Στο 3,9% η συνολική συμβολή του γερμανικού επιχειρείν στο ελληνικό ΑΕΠ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, αυξήθηκε το αποτύπωμα κατά 0,6%, εν μέσω πανδημίας.
Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο «Το αποτύπωμα του γερμανικού επιχειρείν στην ελληνική οικονομία».

Η μελέτη, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, εμφανίζει ότι η Γερμανία  διατήρησε και σε αρκετούς δείκτες ενίσχυσε τη θέση της, ως ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους της Ελλάδας. Παράλληλα, εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες, στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνολική συμβολή των επιχειρήσεων-μελών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου εκτιμάται σε 3,9% του ΑΕΠ το 2020 (6,4 δισ. ευρώ), ενισχυμένη κατά 0,6% σε σύγκριση με το 2019, ενώ για κάθε ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη λειτουργία και τις επενδύσεις των εταιρειών-μελών, δημιουργούνται άλλα 0,5 ευρώ ΑΕΠ σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας (1,5 ευρώ συνολικά). 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σημειώνει ότι «οι δύο χώρες πορεύονται από κοινού στο δρόμο της ανάπτυξης, με την Ελλάδα να αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες δείχνουν πλέον το πόσο πιστεύουν και εμπιστεύονται τη χώρα μας και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της». Αναφορικά με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, για τη Γερμανία προβλέπεται φέτος η υλοποίηση 50 δράσεων που επικεντρώνονται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στην ενίσχυση των εξαγωγών, με την υποστήριξη ελληνικών συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις, τη διοργάνωση εκδηλώσεων προώθησης ελληνικών προϊόντων αλλά και πιο στοχευμένων εκδηλώσεων, με αντικείμενο τη βελτίωση της πρόσβασης ελληνικών αγαθών στη γερμανική αγορά.

Ο υφυπουργός, κατά την παρουσίαση της μελέτης, αναφέρθηκε και στην πολύ δραστήρια κοινότητα, των πάνω από 360.000 Ελλήνων στη Γερμανία αλλά και στις εμβληματικές γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως της Fraport, του ΟΤΕ, της RWE, της VW, αλλά και μικρότερων επενδύσεων, όπως της TeamViewer στα Ιωάννινα.

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, επισήμανε ότι τα γερμανικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν και γεωγραφική αλλά και τομεακή διασπορά και διαχέονται τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, στη βόρεια και δυτική Ελλάδα, και σε νησιωτικές περιοχές, ενώ σε επίπεδο κλάδων της οικονομίας εστιάζουν στην παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών σε τομείς, όπως η αγορά ενέργειας, η φαρμακοβιομηχανία, η αγροδιατροφή, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, το εμπόριο, το real estate, η ιδιωτική ασφάλιση, το R&D, η οργανωμένη λιανική και οι νέες τεχνολογίες.
Καταλήγοντας, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας, υπογράμμισε ότι τόσο οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όσο και οι εξαγωγές από την Ελλάδα στη Γερμανία, έχουν κρίσιμη σημασία για την ελληνική οικονομία, όχι μόνο γιατί διατηρούνται σε σχετικά υψηλό επίπεδο αλλά και γιατί έχουν μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Ειδικότερα, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων από μεγάλες και τεχνολογικά προηγμένες οικονομίες δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά και υποστηρικτικά προς άλλες επενδύσεις στη χώρα.