«Οι πολίτες της ευρύτερης κεντροαριστεράς, του κέντρου ακόμα και της κεντροδεξιάς συστρατεύονται μαζί μας σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία με στόχο την επανένωση της Κύπρου, την ανανέωση της πολιτικής ζωής και τον επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου του τόπου μας» δηλώνει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σταύρος Μαλάς του οποίου την υποψηφιότητα για τις Προεδρικές εκλογές στηρίζει το ΑΚΕΛ. Ο ίδιος θεωρεί ότι «δεν είναι μειονέκτημα, αλλά πλεονέκτημα» το γεγονός ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, όπως λέει στο Πρακτορείο ο κ. Μαλάς, στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που παίρνει το ΑΠΕ/ΜΠΕ από τους υποψηφίους.
Ο κ. Μαλάς, ο οποίος είναι ο ιδρυτής ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, διετέλεσε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια από το 2011 έως το 2013. Τότε διεκδίκησε τις Προεδρικές εκλογές και πάλι με την στήριξη του ΑΚΕΛ. Στον πρώτο γύρο εξασφάλισε 26,91% και πέρασε στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος με 57,48% έναντι 42,52% του κ. Μαλά.
Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σταύρος Μαλάς δηλώνει ότι η υποψηφιότητά του είναι «η μόνη επιλογή για όσους πιστεύουν στην ανάγκη λύσης αρχών στο Κυπριακό, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αναχαιτιστεί η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου». Επίσης, τονίζει ότι, εφόσον εκλεγεί, θα εργαστεί για λύση του Κυπριακού, η οποία θα προνοεί «την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, από την πρώτη μέρα της λύσης, την αποχώρηση όλου του τουρκικού κατοχικού στρατού μέσα σε συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα, καθώς και την αποχώρηση και των τουρκικών και ελληνικών αποσπασμάτων που προνοεί η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960 μέσα σε προσδιορισμένη προθεσμία».
Αποκλείει κατηγορηματικά την διαπραγμάτευση λύσης «δύο κρατών» και εκτιμά πως οι περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι «η ομοσπονδία αποτελεί ένα λογικό και έντιμο συμβιβασμό που κρατά ενωμένη την πατρίδα μας, τοn λαό, την οικονομία, το έδαφος, τους θεσμούς και την κοινωνία».