Στην Πομπηία ανέβαιναν θεατρικές παραστάσεις στα ελληνικά: Τι αποκάλυψε ανασκαφή

Ένας καλά διατηρημένος σκελετός ρίχνει φως στον πολιτισμό της αρχαίας Πομπηίας.
Open Image Modal
Αρχαιολόγος δίπλα σε σκελετό στην Πομπηία
Parco Archeologico Pompei/Handout via REUTERS

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν καλοδιατηρημένο σκελετό σε έναν τάφο στην Πομπηία που ρίχνει νέο φως στις τελετουργίες ταφής και τις πολιτισμικές δραστηριότητες στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο σκελετός του άνδρα, που μοιάζει να είναι μεταξύ 60 και 70 ετών, βρέθηκε σε έναν τάφο που χρονολογείται από τις τελευταίες δεκαετίες της Πομπηίας, προτού καταστραφεί από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 79 π.Χ.

Μια επιγραφή αναφέρει πως ο άνδρας ήταν ο Μάρκους Βενέριους Σεκούντιο και κάνει αναφορά σε θεατρικές παραστάσεις στην Πομπηία στα ελληνικά! Eίναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι βρίσκουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως στην Πομπηία παρουσιάζονταν θεατρικά έργα στα ελληνικά, εκτός από τα λατινικά.

«Το ότι οργανώνονταν παραστάσεις στα ελληνικά είναι απόδειξη της ζωντανής και ανοικτής πολιτισμικής ατμόσφαιρας που χαρακτήριζε την αρχαία Πομπηϊα», δήλωσε ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Open Image Modal
Φωτογραφία από την ανασκαφή στην Πομπηία
Parco Archeologico Pompei/Handout via REUTERS

 

Το πάρκο ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους σκελετούς που βρέθηκαν στην τοποθεσία και πως δείχνει στοιχεία μερικής μουμιοποίησης, με τρίχες και ένα αφτί να φαίνονται ακόμη πάνω στο κρανίο. Βρέθηκαν επίσης δύο τεφροδόχοι στην περίφραξη του τάφου.

Οι ενήλικες αποτεφρώνονταν συνήθως στην πόλη εκείνη την εποχή, άρα η ταφή του Μάρκους Βενέριους θεωρείται πολύ ασυνήθιστη.

Οι αρχαιολόγοι ερευνούν το ενδεχόμενο ο άνδρας να είχε ταριχευθεί πριν από την ταφή. Είναι γνωστό ότι στην ταρίχευση χρησιμοποιούνταν ορισμένα υφάσματα και οι αρχαιολόγοι έχουν βρει τεμαχίδια που θα μπορούσαν να είναι από ύφασμα στο σημείο.

Open Image Modal
Φωτογραφία από την ανασκαφή στην Πομπηία
Parco Archeologico Pompei/Handout via REUTERS