο Κράιστσερτς, παρά τους σχετικούς ισχυρισμούς του υπουργείου Αμυνας της Σρι Λάνκα.