Στην Κύπρο ο Δένδιας μια μέρα με τις εξαγγελίες για τον αποχαρακτηρισμό των Βαρωσίων

Συναντήσεις μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία για συντονισμό των κινήσεων με την Αθήνα.
|
Open Image Modal
Russian Foreign Ministry via Getty Images

Ο στενός συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των σημερινών επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λευκωσία, μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την τουρκική εισβολή και την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.   

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας σε κυπριακό λαό και κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τηλεφωνικά την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

 

 

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή, επισημαίνει και υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί», διαμηνύει με σαφήνεια.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ειδικότερα, στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ακολούθως, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου. Γύρω στις 14:00, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις.

«Ξεκάθαρη η ισραηλινή τοποθέτηση ενάντια στην απαράδεκτη τουρκική στάση»

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας μετέβη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον νέο ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ. 

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε η τουρκική επιθετικότητα και η απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού. Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής τους, ευχαρίστησε τον κ. Λαπίντ για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και «τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως είχε μια «μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία» με τον Ισραηλινό ομόλογό του, «κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ». «Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις ελληνικές απόψεις,» τόνισε. «Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

«Και βέβαια συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Τον ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.

Επιστολή στον Γάλλο ΥΠΕΞ 

Επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, απέστειλε στο μεταξύ ο Ν.Δένδιας, σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σημειώνεται, ότι η Γαλλία έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα.

Στην επιστολή του, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η εξαγγελία των τουρκικών Αρχών σήμερα αποτελεί ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η Τουρκία περιφρονεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2561 (2021), η οποία επαναλαμβάνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επισημαίνει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του, υπό διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων για άλλες πτυχές του Κυπριακού.

Υπενθυμίζει ότι- τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία- η Τουρκία κινείται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθεί να εμπεδώσει την παράνομη κατοχή του εδάφους. Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική οπισθοδρόμηση, απέναντι στην οποία απαιτείται μία στιβαρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

Ακόμη, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι αυτή η κίνηση δημιουργεί έντονη απογοήτευση στους Ελληνοκυπρίους, αλλά και αποθαρρύνει και τους πολλούς Τουρκοκυπρίους που αντιτίθενται στις τουρκικές ενέργειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτή η παράνομη ενέργεια υπονομεύει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον γγ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Δένδιας καταλήγει ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι αποσταθεροποιητικές και αποτελούν μία ευθεία απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει άμεσα αυτήν την ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.