Στάθης Λιβαθινός: Η Μυρσίνη Ζορμπά μου πρότεινε νέα παράταση, είπα όχι

Ο απολογισμός της θητείας και η δήλωση «σε περίπτωση που μου προταθεί να συνεχίσω, θα συνεχίσω».
Open Image Modal
Εθνικό Θέατρο

Τον απολογισμό της τετραετούς θητείας του (2015 - 2019), αλλά και τις δύο -ή, πιο σωστά, τέσσερις- παραγωγές με τις οποίες «κατεβαίνει» το φετινό καλοκαίρι στην Επίδαυρο η πρώτη Κρατική Σκηνή της χώρας, «Ορέστεια» και «Ικέτιδες» παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Τετάρτη -συνέντευξη Τύπου «που ίσως να είναι η τελευταία», όπως είπε ο ίδιος στην αρχή.

Με τις φράσεις «ολοκληρώθηκε η θητεία μου, όχι η δουλειά που έκανα», ο κ. Λιβαθινός αποκάλυψε το τηλεφώνημα της υπουργού Πολιτισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά μία ημέρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου, την πρόταση της για νέα παράταση της θητείας του πέραν του Αυγούστου και την αρνητική απάντηση του, εξηγώντας τον λόγο, αλλά και δηλώνοντας -απευθυνόμενος προφανώς στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου- «Σε περίπτωση που μου προταθεί να συνεχίσω, θα συνεχίσω». 

«Πληροφορήθηκα πριν κάποιον καιρό ότι θα γίνει διαγωνισμός. Θα λάβαινα μέρος στον διαγωνισμό -είχα ετοιμάσει τα χαρτάκια μου, στην ανάγκη θα ετοίμαζα και έναν μονόλογο [....] Χθες (Τρίτη), μου τηλεφώνησε η κ. Ζορμπά, προς τιμήν της, και μου είπε ότι ο διαγωνισμός δεν θα γίνει, προφανώς λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Την ευχαρίστησα για τη συνεργασία. Μου είπε εάν θέλω να με παρατείνει, είπα όχι, γιατί με έχει παρατείνει μέχρι τις 30 Αυγούστου, ώστε η επόμενη ηγεσία, όποια είναι, να σκεφτεί και να αποφασίσει τι θα κάνει με το Εθνικό Θέατρο. Εμένα αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι το Εθνικό Θέατρο να μην μπει σε περιπέτειες, να μην μείνει ακυβέρνητο, να μην έχει κανένα πρόβλημα. Σε περίπτωση που μου προταθεί να συνεχίσω, θα συνεχίσω. Σε περίπτωση που η Πολιτεία σκεφτεί διαφορετικά, θα σταθώ δίπλα στον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή, τον οποίον και θα βοηθήσω, όσο μπορώ, εάν με χρειάζεται...»

Ερωτηθείς δε, για το πρόγραμμα της επομένης σεζόν, ο κ. Λιβαθινός είπε ότι «το πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν είναι έτοιμο, φυσικά και δεν θα μπορούσα να αφήσω το Εθνικό έτσι», ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν έχουν υπογραφεί συμβόλαια για τις παραγωγές της επομένης σεζόν, σημείωσε «όχι σε όλες».

Open Image Modal
Εθνικό Θέατρο

«Το Εθνικό Θέατρο δεν χρωστάει πουθενά»

Ο κ. Λιβαθινός έκανε λόγο για έναν «υγιέστατο» οικονομικά Οργανισμό, υπογραμμίζοντας: «Το Θέατρο δεν χρωστάει πουθενά και για την υγεία αυτή δεν εργάστηκα μόνον εγώ, αλλά και όλοι οι προηγούμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές».

Αναφέρθηκε στην επιχορήγηση των 6 εκατ. ευρώ, που «είναι μόνο η μισθοδοσία», λέγοντας «η Πολιτεία θέλει να δει πόσο εφευρετικοί είμαστε», στις έκτακτες επιχορηγήσεις - «όχι ασφαλώς μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν ή προς αντίστοιχους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, διοχετεύθηκαν είτε για την εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης, παρέχοντας τους αναγκαίους πόρους για την υπογραφή και εκτέλεση της  ΣΣΕ με το ΣΕΗ, είτε αποκλειστικά και μόνο σε καλλιτεχνικούς σκοπούς που μας υποδείχθηκαν από την εποπτεύουσα Αρχή»- και έκανε ειδική μνεία στους χορηγούς που είναι αρωγοί στο έργο του Εθνικού Θεάτρου. 

Ειδικότερα, το Εθνικό Θέατρο εμφανίζει προϋπολογισμούς με πλεονάσματα, ενώ παράλληλα μειώθηκε το κόστος των θεατρικών παραγωγών περισσότερο από 1.200.000 ευρώ. Το Εθνικό Θέατρο έχει δεχθεί χορηγίες – δωρεές αξίας μεγαλύτερης από 1.200.000 ευρώ

«Πρώτη φορά στην Επίδαυρο χωρίς Αριστοφάνη»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε καλώντας επί σκηνής την ομάδα των συνεργατών του οι οποίοι υλοποίησαν τις Κοινωνικές Δράσεις -Επισκεπτήριο, Παραμύθια, Θεατρικό Εργαστήριο Εθνικού Θεάτρου και Φυλακών Κορυδαλλού, Θεατρικό Εργαστήριο Προσωπικής Ανάπτυξης Εθνικού Θεάτρου σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα, Θέατρο στα Ελληνικά για τους έφηβους πρόσφυγες, Εργαστήριο Μετάδραση. 

Μιλώντας για τις θερινές παραγωγές, ο κ. Λιβαθινός είπε ότι «φέτος για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο θα είναι στην Επίδαυρο χωρίς Αριστοφάνη [...] και δεν έχουμε καθόλου ενοχές».

Η «Ορέστεια» του Αισχύλου παρουσιάζεται στις 28 και 29 Ιουνίου και την τριλογία συνυπογράφουν σκηνοθετικά η Ιώ Βουλγαράκη (Αγαμέμνων), η Λίλλυ Μελεμέ (Χοηφόροι) και η Γεωργία Μαυραγάνη (Ευμενίδες), ένα «πολυσύνθετο εγχείρημα» με 41 ηθοποιούς.

Μετά την Επίδαυρο, όπου τα τρία έργα θα παρουσιαστούν σε ενιαία παράσταση, οι τρεις -πλέον- παραστάσεις θα περιοδεύσουν ξεχωριστά. 

Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, που κατεβαίνουν στην Επίδαυρο το Σαββατοκύριακο των εκλογών, στις 5 και 6 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού είναι συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. 

Έργο βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές μέσα στους αιώνες, οι «Ικέτιδες» παρουσιάζονται 53 χρόνια μετά το μοναδικό ανέβασμα τους από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους -παράσταση η οποία έγραψε ιστορία. 

Open Image Modal
«Ορέστεια». Τρεις σκηνοθέτες, 41 ηθοποιοί, σε μία ενιαία παράσταση 4 ωρών.
Εθνικό Θέατρο
Open Image Modal
Ικέτιδες
Εθνικό Θέατρο
Open Image Modal
Εθνικό Θέατρο