Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι παρουσιάστηκε η μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture που βασίστηκε στο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στη δικογραφία.
Το υλικό προέκυψε μετά τη συλλογή εικόνων από τις κοντινές κάμερες ασφαλείας, τις απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ καθώς και στις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.
Την έρευνα ζήτησε η οικογένεια Φύσσα με σκοπό να διερευνηθούν τα γεγονότα και να διαπιστωθεί η ακριβής θέση των εμπλεκόμενων προσώπων και η ακριβής χρονική αλληλουχία των γεγονότων.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο του Κορυδαλλού έχει στόχο την επενεξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία σχετικά με όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, προκειμένου να προκύψει η τοποθέτηση των αστυνομικών των ομάδων ΔΙΑΣ 408-01 και 410-01 σε σχέση με το σημείο της δολοφονίας, καθώς και άλλων εμπλεκομένων προσώπων που υπήρξαν μάρτυρες στο συμβάν.
Υπενθυμίζεται πως ο 34χρονος τότε Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από μαχαιριά στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013. Ο φερόμενος ως δολοφόνος, Γεώργιος Ρουπακιάς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στην σκηνή του εγκλήματος, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη οργανωμένη επίθεση από άτομα που έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής.
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία φέρεται να ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, και συγκεκριμένα του Πυρήνα Νίκαιας. Στην σκηνή του εγκλήματος έσπευσαν δύο ειδικές μονάδες δράσης δίκυκλης αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ. (408-01 ‘Κερατσίνι’ και 410-01 ‘Πέραμα’). Οι οκτώ αστυνομικοί που παρίσταντο στο σημείο ισχυρίστηκαν στις μαρτυρικές τους καταθέσεις ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση.
Αντίθετα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, πληθώρα αυτόπτων μαρτύρων τους τοποθετούν κοντά στην σκηνή του εγκλήματος, μερικά λεπτά πριν από τη δολοφονία. Ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν τις αρχικές τους καταθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, αυτές παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ασυνέχειες, και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία τους. Η παρούσα αναφορά ερευνά την φερεγγυότητα των μαρτυριών αυτών και συνοδεύει τη σχετική μελέτη σε μορφή βίντεο που υποβλήθηκε στο δικαστήριο την 19η Ιουλίου 2018.
Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) έχει την έδρα του στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων. Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).
Η έρευνα του Forensic Architecture έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε εξεταστικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και σε δικαστήρια διεθνούς δικαίου.
Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η Εurokinissi. Σε αυτές καταγράφονται οι κινήσεις των μελών της Χρυσής Αυγής και η πορεία του οχήματος του Ρουπακιά. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικές από αυτές.