Στις 29 Απριλίου ανοίγει ένα στολίδι της Θεσσαλονίκης, το ON Residence

Στο πλήρως ανακατασκευασμένο, διατηρητέο κτήριο «Όλυμπος Νάουσα», θα λειτουργήσει ένα boutique ξενοδοχείο με κορυφαίες παροχές φιλοξενίας και εστίασης.
Open Image Modal
Η πρόσοψη του κτηρίου
GRIVALIA

Εάν είναι μια φορά δύσκολο να κατασκευάσεις ένα ξενοδοχείο, είναι τριπλά δύσκολο να ανακατασκευάσεις ένα διατηρητέο κτήριο, που λειτούργησε ως εμβληματικό εστιατόριο πριν από 100 χρόνια και να το μετατρέψεις σε ένα ξενοδοχείο της σύγχρονης εποχής.

Κι αυτό, επειδή οι προδιαγραφές που επιβάλλονται από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι τέτοιες, που ελάχιστα μπορείς να παρεκκλίνεις, με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι και περισσότερο χρόνο κατασκευής και πολύ περισσότερα χρήματα.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με το ιστορικό «Όλυμπος Νάουσα», που ήταν ένα κοσμικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, στην παραλιακή οδό Νίκης, λίγα μέτρα από το λιμάνι της πόλης.

Η GRIVALIA Hospitality, ένωσε τις δυνάμεις της με την TOR Hotel Group και κατάφεραν να ολοκληρώσουν ένα ξενοδοχείο, με χώρους εστίασης, που κόστισε 20 εκατ. ευρώ, διότι ξεπέρασε κατά 20% τον αρχικό προϋπολογισμό, καθώς υπήρξαν ανατιμήσεις και στα υλικά κατασκευής.

Το νέο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει επίσημα στις 29 Απριλίου και είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό, ελληνικό και διεθνές, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο, εξ αρχής. Πέραν αυτού, το κοινό, κυρίως της πόλης, αδημονεί να γευτεί την παραδοσιακή, ελληνική κουζίνα του εστιατορίου, με σύγχρονες, πλέον, επιρροές.

Η παραλία της Θεσσαλονίκης, λοιπόν, αποκτά και πάλι ένα στολίδι θα λειτουργήσει έπειτα από 28 χρόνια μαρασμού.

 

Open Image Modal
Μπροστά στην παραλία της Θεσσαλονίκης
GRIVALIA

 

Το ON Residence, όπως θα ονομάζεται το νέο boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων, επαναπροσδιορίζει το επίπεδο της πολυτελούς φιλοξενίας, αναβαθμίζοντας, παράλληλα, την τουριστική αγορά της βορείου Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τορνιβούκα, CEO της Tor Hotel Group: «το ΟΝ Residence και το εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα δεν είναι απλά ένα πολυτελές ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο. Είναι η αναβίωση ενός μνημείου με τεράστια ιστορία, μία προσφορά για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα».

Οντας ξενοδόχος από… κούνια, όπως λέμε, καθώς ο παππούς του Γιώργος Τορνιβούκας είχε ιδρύσει το μυθικό πεντάστερο ξενοδοχείο Mediterranee, το 1924, στην παραλιακή, λίγα μέτρα πιο πέρα, σήμερα διατηρεί στην οικογένεια 4 ακόμη ξενοδοχεία, τα City και Excelsior στη Θεσσαλονίκη καθώς και τα Eagles Palace και Eagles Villas στη Χαλκιδική. Η εταιρεία έχει 400 εργαζόμενους, με κύκλο εργασιών 15 εκατ.

 

Open Image Modal
Μια από τις 9 σουίτες
GRIVALIA

 

Το διατηρητέο ακίνητο Ολυμπος Νάουσα, που ήταν κλειστό επί 28 χρόνια, πέρασε στην ιδιοκτησία της OLNA, που δημιούργησαν οι Grivalia Hospitality (65%) και TOR Hotel Group (35%), έναντι 5,46 εκατ. ευρώ το 2017, μετά από σχετικό διαγωνισμό, στοχεύοντας σε απόσβεση των 20 εκατ. που δαπανήθηκαν, σε λιγότερο από 10 χρόνια.

