Η αμιγώς ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, γνωστή ως Βίκος, η οποία ιδρύθηκε το 1990, πραγματοποιεί πράγματι εντυπωσιακή πορεία σε βαθμό που να μην ενδιαφέρεται για ξένους ή εγχώριους επενδυτές.
Θυμίζω ότι η εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τομείς της εμφιάλωσης και παραγωγής φυσικού μεταλλικού νερού & αναψυκτικών, καθώς και πωμάτων και preforms, αξιοποιεί 7 πηγές νερού και διαθέτει 260 στρέμματα ιδιόκτητων εκτάσεων, 4 υπερσύγχρονα εργοστάσια με καθετοποιημένη παραγωγή και 33 πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής με δυναμικότητα 537.700 φιάλες την ώρα.
Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, τα τρία αδέλφια, Κωσταντίνος, Ρηγίνος και Παύλος Σεπετάς, αναφέρθηκαν και στο μεγάλο επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί η εταιρεία με χρήματα από το Ταμείο Ακάμαψης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Σεπετά, η εταιρεία κατέγραψε άνοδο 12,34% στον κύκλο εργασιών της, απορροφώντας την αύξηση του κόστους παραγωγής και διατηρώντας τις τιμές πώλησης των προϊόντων στα ίδια επίπεδα. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 118,022,403.16 ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 13,614,379.39 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 7,81% σε σχέση με το 2022, φθάνοντας το σταθερό προσωπικό στα 552 άτομα (στα τέλη του 2023). Σημειώνουμε ότι η εταιρεία δίνει ευκαιρίες αποκέντρωσης σε άτομα που θέλουν να εγκατασταθούν στα Ιωάννινα, προερχόμενοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα ή και επαναπατρισμού από το εξωτερικό. Μάλιστα η εταιρεία επενδύει στην εκπαίδευσή τους, ώστε να αποκτούν γνώσεις και εμπειρίες και να αναπτύσσονται μαζί με την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, όπως είπε ο Ρηγίνος Σεπετάς, Project & Strategy Director της εταιρείας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων επενδύει στον τόπο της, στα Ιωάννινα, επανεπενδύοντας στην Ήπειρο τα κέρδη της κάθε χρονιάς. Η Ήπειρος, άλλωστε, αποτελεί μια μεγάλη, ευρύτερη οικογένεια αλλά και έμπνευση για κάθε δραστηριότητα της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων.
Ως προς το επενδυτικό πλάνο σε κτήρια, τεχνολογία και φωτοβολταϊκά, ο Παύλος Σεπετάς, Operations & Tech Director, ανέφερε ότι: «Μέσα σε 7 μήνες, από την ημέρα της υπογραφής της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε ήδη υπογράψει και υλοποιούμε έργα αξίας 42 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 62,8 εκατ. ευρώ της επένδυσης, δηλαδή το 70% του συνολικού ποσού. Ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το 100% της επένδυσης έως το καλοκαίρι του 2026, κι αυτό γιατί έχουν ήδη εντοπιστεί οι ανάγκες και έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τις νέες επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν μετά το καλοκαίρι του 2026. Έχουμε πλέον επιτύχει 90% μετάβαση σε υποδομές cloud, και πλέον γεννάμε πληθώρα ωμών δεδομένων, τα οποία φυσικά τα συλλέγουμε και τα αναλύουμε σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας, ενισχύοντας τη διαδικασία πιο γρήγορης λήψης των αποφάσεων. Η πλήρης μετάβαση σε υποδομές cloud θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2025. Αναφορικά με τις κτηριακές υποδομές, κατά 43% έχουν πραγματοποιηθεί τα έργα επέκτασής τους, όπως κάποιος θα δει πολύ εύκολα κάνοντας μια βόλτα στα εργοστάσιά μας».
Καταλήγοντας, τα πλάνα μετά το καλοκαίρι του 2026 περιλαμβάνουν περαιτέρω επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.