Το μήνυμα της Ουάσιγκτον για την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Open Image Modal
at DC.
Kiyoshi Tanno via Getty Images

Την πάγια θέση της για ειρηνική επίλυση των διαφωνιών σχετικά με τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας επανέλαβε η Ουάσιγκτον, σχολιάζοντας την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου, στο Κάιρο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Δεκαπέντε χρόνια διαπραγματεύσεων

«Η συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, ικανοποιεί και τις δύο χώρες και αναγνωρίζει όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους. Μία συμφωνία καθ′ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο» τόνισε ο κ . Μητσοτάκης.

 

 

Τμηματική οριοθέτηση

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, και η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Όπως τονίζουν, είναι μια ισορροπημένη συμφωνία,  απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία και «Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Με τη συμφωνία, όπως αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Ακυρη η συμφωνία για την Αγκυρα

Δεδομένου ότι, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας «το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων», η Αγκυρα έσπευσε να την χαρακτηρίσει «κενή και άκυρη».

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, «Ελλάδα και Αίγυπτος δεν μοιράζονται θαλάσσια σύνορα» και  η περιοχή που οριοθετείται βρίσκεται πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή υποβλήθηκε στον ΟΗΕ. Η Αγκυρα υποστηρίζει επίσης ότι η συνθήκη αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα και της Λιβύης, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές και θα «συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο», όπως και των Τουρκοκυπρίων.

Αμέσως μετά την συμφωνία του Καΐρου, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο. Η τουρκική άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10 και 11 Αυγούστου.