«Πιστεύω ότι η πόλη έχει μεγάλη δυναμική, θα γίνει τουριστικός προορισμός για αναψυχή και εμπορικούς επισκέπτες. Το Ολυμπος Νάουσα θα πετύχει μεγαλύτερη πληρότητα και με καλύτερες τιμές από τον ανταγωνισμό», τόνισε ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, επισημαίνοντας το μελανό σημείο της περιοχής, την έλλειψη στρατηγικής προσέλκυσης τουριστών και ανάδειξης του προορισμού. «Γίνονται αποσπασματικές ενέργειες προβολής της πόλης, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, χωρίς συνεννόηση, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, μια στρατηγική που να εκφράζει όλους. Ετσι δεν γίνεται δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

 

Open Image Modal
Γιώργος Χρυσικός και Κωνσταντίνος Τορνιβούκας
GRIVALIA

 

Ο Γιώργος Χρυσικός, ιδρυτής και πρόεδρος της Grivalia Hospitality, αναφερόμενος στο εγχείρημα, ανέφερε για την εταιρεία του ότι η Grivalia άφησε αποτύπωμα μέσω των εμπορικών ακινήτων με την Grivalia Property και τη συγχώνευσή της με τη Eurobank. «Κοιτάξαμε επενδύσεις την εποχή που η Ελλάδα δεν μπορούσε. Μεγάλο χαρτοφυλάκιο είναι πλέον ιδιοκτησία της τράπεζας. Είχαμε στραφεί στην αειφορία και το 2015 ξεκινήσαμε να επενδύουμε στον τουρισμό, σε ακίνητα υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα αποτελεί ίσως τον καλύτερο ταξιδιωτικό προορισμό στον κόσμο, με απίστευτη φιλοξενία και εποχικότητα, σε στρατηγικό σημείο. Δεν είχαμε στην Ελλάδα, κατά την άποψή μας, το υψηλό επίπεδο τουριστικών υποδομών και τους tour operators», τόνισε ο Γιώργος Χρυσικός, υποστηρίζοντας ότι «αποφασίσαμε να επενδύσουμε και σε αστικά ξενοδοχεία, με γνώμονα το καλύτερο σημείο και τον καλύτερο συνεργάτη, όπως η TOR HOTEL Group. Αυτές είναι τελείως διαφορετικές επενδύσεις για μας. Για να δημιουργήσουμε αυτό το προϊόν δεν μπορούμε να το αγοράσουμε, αλλά να το αναπτύξουμε από την αρχή. Ηταν απαιτητική και δύσκολη δουλειά, με επιχειρηματικά ρίσκα, αδειοδοτήσεις, διάρκεια κατασκευής, λεπτομέρειες στην κατασκευή. Τώρα βλέπουμε το όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Το παράδειγμα του Ολυμπος Νάουσα, είναι πολύ καλύτερο από αυτό που είχαμε οραματιστεί. Δεν τσιγκουνευτήκαμε. Βάλαμε ακριβά υλικά διότι θέλαμε να προσφέρουμε κάτι ξεχωριστό στην πόλη.»

Open Image Modal
Μια από τις 9 σουίτες
GRIVALIA

 

Επίσης, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Grivalia Hospitality, επισήμανε ότι οι εταιρείες είναι ελληνικές, με την Grivalia Hospitality να μεταφέρει την φορολογικής της έδρα από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα, «καθώς αλλάζουν τα πράγματα στην Ελλάδα», όπως είπε ο Χρυσικός, για τον πρώτο πυλώνα της εταιρείας, με τον δεύτερο οι επενδύσεις να έχουν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και τον τρίτο πυλώνα να αφορά όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον και με καλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα, επενδύσεις.

Κατά την παρουσίαση του ON Residence, ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Φλετορίδης, αναφέρθηκε στη συμμετοχή πάνω από 15 γραφείων σε μελέτες και επιβλέψεις, ενώ εστίασε στις δυσκολίες να διατηρηθούν όλα τα στοιχεία του παρελθόντος, να προστατευτούν δύο γειτονικά κτίρια που ήταν ψηλότερα, να δημιουργηθούν δύο υπόγεια σε ένα υδροφόρο ορίζοντα και να οικοδομηθούν ακόμη 5 όροφοι.

Ο δε Γιώργος Παυλόπουλος, συντηρητής – αρχιτέκτων έργων τέχνης, τόνισε τη δυσκολία της απόσπασης των διακοσμητικών, ιστορικών στοιχείων, την επανατοποθέτησή τους, αλλά και τη γλυπτική και σύνθεση που χρειάστηκε.

Ποια είναι η Grivalia Hospitality

Η ελληνική εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιό της υπό ανάπτυξη ή και λειτουργία 6 premium hospitality projects, αξίας 450 εκατ. ευρώ, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Πέραν του ON Residence, το 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση της ανάπτυξης που δρομολογεί η εταιρεία στη Νάουσα της Πάρου, για τη λειτουργία πολυτελούς καταλύματος, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το υπερπολυτελές Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το Meli Palace στην Κρήτη και τα Αστέρια Γλυφάδας όπου το 2023 αναμένεται η λειτουργία του One&Only Aesthesis, ενός από τα καλυτέρα και πιο πολυαναμενόμενα city resorts του κόσμου, που θα μετατρέψει την Αθηναϊκή Ριβιέρα σε κορυφαίο προορισμό πολυτελούς φιλοξενίας διεθνώς.

