Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να βγείτε έξω αλλά κανείς από την κοντινή σας παρέα να μην έχει διάθεση; Σίγουρα σας έχει συμβεί, σε όλους μας συμβαίνει. Το να στείλεις εκείνη την ώρα μήνυμα σε όποιο φίλο έχεις για να του προτείνεις να κάνετε κάτι μαζί δεν είναι μόνο χρονοβόρο αλλά και κάπως άβολο. Οπότε αναγκαστικά μένεις μέσα, μόνο και μόνο για να μάθεις αργότερα πως κάποιοι φίλοι σου ήταν τελικά σε εκείνο το πάρτυ που ήθελες να πας και κάποιοι άλλοι στην έκθεση που περίμενες καιρό αλλά δεν είχες κανέναν να σε συνοδεύσει.
Κάπου εδώ λοιπόν έρχεται το bethere για να μας βγάλει από αυτή τη δύσκολη θέση -και από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, και να μας βοηθήσει να οργανώνουμε καλύτερα στις κοινωνικές μας υποχρεώσεις και ανάγκες.
Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή (για iOS και Android) πίσω από την οποία βρίσκονται δυο Έλληνες, τα αδέρφια Πάνος και Ναντίν Σπυράκη και η ομάδα τους. «Αναρωτηθήκαμε ποιος θα ήταν ο ιδανικότερος τρόπος να γνωρίζεις που είναι καλύτερα να βρεθείς στο μέλλον, ποια τοποθεσία και ποια χρονική στιγμή να επιλέξεις είτε για να περάσεις ομορφότερα στον ελεύθερο χρόνο ή να συγχρονίσεις συναντήσεις παράλληλα με καθημερινές δραστηριότητες», λένε η Ναντίν και ο Πάνος στη HuffPost Greece. «Θα μπορούσε άραγε αυτό να καλυφθεί από υπάρχουσες λύσεις όπως το κλασικό check-in, δηλαδή ένα ιστορικό του που βρέθηκαν φίλοι σου, ή από τις υπερεξελιγμένες πλατφόρμες recommendation όπως το Foursquare οι οποίες υπόσχονται να σου προτείνουν το τέλειο μέρος να επισκεφθείς; Για εμάς η απάντηση ήταν ξεκάθαρη και περιείχε τη μαγική συνταγή: ο ανθρώπινος παράγοντας και η πραγματική μελλοντική πληροφορία που μπορεί να παραχθεί και να διαμοιραστεί σε πραγματικό χρόνο σε ένα κλειστό δίκτυο».
Το αντικείμενο σπουδών της ιδρυτικής ομάδας του bethere καλύπτει μια μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων, από ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό υπολογιστών του ΕΜΠ, μέχρι απόφοιτο πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και ερευνητή management από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όλοι τους κατέχουν αρκετά χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αυτό όμως είναι το πρώτο τους βήμα στον τομέα της τεχνολογίας. Πώς λειτουργεί λοιπόν το bethere;
«Το bethere ξεκίνησε σαν ένας εύκολος και ποιοτικός τρόπος να οργανώνονται καλύτερα μεταξύ τους φίλοι και γνωστοί, να μοιράζονται μελλοντικά σχέδια και δραστηριότητες έτσι ώστε το app να αποκτά τη μορφή ενός κοινόχρηστου ημερολογίου που φιλοξενεί τις καθημερινές εξελίξεις των χρηστών όπως αυτές έχουν σχεδιαστεί», λένε στην HuffPost ο Πάνος και η Ναντίν σχετικά με το σκεπτικό πίσω από την εφαρμογή τους και εξηγούν: «Οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν το που θα βρεθούν ή το τι θα κάνουν αργότερα καθώς και να ανεβάσουν περιεχόμενο σε κάθε τοποθεσία, οι φίλοι θα ειδοποιηθούν για το νέο πλάνο ενώ μπορούν να λάβουν πρόσκληση και εξωτερικά του app για αυτό».
Σκεφτείτε το σαν ένα check-in για το μέλλον, το οποίο θα βοηθά τους φίλους σας ή/και εσάς να μαθαίνουν τι θα κάνετε τις επόμενες ημέρες και με ποιους, ώστε να προστεθούν και αυτοί στην παρέα. Προφανώς και μιλάμε για ένα πάρτυ, μια εκδήλωση, ένα σεμινάριο ή κάτι παρεμφερές και όχι ένα ρομαντικό δείπνο για δύο.
