Το μνημόνιο τελείωσε, οι συντάξεις -έστω και στο παρά πέντε- σώθηκαν, τα μέτρα ελάφρυνσης έρχονται στη Βουλή, ο προϋπολογισμός κατατέθηκε. Τώρα είναι η ώρα να «μιλήσουν» αγορές και επενδυτές δείχνοντας εμπιστοσύνη στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά. Η αναταραχή η οποία καταγράφεται στις αγορές διεθνώς έχει αρνητικά αποτελέσματα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το ερώτημα όμως είναι αν τα αποτελέσματα και η αρνητική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με αυτή που καταγράφεται και στις διεθνείς αγορές;
Αναλυτές αναφέρουν ότι η ελληνική οικονομία παραμένει στη «ζώνη του πυρός, μεταξύ των οικονομιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς παραμένει ευάλωτη στις αρνητικές ειδήσεις, συνεχίζει να έχει υψηλό ρίσκο, ενώ οι επενδυτές δείχνουν χαμηλή εμπιστοσύνη».
Είναι δεδομένο ότι η μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατ επέκταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα ήταν εντελώς διαφορετική εάν η διεθνής συγκυρία ήταν ευνοϊκή. Με το Ιταλικό «ηφαίστειο» κάθε τρεις και λίγο να βρυχάται και να δημιουργεί ανησυχία ότι μπορεί να προκαλέσει ακόμα ένα «ντόμινο» κρίσης στην Ευρώπη, η ακόμα αδύναμη και ανοχύρωτη Ελληνική οικονομία μοιάζει ως το εύκολο θύμα.
Προσδοκίες και ανάκαμψη
Η αντιστροφή του κλίματος σε σχέση με τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, δεν μπορεί να επιτευχθεί δια νόμου. Αγορές, επενδυτές και επαγγελματίες περιμένουν σαφή δείγματα με τα οποία θα αποδεικνύεται ότι γίνεται πραγματική στροφή στην ανάπτυξη.
Η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Οικονομία θα ξεκινήσει από το εσωτερικό και θα προχωρήσει προς τα έξω, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο με γνώμονα την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Αυτές οι κινήσεις, σε συνδυασμό με το πακέτο ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα επαναφέρουν την ρευστότητα στην αγορά.
Οι αγορές βέβαια δεν λειτουργούν με βάση το συναίσθημα, με αποτέλεσμα να μην εντυπωσιάστουν από το πακέτο ελαφρύνσεων που έφερε η κυβέρνηση. Το «ξεψάχνισμα» του προϋπολογισμού για τα αναπτυξιακά κίνητρα δεν τις ικανοποίησε ιδιαίτερα, γεγονός που φαίνεται και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.
Αναλυτές αναφέρουν ότι οι επενδυτές περιμένουν να μπουν όλα τα κομμάτια στο παζλ πριν πάρουν σαφή θέση για την Ελληνική Οικονομία. Για παράδειγμα, σημειώνουν ότι οι κυβερνητικές κινήσεις αναφορικά με τη λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων δημιουργεί προσδοκίες ότι θα βρεθεί λύση. Μέχρι όμως οι προσδοκίες να μεταφραστούν σε τοποθέτηση σε τραπεζικές μετοχές υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος.
Όπως εξηγούν, πρώτα θα πρέπει να υπάρξει καθαρή εικόνα της λύσης σχετικά με τη μείωση των «κόκκινων δανείων». Ταυτόχρονα θα πρέπει τα επιτόκια των Ελληνικών ομολόγων να επιστρέψουν σε επίπεδα τα οποία δεν θα καθιστούν απαγορευτικό το δανεισμό από τις αγορές.
Το «βάθος» του χρηματιστηρίου βέβαια δεν είναι τέτοιο που μπορεί κάποιος να μιλά για μαζικές κινήσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και αυτό αποδεικνύεται και από τη μεταβλητότητα στο ταμπλό.
Κινήσεις όπως αυτή της Eurobank με την Grivalia δείχνει ότι η αγορά «διψά» για θετικές ειδήσεις, ειδικά αν αυτές προέρχονται από τον κλάδο κλειδί του Ελληνικού χρηματιστηρίου, τον τραπεζικό. Ήδη οι εξελίξεις στην Eurobank θεωρήθηκαν από πολλούς ως προάγγελος κινήσεων και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, προκειμένου να επιδιώξουν να βρουν τρόπους να επιταχύνουν τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Σε όλα αυτά σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι πολιτικές εξελίξεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον.