Στη φυλή με τους «καλύτερους πατέρες του Κόσμου» οι άνδρες θηλάζουν τα παιδιά τους

Στη φυλή με τους «καλύτερους πατέρες του Κόσμου» οι άνδρες θηλάζουν τα παιδιά τους
Open Image Modal
Eric LAFFORGUE via Getty Images

Σε όσους παιδότοπους και να πάτε τα παιδιά σας, οι άνδρες της φυλής Aka Pygmy (Πυγμαίοι) της Δημοκρατίας του Κονγκό θα είναι πάντα καλύτεροι πατέρες από εσάς. Και δεν είναι ο χρόνος που περνούν μαζί τους, ο λόγος που ο ανθρωπολόγος Μπάρι Χιούλετ τους έχρισε «καλύτερους πατέρες στον κόσμο» το 2005. Οι άνδρες αυτοί προσφέρουν μέχρι και τη θηλή τους στο παιδί, όταν η μητέρα απουσιάζει.

Ναι, μερικές φορές θηλάζουν οι ίδιοι τα μωρά τους για να τα καθησυχάσουν από την απουσία της μητέρας. Αν και στις δυτικές κοινωνίες, αυτό φέρνει ανατριχίλα και ακούγεται εξωπραγματικό, για την κογκολέζικη φυλή «ένα δάγκωμα είναι απλά ένα δάγκωμα».

Τα παιδιά είναι το επίκεντρο της Aka Pygmy. Πρόκειται για μωρά που δεν έρχονται σε επαφή με το πάτωμα για το πρώτο έτος της ζωής τους και ποτέ δεν θα βρεθούν σε άλλο δωμάτιο για ύπνο Είναι σαν βασιλιάδες. Ο Χιούλετ υπολόγισε ότι οι άνδρες γονείς περνούν το 47% του χρόνου τους με τα παιδιά τους. Δεν ενθουσιάζονται με τα επιτεύγματα των ανδρών του Δυτικού Πολιτισμού, που υπερηφανεύονται ότι μαγείρεψαν τρεις φορές την εβδομάδα.

Open Image Modal
Eric LAFFORGUE via Getty Images

Είναι μάλιστα και πολλοί προοδευτικοί στην ισότητα των φύλων. Για αυτούς δεν υπάρχει ο γονιός που μένει στο σπίτι για να «φυλάξει τα παιδιά». Οι γονείς κατανέμουν τον ίδιο χρόνο για τα καθήκοντά τους στο νοικοκυριό και την ανατροφή των τέκνων. Φυσικά, η κοινωνία είναι πατριαρχική, αλλά στην ανατροφή των παιδιών οι ρόλοι εναλλάσσονται. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ποιος θα κυνηγήσει και ποιος θα προσέχει τα παιδιά.

Η ζωή στο Κονγκό ασφαλώς έχει τα μειονεκτήματά της. Τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας και ασθένειας είναι υψηλά, η ιατρική περίθαλψη είναι ανύπαρκτα και τα ποσοστά δολοφονιών καπλάζουν. Αλλά στο θέμα της γονεϊκής φροντίδας και προστασίας, αποτελούν πρότυπος πολλών αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων πολιτισμών.

Ο Χιούλετ με το που τελείωσε την έρευνά του στην περιοχή εξομολογήθηκε ότι έγινε καλύτερος πατέρας και είναι ευγνώμων για την εμπειρία που έζησε. Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι αν ο ίδιος θα έδινε τη θηλή του στο παιδί του σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

Πηγές: Guardian, Fatherly