Τον δρόμο προς την Βουλή παίρνει το νομοσχέδιου του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με έως και 120 δόσεις. Η ρύθμιση θα προβλέπει «κούρεμα» έως και 55% της αρχικής οφειλής για ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με μπλοκάκι. Αντίστοιχα, θα προβλέπεται οριζόντιο το «κούρεμα» 85% των προσαυξήσεων και προστίμων επί της αρχικής οφειλής, ενώ ελάχιστο ποσό για κάθε δόση θα είναι τα 50 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους και τα 30 ευρώ για τους αγρότες.
Ρύθμιση αποπληρωμής με δόσεις, αλλά με μικρότερη μείωση της οφειλής θα προβλέπεται και για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο πρώην ΙΚΑ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δόσεις θα φτάνουν έως και τις 120 δόσεις, αλλά με 50% έκπτωση στα πρόστιμα, εάν ρυθμίσουν την οφειλή και 100% των προστίμων εάν επιλέξουν την εφάπαξ αποπληρωμή του συνολικού χρέους.
Η νέα ρύθμιση θα αφορά χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως και το 2017-2018, αλλά για αυτά τα δύο χρόνια δεν θα γίνει επανυπολογισμός. Οι οφειλές αυτές θα μπορούν να ενταχθούν στη συνολική ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος καταβάλλει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές του 2019.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η νέα ρύθμιση με έως και 120 δόσεις αφορά περίπου 950.000 οφειλέτες από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, από τον πρώην ΟΓΑ και δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ.
Ο επανυπολογισμός των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα οδηγήσει σε μείωση της σύνταξης του ασφαλισμένου. Για αυτό το λόγο ο ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στη ρύθμιση χωρίς να γίνει επανυπολογισμός γεγονός που θα δεν θα επηρεάσει το ύψος της σύνταξης του.
Το όριο των 20.000 ευρώ σχετικά με τις αρρύθμιστες οφειλές παραμένει γεγονός που σημαίνει ότι όποιος έχει χρέη άνω των 20.000 ευρώ δεν θα μπορεί να λάβει σύνταξη.
Η διαδικασία αίτησης
Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Οι ασφαλισμένοι θα εισέρχονται σε αυτή με τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) προκειμένου να ενημερωθούν για το ακριβές ύψος του χρέους τους. Η πλατφόρμα αυτόματα θα υπολογίζει το τελικό προς ρύθμιση ποσό, μετά το «κούρεμα» του κεφαλαίου και των προσαυξήσεων και θα ενημερώνει τον δικαιούχο για τον τελικό αριθμό των δόσεων και το ύψος κάθε δόσης.
Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος των «κουρεμένων» δόσεων και το ύψος της νέας οφειλής, τότε θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του.