Ενδεχομένως εντός του 2022, ξεμπλοκαριστεί και μια ακόμα μεγάλη επένδυση, το Project Blue στη Μύκονο με τη Mandarin. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζει μια νέα επένδυση που θα ανακοινωθεί στο επόμενο τρίμηνο, επένδυση 250 εκατ. με πολύ γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων, με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.
Τι διαθέτει το ON Residence

Αποτελείται από 7 ορόφους, 60 δωμάτια (εκ των οποίων 9 σουίτες), διαθέτει το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», cocktail bar Tiger Loop, εσωτερική καταπράσινη αυλή, σύγχρονο γυμναστήριο, αλλά και έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για επαγγελματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις.

Open Image Modal
Το εστιατόριο Ολυμπος Νάουσα
GRIVALIA

 

Για την ανακατασκευή του ιστορικού αυτού μερικώς διατηρητέου κτιρίου, υλοποιήθηκαν εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης, καθώς και εργασίες συντήρησης και αναπαραγωγής των ιδιαίτερων διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών του στοιχείων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε όλα τα στάδια. Κατά την διάρκεια των εργασιών απασχολήθηκαν συνολικά 350 άτομα, ενώ για τις ανάγκες λειτουργίας του ξενοδοχείου δημιουργήθηκαν 67 νέες θέσεις μόνιμης απασχόλησης.

 

Open Image Modal
Η Μαρία και η Μυρσίνη, δύο εκ των υπαλλήλων του ξενοδοχείου, με ρούχα εποχής
GRIVALIA

 

Η ιστορία του κτηρίου

Το 1926 η οδός Νίκης στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης υποδέχεται ένα υπέρκομψο κτίριο, τον σχεδιασμό του οποίου έχει επιμεληθεί ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζακ Μοσέ. Επτά χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1917, η Θεσσαλονίκη αναγεννάται γρήγορα, έχοντας διακεκριμένους αρχιτέκτονες που θα της χαρίσουν ξεχωριστά δείγματα της εποχής του νεοκλασικισμού, της belle epoque και του μεσοπολέμου, για να την αναδείξουν ξανά, αυτή τη φορά, ως τη λαμπερή πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Το μέγαρο της οδού Νίκης ανοίγει τις πόρτες του επίσημα το 1927 και στο ισόγειό του φιλοξενεί το δημιούργημα της σύμπραξης δύο εταιρειών που έμελλε να αλλάξει τον ρου της γαστρονομικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και των Βαλκανίων, ενώ στην πορεία διακρίνεται ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ευρώπη.

Η ζυθοποιία Όλυμπος και η παγοποιία Νάουσα, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν, για πρώτη φορά, ένα μουσείο-δοκιμαστήριο μπίρας, με δύο αίθουσες, που έχουν τις ονομασίες Όλυμπος και Νάουσα. Η μπίρα σερβίρεται σε εντυπωσιακά ποτήρια με τη φίρμα της εταιρείας, ενώ συνοδεύεται από μια παλέτα παραδοσιακών γεύσεων που αφήνουν εποχή.

Το εστιατόριο λειτουργεί μόνο με κράτηση, ενώ σπεσιαλιτέ όπως: αρνάκι φρικασέ, πουρές σπανάκι, μπουγιαμπέσα με ψάρια και όστρακα, μυδοπίλαφο και κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας γίνονται ισχυρός λόγος επίσκεψης. Με άψογα ενορχηστρωμένη εξυπηρέτηση, οι θαμώνες απολαμβάνουν την εξαίρετη ατμόσφαιρα του χώρου και το Όλυμπος Νάουσα μπαίνει γρήγορα στην τριάδα της θεσσαλονικιώτικης ελίτ, μαζί με το ξενοδοχείο Mediterranee και τον Φλόκα.

Με διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στην belle epoque και στον νεοκλασικισμό, οι ψηλοτάβανες αίθουσες ντύνονται με εντυπωσιακές ταπετσαρίες και γύψινες αναπαραστάσεις, χειροποίητα έπιπλα ανυπέρβλητης σχεδίασης πρωταγωνιστούν στους χώρους, ενώ γήινοι χρωματικοί τόνοι και πολυτελή υφάσματα, όπως το βελούδο, κοσμούν τις λεπτομέρειες. Οι περίφημες βιεννέζικες καρέκλες γίνονται ένα από τα γνώριμα στοιχεία του εστιατορίου, που κρατά τη φήμη του στην κορυφή για επτά δεκαετίες.

Το 1994 το Όλυμπος Νάουσα έκλεισε, αφήνοντας πίσω του την αίγλη μιας εποχής-ορόσημο για την πόλη και την Ελλάδα.