Στα κατεπείγοντα ο τουρισμός

Τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και η τεράστια συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία, συνιστούν ένα «προϊόν» που έχει οριζόντια διάχυση, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας στη χώρα μας.
Open Image Modal
Eurokinissi

Βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά, που έρχεται μετά από μια δεκαετία συνεχών ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι σύμμικτα, καθώς οι αεροπορικές αφίξεις είναι στο συν και οι οδικές στο πλην.

Επίσης, άλλες περιοχές σφύζουν από κίνηση και άλλες υπολείπονται κατά πολύ. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, επειδή ο τουρισμός είναι ευμετάβλητο προϊόν κι όλα κρίνονται μέρα με την ημέρα, παρά τον έγκαιρο προγραμματισμό από την προηγούμενη χρονιά, στο τέλος της χρονιάς θα γίνει ο απολογισμός.

Ωστόσο, όπως ήδη έχουμε επισημάνει, ο τουρισμός χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις και πολλές παρεμβάσεις, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός και παράλληλα να διευρυνθεί τόσο σε όγκο όσο και σε γεωγραφική κάλυψη.

Τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και η τεράστια συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία, συνιστούν ένα «προϊόν» που έχει οριζόντια διάχυση, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας στη χώρα μας. Κι ακριβώς έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, ακόμη κι αν χρειάζονται κατεπείγουσες παρεμβάσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, επί των διατάξεων του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο υπουργός, επισήμανε ότι το Υπουργείο εισάγει τρία θέματα που κατεπείγουν. «Το πρώτο είναι να λύσουμε τον Γόρδιο δεσμό του Υπουργείου Τουρισμού με την επένδυση του Ελληνικού, διότι είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία και να μπουν οι μπουλντόζες σε αυτή την εμβληματική επένδυση… Η διάταξη, είναι κατεπείγουσα, διότι έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, και είναι βρουν 50.000  Έλληνες συμπολίτες μας δουλειά στα έργα αυτά που θα γίνουν,» τόνισε.

Η δεύτερη διάταξη αφορά το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης, το οποίο ξεκίνησε το 2017, όμως έμεινε χωρίς χρηματοδότηση για φέτος και για τα επόμενα χρόνια. «Εμείς λοιπόν συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να μπορέσουμε από Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν αυτά τα πολύ σημαντικά προγράμματα μετεκπαίδευσης για τους ανθρώπους, τουςυπουργό επαγγελματίες του Τουρισμού,» είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη θα έχουμε στον ΕΟΤ, όπου ανέλαβε πρόεδρος με εκτελεστικά καθήκοντα, η Άντζελα Γκερέκου. Σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, «ο ΕΟΤ αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα με τις μη εξαιρέσεις από τον νόμο περί προμηθειών, είναι ένας οργανισμός που θα έπρεπε να είναι οργανισμός εξωστρέφειας και είναι οργανισμός ο οποίος ασχολείται με τον αν θα πληρώνει ΦΠΑ, με το πώς μπορεί να κάνει τις προμήθειές του, με το πώς μπορεί να γίνει συνδιαφήμηση στη Google και τι διαγωνισμούς πρέπει να κάνει.»

Ο υπουργός Τουρισμού, στην ομιλία του κατέδειξε το πώς σκέφτεται για τον ΕΟΤ, λέγοντας ότι «πρέπει να ξανασκεφτούμε τον ΕΟΤ, την ψηφιακή του στρατηγική και την εξωστρέφεια. Ξεκινάμε λοιπόν με τις αλλαγές, ώστε να έχουμε ένα διοικητικό συμβούλιο λειτουργικό, με αρμοδιότητες, και έναν πρόεδρο εκτελεστικό και το επόμενο διάστημα θα έρθουμε με αλλαγές συνολικά και στο οργανόγραμμα του οργανισμού ώστε να το κάνουμε έναν οργανισμό που θα δίνει λύσεις, θα εκπροσωπεί πραγματικά τη χώρα μας στο εξωτερικό και θα στηρίζει την εικόνα της χώρας αλλά και το ελληνικό τουριστικό προϊόν.»