Σταθάκης: Δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Σταθάκης: Δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
Open Image Modal
Eurokinissi

Η ρύθμιση για τον ειδικό λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ωφελήσει τη ΔΕΗ περί τα 300 εκατ. ευρώ και δημιουργεί ένα σημαντικό περιθώριο για την τιμολογιακή πολιτική, ακυρώνοντας κάθε συζήτηση για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι:

 -Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

 -Είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συμμετέχουν και λιγνιτικές μονάδες στο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος.

 -Ο εξηλεκτρισμός στις μεταφορές και την θέρμανση/ψύξη καθώς και οι διασυνδέσεις των νησιών θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης ρεύματος τα επόμενα χρόνια. Γι′ αυτό προωθούνται προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

 -Για να αντεπεξέλθει η ΔΕΗ με επιτυχία στο νέο περιβάλλον θα πρέπει να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα στους καταναλωτές και ήδη κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.

 Όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, θα δημιουργηθεί ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ και η ΔΕΗ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτό. Προς την κατεύθυνση αυτή, στο επιχειρηματικό της σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις άνω των 850 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ.

«H ΔΕΗ θα δραστηριοποιείται, πλέον, σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Διασφαλίσαμε την πλήρη εναρμόνιση της λειτουργίας της με το κοινοτικό πλαίσιο. Προχωρά η διαδικασία της αποεπένδυσης στον λιγνίτη, που δίνει τέλος σε μια μακρά αντιδικία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα διαχωρίσαμε τα δίκτυα από το κομμάτι της εμπορίας, διασφαλίζοντας την παραμονή τους υπό δημόσιο έλεγχο. Άρα θεσμικά η ΔΕΗ είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί στο περιβάλλον αυτό» σημείωσε.

 Αναφερόμενος στον αγωγό αερίου EastMed, είπε πως ήδη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις αποφασιστικής σημασίας σε τεχνικό επίπεδο (και θα συνεχιστούν), μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, για την προώθηση της κατασκευής του και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εξετάστηκε σχέδιο διακυβερνητικής συμφωνίας των τεσσάρων χωρών προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του «εμβληματικού ενεργειακού έργου, που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη».