Στα όριά τους τα νοσοκομεία στη Γερμανία - Μεταφορά ασθενούς από Βαυαρία σε Ιταλία

Με μόνο το 67,7% των Γερμανών να έχει εμβολιαστεί, η Γερμανία αποτελεί τον κακό μαθητή των χωρών της δυτικής Ευρώπης.
Open Image Modal
Νοσοκομείο στη Γερμανία
Fabrizio Bensch via Reuters

Λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών στη μονάδα εντατικής θεραπείας το προσωπικό του νοσοκομείου στην πόλη Φράιζινγκ της Βαυαρίας αναγκάστηκε να λάβει μια πρωτοφανή απόφαση για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας της covid-19 στη Γερμανία: να μεταφέρει έναν ασθενή με κορονοϊό σε νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας.

Στη διάρκεια των 18 μηνών της πανδημίας τα γερμανικά νοσοκομεία συχνά αναλάμβαναν ασθενείς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα συστήματα υγείας των οποίων δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν.

Όμως με το νέο κύμα της covid-19, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση από τον Οκτώβριο, η πρώτη οικονομία της Ευρώπης αναρωτιέται για πόσο καιρό ακόμη θα αντέχει το σύστημα υγείας της.

“Την προηγούμενη εβδομάδα αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε έναν ασθενή στο Μεράνο (στην Ιταλία) διότι δεν διαθέταμε άλλες κλίνες και τα γειτονικά νοσοκομεία στη Βαυαρία ήταν επίσης γεμάτα”, εξηγεί ο Τόμας Μαρξ, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου του Φράιζινγκ, μιας πόλης με 50.000 κατοίκους.

Με το ποσοστό επίπτωσης επτά ημερών να φτάνει τα 550 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, η Βαυαρία είναι ένα από τα κρατίδια της Γερμανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτό το κύμα της επιδημίας.

“Βρισκόμαστε στα όρια των δυνατοτήτων μας”, ανησυχεί ο 43χρονος Μαρξ.

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 13 ασθενείς, “τρεις περισσότεροι από την κανονική μας χωρητικότητα”, διευκρινίζει. Πέντε έχουν μολυνθεί από covid-19, όλοι τους ανεμβολίαστοι.

Σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής είναι χαμηλότερος από το ρεκόρ που καταγράφηκε στα τέλη του 2020, όμως τα νοσοκομεία τώρα είναι πιο ευάλωτα λόγω των σοβαρών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού.

“Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο μετά το οποίο μπορούμε να πούμε ‘τώρα όλο το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει’”, δήλωσε ο Γκέραλντ Γκας, πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας νοσοκομείων.

Όμως ήδη υπάρχουν “προειδοποιητικά σημάδια”, πρόσθεσε αυτή την εβδομάδα μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενος την κατάσταση των νοσοκομείων στη Βαυαρία και τη Θουριγγία, ένα άλλο κρατίδιο της Γερμανίας που έχει πληγεί πολύ από αυτό το κύμα της επιδημίας.

“Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με κάθε νέο ασθενή με covid-19 που μεταφέρεται στην εντατική”, τόνισε.

Εξαντλημένο προσωπικό

Στο νοσοκομείο του Φράιζινγκ ο γιατρός Μαρξ περιγράφει “τη βαθιά σύγχυση” του νοσηλευτικού προσωπικού μπροστά σε μια κατάσταση η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, “ήταν προβλέψιμη και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί”.

Με μόνο το 67,7% των Γερμανών να έχει εμβολιαστεί, η Γερμανία αποτελεί τον κακό μαθητή μεταξύ των χωρών της δυτικής Ευρώπης.

Σήμερα η Μπούντεσταγκ αναμένεται να υιοθετήσει εκτάκτως νομοσχέδιο που θα επαναφέρει κάποιους περιορισμούς με στόχο να ανασχεθεί η άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19, που αυτή την εβδομάδα κυμαίνονταν από 30.000 ως 50.000 και το προηγούμενο 24ωρο έφτασαν τις 65.371 – ημερήσιο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μαζική επιστροφή στην τηλεργασία, ενώ θα επιβάλλεται η χρήση υγειονομικού πάσου για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς.

Εξάλλου το νομοσχέδιο που προετοίμασε ο κυβερνητικός συνασπισμός, που σύντομα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, θα επιτρέπει επίσης στα κρατίδια να λαμβάνουν μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Πολλά κρατίδια, περιλαμβανομένου του Βερολίνου, ήδη απαγορεύουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 να συμμετέχουν σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και να πηγαίνουν στα εστιατόρια και τα καφέ.

Η κατάσταση αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολη για τα γερμανικά νοσοκομεία διότι διαθέτουν “4.000 λιγότερες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, διότι το εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό αποχώρησε ή μείωσε τον χρόνο εργασίας”, εξηγεί ο Γκέρνοτ Μαρξ, πρόεδρος της γερμανικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (DIVI).

Μια έλλειψη την οποία ζει καθημερινά ο γιατρός Νίκλας Σνάιντερ, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στην κλινική της συνοικίας Σβάμπινγκ του Μονάχου: “Έχουμε πολύ λιγότερους υγειονομικούς σε σχέση με τα πρώτα κύματα” της επιδημίας.

Όπως και στο Φράζινγκ, η μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο είναι γεμάτη. Ο Σνάιντερ χρησιμοποιεί σκληρές λέξεις, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση “καταστροφής”.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, μόνο το ένα τέταρτο των 1.300 μονάδων εντατικής θεραπείας των γερμανικών νοσοκομείων είναι σε θέση να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού.

“Η ομάδα κρατάει καλά, αλλά είμαστε απίστευτα αγανακτισμένοι”, δηλώνει ο Σνάιντερ. “Αγανακτισμένοι, διότι τελικά είμαστε το ύστατο καταφύγιο για όλα όσα δεν λειτουργούν στο σύνολο της κοινωνίας”.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