Ένα ακόμα σημαντικό λιμάνι της χώρας αποκρατικοποιείται με τη μορφή σύμβασης υπο-παραχώρησης για 40 χρόνια.
Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε τη σύμβαση υπο-παραχώρησης για την αξιοποίηση του λιμένα «Φίλιππος Β» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ταμείου, του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και της εταιρίας «ΣΑΡΙΣΑ ΥΠΟ-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΙΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η οποία συστάθηκε από την κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», που αναδείχθηκε πλειοδότρια τον Μάιο 2022 στον σχετικό διαγωνισμό που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ. Με την εν λόγω σύμβαση, ο επενδυτής αναλαμβάνει για 40 έτη το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του συγκεκριμένου λιμένα.
Σημειώνουμε ότι η εταιρεία με την επωνυμία ΣΑΡΙΣΑ ΥΠΟ-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ Α.Ε. η οποία συστάθηκε για τους σκοπούς της σύμβασης υπο-παραχώρησης έχει εταίρους τις: BLACKSUMMIT FINANCIAL GROUP INC (55%) - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (35%) και ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (10%).
Το οικονομικό αντάλλαγμα του υπο-παραχωρησιούχου προς την ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. ανέρχεται σε 33,9 εκατ. ευρώ, ενώ η κοινοπραξία προβλέπεται να προβεί σε επενδύσεις συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των υποχρεωτικών και δαπανών βαριάς συντήρησης οι οποίες αφορούν σε προμήθεια νέου εξοπλισμού, αντικατάσταση εξοπλισμού, υποδομές – ανωδομές, λογισμικό, hardware κ.α., καθώς και σε επενδύσεις προς εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας και του τελωνείου.
Η υπο-παραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β΄» περιλαμβάνει:
- τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,
- μια πρόσθετη μη επιστρωμένη υπό αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
- τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη
- την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και
- συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών όπως τα λιμάνια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η χώρα μας να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό την γεωστρατηγική της θέση και να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο στο διεθνές εμπόριο. Οφείλω να επισημάνω ότι η Καβάλα που αποτελεί ήδη σημαντικό ενεργειακό κόμβο και περιφερειακή ενότητα που αναπτύσσεται επίσης ο τουρισμός (Θάσος), αποκτά με τη σημερινή συμφωνία σημαντικές προοπτικές για ανάπτυξη και στο χώρο του διεθνούς εμπορίου. Η κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα και με διαφάνεια στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, τον κρατικό προϋπολογισμό, την ανάπτυξη, την απασχόληση και το εμπόριο».
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι: «Η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης είναι ένα μεγάλο άλμα. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσουμε να πάμε στο επόμενο βήμα.».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, σημείωσε ότι: «Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων, θα συνδράμει τους επενδυτές στην υλοποίηση του επιχειρηματικού τους πλάνου αναλαμβάνοντας να συντονίσει τη διαδικασία για την έγκριση του Master plan για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα. Το Ταμείο έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης του Master Plan για τον κεντρικό λιμένα «Απόστολο Παύλο», ώστε με τον τρόπο αυτό να επιτευχθεί η συνολική ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της Καβάλας. Ο στόχος είναι να αποκτήσει η Καβάλα σύγχρονες λιμενικές υποδομές, οι οποίες θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές και τουριστικές προοπτικές της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, σημείωσε ότι: «Με τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα για το λιμάνι της Καβάλας προκύπτουν σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία, με νέες θέσεις εργασίας, όπως και για την προστασία του περιβάλλοντος που είναι απόλυτη προτεραιότητα πλέον. Το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του θα συνεχίσουν με συνέπεια, και πάντα με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
O διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, Άγγελος Βλάχος, δήλωσε ότι: «Η υπογραφή αυτή συνιστά ορόσημο όχι μόνο για την πόλη της Καβάλας, αλλά και την Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Στις συνθήκες ανάπτυξης της επόμενης ημέρας, αναμένεται η εμπέδωση της βαρύτητας του «Φίλιππος Β», ως ενός από τους νευραλγικότερους λιμένες της Ανατολικής Βαλκανικής».
Καταλήγοντας, ο γενικός διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Εμμανουήλ Μουστάκας, σημείωσε ότι: «Μέσω ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, στοχευμένων και ουσιαστικών επενδύσεων, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για όλους τους εμπλεκόμενους, τονώνοντας την απασχόληση, προστατεύοντας τον φυσικό πλούτο και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της περιοχής, για να δημιουργήσουμε τελικά ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς για τις εμπορευματικές μεταφορές των Βαλκανίων, επιτυγχάνοντας την ουσιαστική ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου του λιμένα «Φίλιππος Β» της Καβάλας».