Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης

Αποδοκιμάζει και η Μόσχα το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
|
Open Image Modal
Associated Press

«Προκλητικό» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. «Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

Αποδοκιμάζει και η Μόσχα το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Μήνυμα στην Άγκυρα και την Τρίπολη να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο, έστειλε η Ρωσία. «Ευελπιστούμε ότι τα μέρη που υπέγραψαν τα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και δεν θα προβούν σε βήματα τα οποία είναι ικανά να οξύνουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο» ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Κληθείσα να σχολιάσει το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, η κ. Ζαχάροβα δήλωσε πως μια νομική αξιολόγηση αυτών των εγγράφων μπορεί να δοθεί μόνο αφού εξεταστεί το περιεχόμενό τους, το οποίο προς το παρόν δεν ανακοινώνεται.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει ειδική αναφορά στην εκτίμηση του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ότι το έγγραφο μπορεί να ακυρώσει την προετοιμασία της διεθνούς συνάντησης για τη διευθέτηση του Λιβυκού ζητήματος στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ότι ανακύπτουν πολλά ζητήματα και άμεσα προς τον αλ Σάρατζ (επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης).

Όσον αφορά το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα ασφάλειας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως η εμφάνισή του έδωσε την αφορμή για ισχυρισμούς περί αποπειρών της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, στην αντιπαράθεσή της με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ, όπως και μέσω της απροκάλυπτης παραβίασης του εμπάργκο όπλων.

Ο Τραμπ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S-400 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία με αφορμή την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, επιρρίπτοντας και πάλι την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στον προκάτοχό, τον Μπαράκ Ομπάμα, επειδή δεν πούλησε στην Τουρκία τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

«Το εξετάζουμε τώρα και το συζητάμε», απάντησε στους δημοσιογράφους.

«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία ήθελε να αγοράσει το δικό μας σύστημα Patriot και η κυβέρνηση του (πρώην προέδρου Μπαράκ) Ομπάμα δεν τους έδινε και τους έδωσε μόνο όταν ήταν έτοιμοι (οι Τούρκοι) να αγοράσουν ένα άλλο σύστημα», είπε.

Δεν αναμίχθηκε η Ουκρανία στις αμερικανικές εκλογές του 2016

Ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διπλωμάτες της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αντέκρουσε κατηγορηματικά τη θεωρία – την οποία ωστόσο προωθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος – σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία και όχι η Ρωσία ήταν η χώρα που παρενέβη στις εκλογές του 2016.

Όταν του ζητήθηκε να πει, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αν υπάρχουν αποδείξεις περί της ουκρανικής ανάμιξης, ο Ντέιβιντ Χέιλ, ο «υπ’ αριθμόν 3» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε μονολεκτικά: «Όχι». Αντιθέτως, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε σε αυτές τις εκλογές. «Ναι, οι υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε το 2016 μια εκστρατεία επηρεασμού των προεδρικών εκλογών μας», είπε ξεκάθαρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις.

Πρόσφατα, καταθέτοντας σε Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Φιόνα Χιλ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, είπε ότι αυτή η θεωρία συνωμοσίας είναι ένα «μυθοπλαστικό αφήγημα» που έπλασε και προπαγανδίζει η Ρωσία. Ο Χέιλ είπε ότι συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο προϊστάμενος του Ντέιβιντ Χέιλ, δεν έχει απορρίψει αυτή τη θεωρία, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να την εξετάσουν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