Stella Vita - ένα πρωτότυπο σπίτι με ηλιακή ενέργεια πάνω σε τροχούς

Η Renault, ασπάστηκε την ιδέα της Solar Team, μιας φοιτητικής ομάδας από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν.
Open Image Modal
.
Frédéric Le FlocâhFrédéric Le Flocâh / DPPI

Το μέλλον στην κινητικότητα και εν γένει στη ζωή μας, λίγα χαρακτηριστικά θα έχει από το παρόν και ελάχιστα από το πρόσφατο παρελθόν.

Ως προς την κινητικότητα, εφαρμογές υπάρχουν πολλές, με αξιοποίηση κάθε μορφής ενέργειας, ειδικά από ανανεώσιμες πηγές.

Η Solar Team, μια φοιτητική ομάδα 22 ατόμων από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, αξιοποίησε τη χρήση της ηλιακής ενέργειας σε μια πρωτότυπη ιδέα, ένα σπίτι με ρόδες, που έχει φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του.

Το Stella Vita, άρεσε στον όμιλο Renault και η ιδέα κέντρισε το ενδιαφέρον της Mobilize, θυγατρικής του γαλλικού ομίλου, που αναζητά όλες τις μορφές βιώσιμης κινητικότητας.

 

Open Image Modal
.
Frédéric Le FlocâhFrédéric Le Flocâh / DPPI

 

Το Stella Vita, εθεάθη να τριγυρίζει στους δρόμους του Guyancourt στο Μεγάλο Παρίσι. Προερχόμενο από την Ολλανδία, το όχημα μόλις είχε διανύσει 3.000 χιλιόμετρα σε όλη την Ευρώπη, από το Αϊντχόβεν της Ολλανδίας μέχρι την Ταρίφα στην Ισπανία, πριν κατευθυνθεί προς το Technocentre της Renault.

Το φουτουριστικό σκάφος δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες, προκειμένου να αποδείξει τη βιωσιμότητα του έργου.

Τα ηλιακά πάνελ του Stella Vita βρίσκονται στην οροφή του. Όταν το όχημα είναι ακίνητο, η συνολική επιφάνεια των πάνελ μπορεί να φτάσει τα 17,5 τετραγωνικά μέτρα (διπλώνονται στα 8,8 τ.μ. κατά την κίνησή του), εξαλείφοντας την ανάγκη για αναζήτηση σημείων επαναφόρτισης και δίνοντας στους οδηγούς την ελευθερία να πηγαίνουν όπου θέλουν, χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον. Στον δρόμο, το Stella Vita μπορεί να φτάσει τα 120 χλμ. την ώρα, τελική ταχύτητα, λόγω της αεροδυναμικής σχεδίασης και του μικρού βάρους των 1.700 κιλών. Και, χάρη στην μπαταρία ιόντων λιθίου, χωρητικότητας 60 kwh, η αυτονομία του οχήματος μπορεί να φτάσει τα 600 χλμ. με πλήρη φόρτιση, αριθμός που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 730 χλμ., εφόσον ο ήλιος λάμπει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και επαναφορτίζεται η μπαταρία. Ωστόσο, χρειάζονται 2 έως 3 ημέρες για να επαναφορτιστούν πλήρως οι μπαταρίες με τα ηλιακά πάνελ, όταν είναι σταματημένο. Γι αυτό, εξοπλίζεται με καλώδιο, για επαναφόρτιση μέσω πρίζας, καθώς αυτή η διαδικασία είναι ταχύτερη από την ηλιακή επαναφόρτιση.

Όταν είναι ακίνητο, η κινητή οροφή του Stella Vita ανεβαίνει για να δημιουργήσει περισσότερο χώρο στο εσωτερικό, ενώ τα πλευρικά φτερά εκτείνονται, διπλασιάζοντας τον επιφανειακό χώρο των ηλιακών συλλεκτών.

Στο εσωτερικό, το πρωτότυπο διαθέτει τηλεόραση, κουζίνα, κρεβάτι, ντουζιέρα και τουαλέτα, τα οποία τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια. Παράλληλα, ένα σύστημα infotainment επιτρέπει στους χρήστες να οπτικοποιούν την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, δίνοντάς τους μεγαλύτερο έλεγχο του τρόπου με τον οποίο τη χρησιμοποιούν.

 

Open Image Modal
.
Frédéric Le FlocâhFrédéric Le Flocâh / DPPI

 

Η καινοτομία πίσω από το Stella Vita έχει ενσωματωθεί στο όραμα της Mobilize και στην έρευνά της για την ανάπτυξη νέων, όλο και πιο τολμηρών και βιώσιμων λύσεων κινητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λόρενς Φαν Ντεν Ακερ, επικεφαλής σχεδιασμού του ομίλου Renault, ο οποίος επίσης σπούδασε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, καλωσόρισε τους φοιτητές στο σχεδιαστικό στούντιο του Technocentre, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπα αυτοκίνητα της Renault και της Mobilize και να συζητήσουν για το μέλλον του εγχειρήματος και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν μετατραπεί το πρωτότυπο σε μοντέλο παραγωγής το 2030.

Αυτό που κυρίως αντιλήφθηκαν οι δημιουργοί του Stella Vita, είναι ότι όταν εργάζονται σε ένα πρωτότυπο, η αρχική ιδέα πρέπει να διαφέρει όσο το δυνατόν λιγότερο από το όχημα παραγωγής. Κι αυτό το διαπίστωσαν κοιτάζοντας το Renault 5 Prototype, το οποίο θα είναι παρόμοιο με το μελλοντικό μοντέλο παραγωγής που θα πωληθεί το 2024.

Έμαθαν, επίσης, για τη συνολική μετάβαση από τη σειρά σχεδίασης στη σειρά παραγωγής, όταν εξέτασαν το πρωτότυπο αυτοκίνητο Renault MORPHOZ, το πρώτο της νέας γενιάς ηλεκτρικών οχημάτων της Renault, και το εκθεσιακό αυτοκίνητο Megane eVision, που προηγήθηκε του νέου Megane E-TECH Electric, ενώ στο concept TreZor 2016, είδαν την αντίστροφη οθόνη του ταμπλό σε σχήμα L, που προηγήθηκε της οθόνης OpenR, να βρίσκεται τώρα στο νέο Megane E-TECH Electric.

Καταλήγοντας, οι φοιτητές είδαν το Duo και το Bento, δύο πρωτότυπα αυτοκίνητα της Mobilize που αντιπροσωπεύουν τις ιδέες της μάρκας για λύσεις που θα βοηθήσουν τις πόλεις στη βιώσιμη κινητικότητα. Το Duo, ένα μικρό ηλεκτρικό και συνδεδεμένο όχημα για κοινοχρησία σε αστικές περιοχές, παρουσιάστηκε και με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας.