Σύμφωνα με το Future Market Insights, η προσέλκυση διεθνών ασθενών βρίσκεται στον πυρήνα της αγοράς τουρισμού υγείας και καθώς η βιομηχανία γίνεται πιο ανταγωνιστική, οι μεγάλοι παίκτες θα διακρίνονται από την ικανότητά τους να προσελκύουν ξένους ιατρικούς ταξιδιώτες.
Το Future Market Insights προβλέπει ότι η αξία αγοράς του τουρισμού υγείας (και ευεξίας) θα ξεπεράσει τα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Εξοικονόμηση κόστους και πρόσθετα οφέλη για τους επισκέπτες, όπως βελτιωμένη υγειονομική περίθαλψη, καινοτόμες τεχνολογίες, πρωτοποριακά φάρμακα, εξελιγμένες συσκευές, φιλοξενία υψηλού επιπέδου και εξατομικευμένη φροντίδα, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της αγοράς.
Η FMI προβλέπει, επίσης, ότι η παγκόσμια αγορά του τουρισμού υγείας, θα σημειώσει ετήσια ανάπτυξη 30,5% το 2022. Η ζήτηση για τουρισμό υγείας, αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο, τρία χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η FMI έχει προβλέψει ότι η αποτίμηση θα φτάσει τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032.
Κι ενώ Ταϊλάνδη, Ινδία, Σιγκαπούρη και Μαλαισία, έχουν αναδειχθεί σε κορυφαίους προορισμούς τουρισμού υγείας, και με την Τουρκία να έχει κάνει τεράστια βήματα, η Ελλάδα ακόμα δεν έχει θεσμικό πλαίσιο. Το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας – ΕΛΙΤΟΥΡ, με πρόεδρο τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο τουρισμός υγείας στη χώρα μας να είναι οργανωμένος, με συγκεκριμένους στόχους και ορατά οφέλη.
Στο πλαίσιο του 18ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ΕΔΔΥΠΠΥ, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, με τίτλο «Η Αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για Ενιαία Υγεία & έναν καλύτερο πλανήτη», υπήρξε μια ενδιαφέρουσα ενότητα με θέμα τον Ιατρικό Τουρισμό.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες Ελλήνων ιατρών που ηγούνται στο χώρο τους των προσπαθειών εξωστρέφειας για τον Ελληνικό Τουρισμό Υγείας, και υπογράμμισαν τα σημεία υπεροχής της Ελλάδος για την προσέλκυση τουριστών υγείας και ευεξίας, επισημαίνοντας παράλληλα την σημασία του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και του κράτους, προς την κατεύθυνση αυτή.
«Βγαίνοντας από την παναθρώπινη υγειονομική δοκιμασία, και παράλληλα, ως απάντηση στην Κλιματική Κρίση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNWTO, θέτει τους στόχους για την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, την οποία προσπαθεί να υλοποιήσει μέσω του προγράμματος “Υγιεινή Πόλη”. Ακριβώς σε αυτόν τον συνδυασμό πιστεύουμε, εκτιμώντας ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη οδός για να ενδυναμωθεί ιδανικά για τον τουρισμό υγείας, η επιστημονική Αριστεία των Ελλήνων γιατρών, με φόντο τον φυσικό πλούτο της χώρας μας που κατακτά, έτσι κι αλλιώς, εκατομμύρια ενθουσιώδεις τουρίστες. Ο τουρίστας υγείας του κόσμου, σύντομα θα επιλέγει συνειδητά Ελλάδα για υπηρεσίες υγείας και ευεξίας», τόνισε Γιώργος Πατούλης.
Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πρόσθεσε ότι: «η Αττική μεταμορφώνεται, εκτός από “must” προορισμό, και σε βιώσιμο προορισμό, όσο και σε υγιή τόπο, καθώς εντάχθηκε στο Δίκτυο Περιφερειών της Ευρώπης για την Υγεία του ΠΟΥ, με την ουσιαστική συμβολή του σχεδίου και των δράσεων του ΕΔΔYΠΠΥ.»