Με την ελληνική αγορά να μην αποτελεί το πλέον ιδανικό οικοσύστημα τεχνολογίας για να δοκιμάσει κάποιος μια νέα ιδέα, πόσο μάλλον το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά και την εφαρμογή των capital controls, τα δύο αδέρφια βρέθηκαν αντιμέτωπα με πολλαπλά κωλύματα μέχρι το bethere να γίνει πραγματικότητα.
«Σίγουρα χρειάζεται να έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση, έμπνευση και πίστη σε αυτό που επιθυμείς να δημιουργήσεις. Ιδανικά οποιαδήποτε εργασιακή εμπειρία αποτελεί σημαντικό εφόδιο και ακόμη πιο ιδανικά η εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα που το startup θα δράσει», μας λένε. H άνθιση του «κινήματος» των startups στην Ελλάδα εν μέσω της οικονομικής κρίσης είναι κάτι που έχουν παρατηρήσει και οι ίδιοι, μένουν όμως επιφυλακτικοί απέναντι στο κατά πόσο είναι εύκολο για τον καθένα να ξεκινήσει τη δική του startup. «Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες για κόσμο που θέλει να μυηθεί, να δοκιμάσει και να μπορέσει να γευτεί την εμπειρία ενός startup, με όλα τα εφόδια που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει πραγματικά ως μία νέα επιχείρηση» λένε, προσθέτοντας: «Η φιλοσοφία μας είναι ότι ακόμη και για ένα startup που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο είναι ιδαίτερα σημαντικό η ομάδα να είναι η κατάλληλη και παράλληλα το προϊόν να έχει ήδη "γεννηθεί" και να βρίσκεται σε ένα ικανό στάδιο εξέλιξης προτού αυτό εκτεθεί στο ευρύ κοινό».
To bethere, όπως λένε στην HuffPost Greece η Ναντίν και ο Πάνος, σχεδιάστηκε για να είναι ανοιχτό και να υποδέχεται κόσμο από οπουδήποτε. Ήδη στοχεύουν στην αγορά του Λονδίνου, έχοντας ιδρύσει αδελφή εταιρία και γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να φιλοξενηθούν ενέργειες και προσωπικό -μάλιστα το Londonist και το Forbes έχουν ασχοληθεί ήδη με το bethere, παρουσιάζοντάς το στα site τους. «Η ανάπτυξη και η παραγωγή υλοποιείται στην Αθήνα, ωστόσο δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην προώθηση και στην αύξηση της κοινότητάς μας σε μια πολύ ανεπτυγμένη και πολύ πιο εύκολη στο να υιοθετήσει το προϊόν αγορά όπως αυτή του Λονδίνου», εξηγούν.
Όσο για τα μελλοντικά τους σχέδια, το δίδυμο του bethere έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στους χρήστες που θα εμπιστευτούν την οργάνωση της κοινωνικής τους ζωής στα χέρια τους. «Εργαζόμαστε πυρετωδώς και ενόψει της χριστουγεννιάτικης σεζόν για δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις», μας λένε. «Η προσθήκη ενός ευχάριστου χαρακτήρα παιχνιδιού στο app το οποίο θα εκπλήξει ευχάριστα τους υπάρχοντες χρήστες μας αλλά και θα εθίσει τους νέους χρήστες που δεχόμαστε καθημερινά στο να κάνουν τα bethere τους καθημερινή συνήθεια. Επίσης, στα τέλη Ιανουαρίου, θα λανσαριστεί το νέο web app για μικρές επιχειρήσεις (bethere for business) το οποίο θα δώσει στους mobile χρήστες μία εντυπωσιακή εμπειρία: ένας συνδυασμός κοινωνικής αλληλεπίδρασης (μέσω των μελλοντικών τους check-ins) με ενσωματωμένες στο ίδιο app λειτουργίες για κράτηση, προ-παραγγελία, λήψη πρόσφορων καθώς και πραγματοποίηση πληρωμών μέσα από το bethere σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αρχικά, οι πρόσθετες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες μόνο στο Λονδίνο μέσα από την iOS έκδοση του bethere».