Στη Βουλή ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Οι πολιτικοί αρχηγοί πήραν θέση για τις εξελίξεις.
Open Image Modal
Βουλή
Eurokinissi

Κεντρικό θέμα στη Βουλή υπήρξε σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία, η στάση της Ελλάδας και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη χώρα μας. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας «παράλογη και ανιστόρητη», ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά την στάση της Ελλάδας είπε πως «ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα».

 Ύστερα και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, πήραν θέση για τις εξελίξεις.

Αλ. Τσίπρας: Απαιτείται εθνική σύνεση, ναι σε σκληρές κυρώσεις, η Ελλάδα να μη γίνει μέρος του πολέμου αντί μέρος της λύσης

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στον ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, και σημείωσε ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα».

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. «Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ότι ωστόσο παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: «Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τάχθηκε υπέρ σκληρών κυρώσεων προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου αντί μέρος της λύσης.

Υπογράμμισε ειδικότερα ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή. «Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε. Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». «Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό, να δώσουμε χώρο στη διπλωματία και τον διάλογο» υπογράμμισε.

Κατρίνης: H Ελλάδα δεν είναι μικρή για να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, γιατί η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη που μας υπερβαίνει όλους

Στην ομιλία του ο κ. Κατρίνης αφού αναφέρθηκε στη φρίκη του πολέμου τονίζοντας ότι η καταδίκη της στρατιωτικής συμβολής της Ρωσίας πρέπει να είναι χωρίς αστερίσκους, παρεκκλίσεις και συμψηφισμούς. Ο κ. Κατρίνης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη Εθνικών πρωτοβουλιών σε αυτή τη μεγάλη πρόσκληση που αντιμετωπίζουμε. Πιο χαρακτηριστικά ζήτησε ενεργή διπλωματία με ισχυρό Εθνικό μέτωπο, που δε διασφαλίζεται με φραστικές εκκλήσεις του Πρωθυπουργού, ούτε με αιφνιδιασμούς και προειλημμένες αποφάσεις.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησε, να παρθούν εθνικές πρωτοβουλίες τώρα για:

  • ειρηνευτική διαμεσολάβηση και στήριξη των ομογενών μας που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή,

  • στήριξη στον Ουκρανικό λαό με αποστολή εφοδίων και αμυντικού υλικού, αλλά και οργανωμένη υποδοχή προσφύγων

  • αξιοποίηση των συμμαχιών μας, προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με μόνη διαφορά στο τραπέζι των οριοθέτησή των θαλασσίων ζωνών,

  • ενεργοποίηση και εκμετάλλευση από την χώρα μας του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο πώλησης όπλων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία απόφαση που ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δυστυχώς όμως, συνέχισε, ο κ. Κατρίνης όπως συνηθίζει ο κ Μητσοτάκης και σε αυτήν την κρίση δεν επεδίωξε την Εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς δηλαδή όπως νόμιζε και ο κ Τσίπρας.

Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, είπε ο κ. Κατρίνης για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, τονίζοντας καθαρά ότι το Κίνημα Αλλαγής στέκεται θετικά στην ουσία της απόφασης.

Στην ομιλία του ο κ. Κατρίνης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον της διεθνούς ασφάλειας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Κουτσούμπας: Αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό 

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό.

Έναν λαό που πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για τις σφαίρες επιρροής, έχοντας από τη μια μεριά τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που το 2014 οργάνωσαν στην Ουκρανία ένα άθλιο πραξικόπημα, στηρίζοντας παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και ναζιστικές οργανώσεις, και από την άλλη τη Ρωσία που προωθεί τα δικά της συμφέροντα, αποσπά εδάφη της Ουκρανίας και τώρα επεμβαίνει και στρατιωτικά σε αυτή τη χώρα.

Η δική μας πυξίδα στις εξελίξεις είναι:

  • Το συμφέρον του ουκρανικού λαού,

  • όπως και το συμφέρον του ρωσικού λαού που θα φορτωθεί το οικονομικό κόστος, τόσο του πολέμου, όσο και των οικονομικών κυρώσεων κι αντιποίνων.

Αυτοί οι δυο λαοί, που για δεκαετίες έζησαν μαζί, προόδευσαν μαζί, στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, πολέμησαν μαζί το ναζισμό - φασισμό, τον γερμανικό ιμπεριαλισμό, είναι που πρέπει να βγουν νικητές.

Και να στρέψουν τον αγώνα τους σε τέτοια κατεύθυνση, ώστε -όσο γίνεται πιο σύντομα- να απαλλαγούν, τόσο από κυβερνήσεις τύπου Πούτιν και τύπου Ζελένσκι, όσο και από τους νεόκοπους ολιγάρχες καπιταλιστές, που ξεφύτρωσαν μετά το 1991, με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού και στις δυο χώρες, κλέβοντας στην κυριολεξία τον κόπο δεκαετιών του ενωμένου σοβιετικού λαού.

Ολιγάρχες – καπιταλιστές, που μάλιστα, την κρίσιμη ώρα την κοπανάνε, αφήνοντας το λαό στην τύχη του, όπως κάνουν τώρα οι Ουκρανοί ολιγάρχες – καπιταλιστές. Όπως έχει γίνει άπειρες φορές στην ιστορία. Και στη δική μας ιστορία.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι και οι δύο πλευρές ξερνάνε αντικομουνισμό. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η εθνικιστική υστερία των πολεμικών ιαχών, θα πρέπει να σκεπάσει την συλλογική ιστορική μνήμη δύο λαών, οι οποίοι ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι.

Είναι αυτό που είπε πρόσφατα σε ένα ελληνικό κανάλι μια Ουκρανή: «Δεν έχω καταλάβει τι πόλεμος είναι αυτός. Εμείς που ζούμε εδώ, μεγαλώσαμε σε μία ηρεμία, ξέρετε, επί Σοβιετικής Ένωσης».