Παράλληλα, η Αττική αναδείχθηκε για το 2022 σε κορυφαίο Προορισμό Αειφόρου Τουρισμού της Ευρώπης, από τον καταξιωμένο διεθνώς τουριστικό θεσμό των World Travel Awards
Ο διευθύνων σύμβουλος της Νεφροξένια Α.Ε., Παντελής Κατσιφαράκης, τόνισε ότι οι ελληνικές υπηρεσίες αιμοκάθαρσης, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, είναι πολύ υψηλού επιπέδου, όπως και οι υποδομές σε σχέση με άλλες χώρες. Στοιχείο που καθιστά την Ελλάδα πολύ ανταγωνιστική στη προσέλκυση τουριστών αιμοκάθαρσης, αλλά και Ευρωπαίων πασχόντων από Χρόνια Νεφρική Νόσο και Ολική Νεφρική Ανεπάρκεια, που θα μπορέσουν να μετοικήσουν στη χώρα μας. «Η Ελλάδα, έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να γίνει η Florida της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δρ Κωνσταντίνος Πάντος, Γυναικολόγος, ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και εξωσωματική Γονιμοποίηση, δύο τομέων που αποτελούν σήμερα τη ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας, υπογράμμισε ότι η ελληνική επιστημοσύνη μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης στην οικονομία μας. Επεσήμανε την αξία της ορκωμοσίας ξένων γιατρών στον Όρκο του Ιπποκράτη, όπως και της αξιοποίησης της Ομογένειας για την προσέλκυση τουριστών υγείας στη μητέρα πατρίδα, πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν υπό τον συντονισμό του προέδρου Γιώργου Πατούλη.
Ο ειδικός στην Επεμβατική Δερματολογία Χριστόφορος Τζερμιάς, CEO των IQ Skin Clinics, αναφέρθηκε στην Κοσμητική Δερματολογία και Χειρουργική, ως ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου του τουρισμού υγείας και ευεξίας. Υπογράμμισε επίσης τη δυναμική του πολλά υποσχόμενου τομέα της μεταμόσχευσης και εμφύτευσης μαλλιών για τουρίστες υγείας, που κερδίζει διαρκώς μεγαλύτερο τουριστικό κοινό στην Τουρκία και την Πολωνία, προβλέπει παραμονή 5-7 ημερών, και αποτελεί μέγιστη πρόκληση για ανάπτυξη την Ελλάδα.
Ο οδοντίατρος Νικόλαος Κουβελάς, CEO της Eurodentica, αναφέρθηκε σε σαφείς προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των απαιτητικών οδοντιατρικών τουριστών: στην εξασφάλιση ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών Οδοντιατρικής με διεθνή πιστοποίηση, στην προϋπόθεση ταξιδιωτικής ασφάλειας (medical travel shield) και στην αξία του after sales service για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και ποιοτική ολοκλήρωση της θεραπείας. «Ο τουρίστας υγείας του κόσμου αξίζει να επιστρέψει με ένα ζηλευτό «χαμόγελο» στον τόπο του, την καλύτερη διαφήμιση για τον Ελληνικό Οδοντιατρικό Τουρισμό, και Τουρισμό Υγείας», είπε.
Την αντιμετώπιση της μυωπίας με τη μέθοδο ASLA της Διαθλαστικής χειρουργικής, ανέδειξε ως δημοφιλή επιλογή των τουριστών υγείας ο οφθαλμίατρος Ιωάννης Δατσέρης, CEO της ΟΜΜΑ, και επισήμανε ότι αποτελεί one day clinic θεραπεία χωρίς πόνο και χωρίς μετεγχειρητικό κίνδυνο. Όπως σημείωσε, με 6 κέντρα που εφαρμόζουν την μέθοδο στην Ελλάδα, η προσέλκυση τουριστών υπόσχεται θεαματική επιτυχία.
Ο γενικός χειρουργός Γρηγόρης Κυριάκου και Ιδρυτής της Gamma Air Medical, μίλησε για την πρόκληση στις αερομεταφορές ασθενών με υψηλή επιστημονική επάρκεια και εξοπλισμό, και στην ανάπτυξη του κλάδου, που συμπληρώνει την αλυσίδα της προσέλευσης τουριστών υγείας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία φιλοδοξεί να κατακτήσει τα διεθνή κοινά Ιατρικού Τουρισμού.
Καταλήγοντας, ο επικεφαλής επιτροπής Χρηματοδοτήσεων ΕΛΙΤΟΥΡ, και CEO της Apollo, Γιώργος Κακουλίδης, ανέπτυξε τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα, την αγορά και τη μεγάλη εικόνα, και μίλησε για τις πηγές χρηματοδότησης και τις προτάσεις για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.