Στιλέτο 4.000 ετών του πολιτισμού Τσετίνα ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο στην Ιταλία

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι τα ευρήματα θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τους προϊστορικούς ανθρώπους που έζησαν ή έθαψαν τους νεκρούς τους σε αυτό το ιταλικό σπήλαιο.
Open Image Modal
.
logo unive.itUniversità Ca' Foscari Venezia /Davide Bonaduce

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα χάλκινο στιλέτο 4.000 ετών και θραύσματα ανθρώπινων κρανίων σε μια σπηλιά στην Ιταλία. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε για ταφές, αλλά περιέχει και τα ερείπια αρχαίας εστίας.

«Η στιγμή που ανακαλύψαμε το στιλέτο ήταν αξέχαστη», δήλωσε στο Live Science ο Federico Bernardini, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari στη Βενετία.

«Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε - η εύρεση μεταλλικών αντικειμένων, ειδικά ενός στιλέτου, ήταν εντελώς απροσδόκητη».

Οι ταφές σε σπηλιές ή καταφύγια βράχων ήταν συνηθισμένες σε αυτήν την περιοχή, μεταξύ 4.500 και 4.000 ετών πριν, κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού (2750 έως 2200 π.Χ.) και την πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2200 έως 950 π.Χ.).

Αλλά η ανακάλυψη του στιλέτου ήταν απροσδόκητη, επειδή τέτοια σπάνια ευρήματα από αυτές τις περιόδους βρίσκονται συνήθως σε χώρους λατρείας, είπε ο Bernardini  ο οποίος ηγείται της ανασκαφής για το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με άλλα ιταλικά και σλοβενικά ιδρύματα και αρχές.

«Καθώς αφαιρούσαμε προσεκτικά τα τελευταία στρώματα χώματος, μια λάμψη χαλκού τράβηξε την προσοχή μας», είπε ο Bernardini  σε ένα email, προσθέτοντας ότι αναγνώρισαν αμέσως τη σημασία του ευρήματος.

Το στιλέτο είναι ένα από τα πολλά τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Tina Jama, στο «οροπέδιο Karst» από εκτεθειμένο και βαριά φθαρμένο ασβεστόλιθο κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της Ιταλίας με τη Σλοβενία.

Μαζί με άλλα ευρήματα από το σπήλαιο, το στιλέτο βοηθά στον εντοπισμό της ηλικίας και των τεχνολογικών δεξιοτήτων των διαφορετικών ομάδων ανθρώπων που κατέλαβαν το σπήλαιο σε διάφορες περιόδους μεταξύ 9.000 και 4.000 ετών πριν.

«Οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα, αλλά μας επιτρέπουν να συλλέξουμε πολύτιμα δεδομένα για να ανασυνθέσουμε την προϊστορία της περιοχής», είπε ο Bernardini.

Αρχαία σπηλιά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, οι ανασκαφές αποκάλυψαν στρώματα από τα τελευταία στάδια της Εποχής του Χαλκού και την αρχή της Εποχής του Χαλκού, πριν γίνει γνωστό το μυστικό της προσθήκης κασσίτερου στον χαλκό για την κατασκευή του χαλκού.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα από το δεύτερο μισό της τρίτης χιλιετίας π.Χ. είναι «κρίσιμα για την κατανόηση των τεχνολογικών, πολιτιστικών και κοινωνικών μετασχηματισμών της Ευρώπης εκείνης της εποχής», λέει η Elena Leghissa , αρχαιολόγος της Σλοβενικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών που ηγείται η σλοβενική ομάδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι αρχαιολόγοι «χρησιμοποιούν μια αυστηρή μεθοδολογική προσέγγιση» ενώ ανασκάπτουν το σπήλαιο, είπε ο Bernardini , συμπεριλαμβανομένης της χρήσης «φωτογραμμετρίας δομής από κίνηση» για τη δημιουργία εικονικών τρισδιάστατων χαρτών από δισδιάστατες εικόνες.

Επιπλέον, «το χώμα κοσκινίζεται προσεκτικά με πλέγμα ενός χιλιοστού για να συλλεχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες», είπε.

 

 

Μυστηριώδεις πέτρες

Ένα από τα πιο περίεργα χαρακτηριστικά του σπηλαίου Tina Jama είναι μια κατασκευή που έκλεινε την είσοδο με πέτρινες πλάκες και μπλοκ. Θεωρείται ότι χρονολογείται μεταξύ 2000 και 1500 π.Χ., ή έως και 500 χρόνια μετά την τοποθέτηση του στιλέτου εκεί.

Ο σκοπός της κατασκευής είναι άγνωστος και μπορεί να κατασκευάστηκε για να προστατεύει το εσωτερικό του σπηλαίου από τον δυνατό και κρύο άνεμο «βόρα» που φυσά σε αυτή την περιοχή από βορειοανατολικά κάθε χειμώνα.

Αλλά οι αρχαιολόγοι πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να σχετίζεται με ταφές στο σπήλαιο, επειδή σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν κομμάτια ανθρώπινων κρανίων.

«Τα θραύσματα του κρανίου υποδεικνύουν ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος ταφής σε συγκεκριμένες στιγμές, αν και πρέπει να περιμένουμε τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα για να κατανοήσουμε καλύτερα τη χρονολογία τους και την πιθανή σχέση τους με την πέτρινη δομή», είπε ο Bernardini .

Οι ανασκαφές έχουν επίσης αποκαλύψει μια «εστία» ή τζάκι που φαίνεται να είναι παλαιότερη από την πέτρινη κατασκευή στην είσοδο του σπηλαίου. Υποδηλώνει ότι, «πριν από την κατασκευή της πέτρινης κατασκευής, ομάδες ανθρώπων χρησιμοποιούσαν την είσοδο του σπηλαίου», είπε ο Bernardini.

«Με βάση τα ευρήματα του τρίτου μέρους, αυτές οι ομάδες φαίνεται να συνδέονται με τον πολιτισμό Cetina από την περιοχή της Δαλματίας στη σύγχρονη Κροατία», είπε στο Live Science, ένας άνθρωπος της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.