"Σταματήστε να πηγαίνετε γλυκά στο γραφείο" λέει καθηγήτρια διατροφολόγος και διχάζει

Το συγκρίνει με το παθητικό κάπνισμα. Τι σκέφτονται εργαζόμενοι για αυτούς που πηγαίνουν συνέχεια γλυκά. . Η σημασία να μοιραζόμαστε φαγητό και η "δύναμη της θέλησης".
Open Image Modal
Westend61 via Getty Images

Αν εργάζεστε, κυρίως σε γραφείο, ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει. Είναι τα γενέθλια, η γιορτή, ή κάποια ξεχωριστή περίσταση για κάποιον και φυσικά  (όπως όλοι το περιμένουν) φέρνει γλυκά στο γραφείο και κερνάει. 

Η παράδοση αυτή όμως, σύμφωνα με σύμβουλο διατροφής, πρέπει να τελειώσει.

Ο λόγος; Γιατί πολύ απλά, όπως υποστηρίζει, όλες αυτές οι λιχουδιές βάζουν σε πειρασμό τους εργαζόμενους. 

Η πρόεδρος της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων, καθηγήτρια Σούζαν Τζεμπ, συνέκρινε το να βρίσκεται κάποιος κοντά σε γλυκά που έχει φέρει κάποιος στο γραφείο με το να είσαι παθητικός καπνιστής.

″Αν κανείς δεν έφερνε κέικ στο γραφείο, δεν θα έτρωγα κέικ”.

Σε συνέντευξη της στους Times, και μιλώντας με ως ιδιώτης, είπε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σταματήσουν να δοκιμάζουν τη δύναμη της θέλησης των συναδέλφων.

Όμως, μιλώντας στο BBC, η γενική παθολόγος, δρ. Χέλεν Γουόλ είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την υγεία τους. Η οικογενειακός γιατρός που ασκεί το επάγγελμα της στο Μπόλτον σχολίασε: ″Αν κάποιος βάζει ένα κέικ δίπλα σου, δεν χρειάζεται να το φας. Σωστά;”.

Η Τζεμπ, που είναι επίσης καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι η κατανάλωση κέικ ήταν μια επιλογή, αλλά οι συνάδελφοι μπορούσαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον παρέχοντας ”ένα υποστηρικτικό περιβάλλον”. Υποστήριξε πως το να βρίσκεται κάποιος δίπλα σε μία τούρτα σαν αναγκάζεται να εισπνέει τον καπνό από το τσιγάρο κάποιου λέγοντας πως αν και δεν σαφώς δεν είναι το ίδιο, είναι κάτι βλαπτικό. 

Open Image Modal
Westend61 via Getty Images

 

Η σημασία του να μοιράζεσαι φαγητό και η υπερβολή

Ο Λου Γουόκερ, ο οποίος συνέγραψε μια έκθεση για την κουλτούρα των ”γλυκών στο γραφείο”, είπε στο BBC 5 Live ότι πλέον είχε γίνει καθημερινό φαινόμενο  και ”δεν ήταν πλέον κάτι το ιδιαίτερο”.

″Έχει να κάνει με την γενναιοδωρία, την καλοσύνη, την επιθυμία να μοιραστούμε...Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό στο να μοιράζεσαι φαγητό με συναδέλφους. Αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι συμβαίνει πλέον κάθε μέρα και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον κάτι ιδιαίτερο το ξεχωριστό”.

Είπε ότι η έρευνά της έδειξε ότι οι άνθρωποι ″δεν το θέλουν συνέχεια” αλλά δεν θέλουν να το εκφράσουν γιατί φοβούνται πως μπορεί να τους παρεξηγήσουν.

Σε πολλούς χώρους εργασίας, τούρτες, μπισκότα και γλυκά - που φέρνουν συνάδελφοι που επιστρέφουν από διακοπές ή για να γιορτάσουν γιορτές και γενέθλια - μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και έναν αγώνα καθώς πεινασμένοι και γλυκατζήδες συνάδελφοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο περισσότερες λιχουδιές γίνεται. 

Σπάνια σε έναν εργασιακό χώρο σπάει η παράδοση με μια πιατέλα με φρούτα αντί για γλυκά. Γιατί ποιος θα ήθελε να είναι γνωστός ως το μόνο μέλος του προσωπικού που φέρνει υγιεινούς ξηρούς καρπούς και όχι σοκολάτες μετά το ταξίδι του στην Ελβετία;

Open Image Modal
Stefan Hoth / EyeEm via Getty Images
Photo taken in Berlin, Germany

 

Υπέρ των απολαύσεων στο γραφείο. ”Ας έχουμε και λίγη δύναμη της θέλησης”

Η Δρ Γουόλ είπε επίσης πως είναι καλό να υπάρχουν κάποιες απολαύσεις στον χώρο εργασίας. 

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του BBC, είπε: ″Είναι σαν να προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να έχετε και λίγη δύναμη θέλησης.

Για έναν εργαζόμενο, η επιθυμία του να υπάρχουν γλυκά στο γραφείο δεν ήταν καλοδεχούμενη από συναδέλφους του. Εργαζόμενος σε ένα γραφείο στο Λονδίνο, συνήθιζε να πηγαίνει μπισκότα, ντόνατς και πολυσυσκευασίες με μπάρες σοκολάτας και κερνούσε τους συναδέλφους του. 

Όπως ισχυρίστηκε, η διοίκηση του είπε πως η διατροφή του ήταν ”επιθετική” προς τις γυναίκες συναδέλφους του που πρόσεχαν και ήθελαν να τρέφονται υγιεινά.

Όσον αφορά την επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε ότι ο Ρίσι Σουνάκ πιστεύει ότι ”η προσωπική επιλογή πρέπει να ενσωματωθεί στην προσέγγισή μας”. Και πρόσθεσε: ″Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον υγιεινό τρόπο ζωής και αναλαμβάνουμε δράση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η οποία κοστίζει στο NHS 6 δις λίρες ετησίως. Ωστόσο, ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος δεν είναι να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να φέρνουν περιστασιακά λιχουδιές για τους συναδέλφους τους”.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας η πλειοψηφία των ενηλίκων στην Αγγλία είναι υπέρβαροι. Η τακτική κατανάλωση τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και τερηδόνας.

Πηγές: The Times, ΒΒC