Σταϊκούρας: Στα 12,4 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων για την ενεργειακή κρίση

«Από τα 12,4 δισ. ευρώ, τα 9,8 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις»
Open Image Modal
YIANNIS PANAGOPOULOS via Getty Images

Στα 12,4 δισ. ευρώ ανέρχεται μέχρι στιγμής το κόστος των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ τον Ιούνιο οι υπολογισμοί του οικονομικού επειτελείου έκαναν λόγο για 8,5 δισ. ευρώ.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής. λέγοντας οτι «από τα 12,4 δισ. ευρώ, τα 9,8 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνεται στη γενναία επιδότηση του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς ενώ από αυτά, τα 3,8 δισ. ευρώ είναι για τα νοικοκυριά, και τα 6,0 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μόνιμα και μη, είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 3,65 δισ. ευρώ είναι μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, που περιλαμβάνουν τόσο μειώσεις φόρων και εισφορών, όσο και αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Ενώ, 1,85 δισ. ευρώ είναι μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, ψηφίζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε πως με την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή υλοποιείται σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Καταργείται μόνιμα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Το μέτρο αυτό αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατ. εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, 500.000 δημοσίων υπαλλήλων και 1 εκατ. συνταξιούχων.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 1,24 δισ. ευρώ. Επίσης, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και για το φορολογικό έτος 2022.

Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

Επιδοτείται, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά, από την 15η Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους.

Η μείωση του κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης αφορά 1,3 εκατ. νοικοκυριά, και το ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο, προ ΦΠΑ. Το κόστος προβλέπεται στα 150 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο και 250 εκατ. ευρώ σε περίπτωση παράτασης τους πρώτους μήνες του 2023. Η παράταση θα αποφασιστεί στα τέλη του έτους, αναλόγως της εξέλιξης της τιμής των καυσίμων.

Τέλος επιτηδεύματος

Επεκτείνεται, και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.

Φορολογικές εξαιρέσεις

Εξαιρούνται, για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος, για διάστημα κατ’ ελάχιστον 3 μηνών εντός του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση.

Το μέτρο τυγχάνει εφαρμογής από 1ης Σεπτεμβρίου 2022. Αφορά, δυνητικά, 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.

 Άνοδος στο φοιτητικό επίδομα

Αυξάνεται, κατά 50%, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Συγκεκριμένα αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως, και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Αυτό το μέτρο αφορά 50.000 φοιτητές και σπουδαστές των ΙΕΚ.

Το κόστος ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ. Αυτή η διάταξη εφαρμόζεται και για τους δικαιούχους του επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.