Το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλιώς ξεκίνησε κι αλλιώς προχωρά.
Ξεκίνησε για να συνεισφέρει στα οικονομικά σε όσους το είχαν ανάγκη για λόγους διαβίωσης και έχει καταλήξει, σε μεγάλο βαθμό, σε επιχειρηματική δραστηριότητα εταιρειών.
Ωστόσο, όλος ο τουριστικός κλάδος παραδέχεται ότι έχει αναβαθμίσει την τουριστική βιομηχανία, αρκεί να τεθούν και ορισμένοι κανόνες, στο εξής, προκειμένου να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, με τα ξενοδοχεία, αλλά και μπορούν να υπάρχουν διαμερίσματα προς ενοικίαση, σε χαμηλές τιμές, διότι στην Ελλάδα, σε πολλές περιοχές έχουν ξεφύγει.
Πλέον, στις διαθέσιμες τουριστικές κλίνες λογίζονται και αυτές της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σύμφωνα με τη EUROSTAT, τη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε, για το 2021, στην Ε.Ε εκτιμάται ότι υπήρχαν προς διάθεση συνολικά 28,1 εκατομμύρια κλίνες, σε 597.000 τουριστικά καταλύματα.
Η Ιταλία και η Γαλλία αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής διαθέσιμης δυναμικότητας, με 5,1 εκατομμύρια κλίνες η καθεμία. Ακολουθούν η Ισπανία (3,8 εκατ. κλίνες, ήτοι το 13% του συνόλου) και η Γερμανία (3,5 εκατ., 12%).
Σε σύγκριση με το 2020, το έτος έναρξης της πανδημίας, ο αριθμός των κλινών και ο αριθμός των εγκαταστάσεων παρέμειναν σταθεροί.
Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2019, ο αριθμός των κλινών το 2021 εξακολουθούσε να παρουσιάζει μείωση -2% (28,8 εκατομμύρια) και ο αριθμός των εγκαταστάσεων να ήταν ακόμη χαμηλότερος (-3%- σύνολο 617 953 εγκαταστάσεις).
Τώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση της σχετικής λίστας, με το 4% του συνολικού αριθμού κλινών (1.125.433 εκατ. κλίνες) και με τη βραχυχρόνια μίσθωση να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό.